Közélet

Kié az utcai fákon árválkodó meggy?

Kié az utcai fákon árválkodó meggy?

2015. július 12., vasárnap
Kié az utcai fákon árválkodó meggy?
meggyfa01kf

Bárki szedhet az utcai fák terméséből vagy jogosan ordítanak ki az ablakból a csemegézőkre? Egyáltalán kié a fa? És mennyire lehet lekopaszítani? Válasz a kardinális kérdésekre, amelyekkel vissza lehet szólni a ránk ripakodóknak.

„A belvárosban megláttam egy meggyfát, az utcán, tehát nem kertben vagy udvarban, és leszedtem róla pár szemet. A szomszéd házból éppen kilépett egy nő és kedvesen figyelmeztetett, hogy az a pasas, akinek a háza előtt áll a meggyfa - közterületen -, mindenkivel kiabál, aki egy szemet is le mer venni. Elzavarja a meggyevőket” – írja a Facebookon egy neve elhallgatását kérő felhasználó, éles vitát gerjesztve ezzel a bejegyzés alatt. Van, aki azt mondta, az utcai meggyfáról eszegetni kimeríti a lopás fogalmát, más szerint maximum egy marékkel szedni nem bűn, míg a „jól értesült” hozzászólók jogi szövegekkel érvelnek, ami azt határozza meg, hogy az utcai fáról szemezgetni igenis lehet. „Egyszer rám szólt a meggyfa előtti házból egy mammer, hogy le van permetezve a fa. Mondtam, hogy mondja nyugodtan, hogy sajnálja a meggyet, mert ez a fa sosem látott permetet, évek óta abba a buszmegállóba jártam akkor, és évekig zabáltam a meggyet, mert egyébként ott rohadt meg a fán, ha eljött az ideje. Apám az ilyenekre mondta, hogy vén temetőcsősz” – idézték fel sorra a személyes eseteket a hozzászólók. A többség szerint a permetezés a házköznapok értelmező szótára szerint egyébként egyenlő az irigy magyar kifejezéssel. A baktói és tápéi utcákon sorakoznak a meggyfák, a járókelők pedig nehezen állják meg, hogy ne szakítsanak az élénkvörös szemekből. Nem egyedi eset, hogy a magát tulajdonosként aposztrofáló lakó elzavarja a háza előtt álló fa dézsmálóit azzal, hogy azt a fát bizony a családja ültette 40 évvel ezelőtt. Ha így is történt, jogilag valójában semmi köze az árok szélére ültetett fához és annak terméséhez, ugyanis az az önkormányzat tulajdonát képzi.

A közterületen lévő meggy-, szilva-, barack- és többi gyümölcsfa tehát nem mindenkié, hanem a közterület tulajdonosáé.

Ez áll a 1997. évi LXXVIII. az épített környezet alakításáról és védelméről törvényben. Ennek értelmében, aki leszedi a gyümölcsöt, tulajdonképpen lop. Jogi szöveggel élve: „más tulajdonát veszi birtokba jogosulatlanul”, ha pedig még a piacra is kiviszi – bár ez nem jellemző -, akkor üzletszerű bűncselekményt követ el. Van, aki összehúzza a szemöldökét, ha azt látja, hogy idegenek csemegéznek az utcai meggyfáról, más pedig megengedő a szedegetőkkel szemben. Tény, hogy nem illendő vödörrel átbattyogni a szomszédhoz, s leszüretelni a gyümölcsöt – azon felül, hogy a fentebb taglaltak szerint ráadásul tilos is.

Bűn-e, ha valaki csemegézik egy utcán álló gyümölcsfáról? A nyári időszakban különösen aktuális a kérdés - a válaszért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=549483

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.