Sport

Kajak-kenu: éremmel debütált U23-asok között Birkás Balázs

Kajak-kenu: éremmel debütált U23-asok között Birkás Balázs

2015. július 31., péntek
Kajak-kenu: éremmel debütált U23-asok között Birkás Balázs
birkas_balazs_bronzerem

Az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE kajakosa, Birkás Balázs a portugáliai U23-as és ifjúsági vb-n az egyesek kétszáz méteres döntőjében a a felnőtt Európa-bajnok mögött, a harmadik helyen ért célba. A fiatal kajakos kérdeztük a vb-n szerzett tapasztalatairól.

A kétszeres ifjúsági világbajnok

Birkás Balázs

két futamgyőzelemmel jutott be a K1-200 méter döntőjében a Montemor-o-Velho-ban rendezett U23-as és ifjúsági világbajnokságon: először szerepelt ebben a korosztályban a fiatal szegedi kajakos, akinek a döntő is jól kezdődött, de végül a felnőtt Európa-bajnok

Marko Dragosavljevic

nyerte meg a döntőt, és a német

Felix König

mögött a harmadik helyen ért célba, így bronzéremmel térhetett haza Portugáliából.

szegedi_ve_sajtotajekoztato02kf_birkas_balazs

„Nagyon nehezen indult a szezon, nagyon nem volt jó a formám, az edzőkkel először egy páros Eb-kijutást tartottunk reálisnak. Ezt nem nagyon szerettem volna, ezért nagyon keményen edzettem, mindent beletettem, hogy sikerüljön, ezt pedig az érettségi vizsgák és a tanulás mellett nagyon nehéz volt összehozni, de végül sikerült megcsinálnom, ami miatt nagyon örültem. Hatalmas csata volt már a válogató is, megkönnyebbültem, mikor sikerült kijutnom. Ez után már csak hab volt a tortán, hogy nyugodtan edzhettem és készülhettem, ez idő alatt sikerült is tovább fejlődnöm, a világbajnokságon is már teher és stressz nélkül, mindent odatéve tudtam versenyezni, mindent kiadtam magamból. Az látszódik, hogy van egy kis hátrányom minden téren, de nagyon jó pályát mentem, féltávnál vezettem is. Teljesen elégedett lehetek ezzel a harmadik hellyel, hiszen ezt elsőévesként sikerült összehoznom” - összegezte a portugáliai világbajnokságot saját szemszögéből Birkás Balázs. Az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE kajakosa rögtön egy elég erős mezőnyben versenyezhetett, amivel kapcsolatban Birkás Balázs úgy fogalmazott, nagy teher volt számára így versenyezni, főleg fejben volt nehéz erre felkészülnie. „Viszont jól sikerült összehoznom magamat, volt segítségem, így szeretném mindenkinek megköszönni, aki segített nekem ebben. Lehetett látni, hogy nem ijedtem meg az ellenfelektől, ahogy tudtam, elindultam, és meglett az eredménye” - mondta el Birkás Balázs.

Birkás Balázs U23-as vb-bronzérmes (videó)Az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE 19 esztendős kétszeres ifjúsági világbajnoka pályafutása első U23-as vb-jéről is éremmel térhet haza. Birkás Balázs a K-1 200 méter döntőjében a harmadik helyen ért be a célba a felnőtt Európa-bajnok szerb Dragosavljevic és a német König mögött.

Posted by Szegedi Vízisport Egyesület on 2015. július 26.

Birkás Balázs döntőjének felvétele (videó: Szegedi Vízisport Egyesület Facebook)

Az immáron U23-as vb-bronzérmes számára nincs sok pihenő, hiszen hétvégén újabb válogató vár rá Szolnokon. Birkás Balázs úgy érzi, a csúcsforma kihozás után nagyon nehéz lesz versenyeznie, főleg azért, mert több számban is rajthoz kell majd állnia, nem csak a fő számokban. A legfőbb cél ugyanakkor marad a 200 egyes, amit tovább szeretne finomítani, hogy jövőre jobb helyzetbe kerüljön ezáltal. A szegedi kajakos sikeres érettségi vizsgát is tett a közelmúltban, így nem volt könnyű a felkészülése a portugáliai világbajnokságra. A sikeres érettségi eredményeként felvételt nyert a mérnöki karra, ahol a műszaki menedzser szakon folytatja tanulmányait – hétvégén viszont Szolnokon újra lapátot ragad.

Remekül sikerült első U23-as vb-je Birkás Balázsnak, a kétszeres ifjúsági világbajnok kajakossal beszélgettünk.http://szegedma.hu/?p=556582

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.