Kultúra

Kerékpáros zarándoklat indul a nándorfehérvári csata emlékére

Kerékpáros zarándoklat indul a nándorfehérvári csata emlékére

2015. július 18., szombat
Kerékpáros zarándoklat indul a nándorfehérvári csata emlékére

Idén újra megszervezik az Amiért a harang szól - Nándorfehérvár 1456 című hagyományőrző programot, amely vasárnap Budapestről indul és több település érintésével késő este ér vissza a Hősök terére, ahol megemlékezést és koncerteket tartanak.

Civil összefogással rendezik meg hetedik éve a hősöknek emléket állító zarándoklatot - mondta el

Janek György

, a szervezőbizottság elnöke az MTI-nek. "A túrakerékpározás népszerűsítésével célunk a Dunakanyar szépségeinek bemutatása. A túra a Hősök teréről indul és Budakalász, Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Visegrád, Pilisszentlászló és Budakalász érintésével tér vissza a Hősök terére. Az útvonalon a települések polgármesterei is fogadják majd a sportos zarándokokat" - fejtette ki a szervező. Hozzátette:

Schulek Ágoston

háromszoros magyar bajnok rúdugró eszmei és tevőleges támogatója volt 2009-től, a kezdetektől a szervezőbizottságnak, így tiszteletére a túra 2013-óta a dr. Schulek Ágoston kerékpáros zarándoklat nevet viseli. A Hunyadiakra emlékezve a Hősök terén kiállítják

Mátyás király

halotti pajzsának és kálváriájának másolatát is. A program keretében

Takács Bence

elszavalja Jókai Anna Ima Magyarországért című versét, de fellép

Szabó András

előadóművész és

Mészáros János Elek

énekművész is. Közreműködik a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, amely a Hősök terén délelőtt és este, továbbá a Dunakanyar érintett településein a kerékpárosok érkezése előtt koncertezik.

Diószegi György

művelődéskutató és

Varga Tibor

jogtörténész előadást tart a nándorfehérvári diadalról,

Pintér Tibor, Békefi Viktória

és

Dévai Nagy Kamilla

énekel. A szervező elmondta, hogy a zarándoklatra a hőség ellenére is 64 előnevezés érkezett, de a helyszínen és az előre meghirdetett állomásokon is lehet csatlakozni a menethez. Az Országgyűlés 2011. július 4-én az 555. évforduló tiszteletére nyilvánította a nándorfehérvári diadal emléknapjává július 22-ét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.