Közélet

Jó hír a közlekedőknek – hamarabb elkészül a Belvárosi híd rekonstrukciója

Jó hír a közlekedőknek – hamarabb elkészül a Belvárosi híd rekonstrukciója

2015. július 31., péntek
Jó hír a közlekedőknek – hamarabb elkészül a Belvárosi híd rekonstrukciója
belvarosi_hid_lezaras02kf

Jól halad a kivitelezés, így hamarabb birtokba vehetik ismét a közlekedők a Belvárosi hidat, az őszi iskolakezdés előtt befejezik a munkálatokat – tájékoztatott Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a rakparti lépcsők rekonstrukciója is elkészült.

A Tiszán átívelő Belvárosi hidat közel két évtized után renoválják, erre a célra az önkormányzat idén 50 millió forintot különített el. A munkálatok már

tavasszal megkezdődtek

, ám azútburkolat rekonstrukciója miatti félpályás útlezárás

csak júniusban

, a tanév vége óta van érvényben. „Ha minden jól alakul, és esős időszak sem hátráltatja a munkát, szemben a tervezett szeptember közepétől, több mint egy hónappal korábban, már most hétvégén vissza tudjuk adni a teljes pályát a gépjármű- és kerékpáros forgalomnak, vagyis a tervezetthez képest fele idő alatt végez a kivitelező a rekonstrukciós munkálatokkal” – tudatta

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az, hogy hamarabb befejeződnek a munkálatok annak is köszönhető, hogy az időjárás kegyes volt, nem volt esős időszak, illetve a burkolat megbontásakor sem érte nagy meglepetés a kivitelezőt. Makrai emlékeztetett, nagy szükség volt a felújításra, hiszen az eredetileg 10 évre tervezett, jelenleg 19 éves pályaburkolat tönkrement a Belvárosi hídon a vasbeton pályalemez szigetelésével együtt, illetve a dilatációhoz sem nyúltak hozzá az elmúlt három évtizedben.

belvarosi_hid_lezaras01kf

Érdemes tudni, hogy a Belvárosi híd teljes körű felújítása milliárdos nagyságrendű összegbe kerülne, a mostani rekonstrukció keretében a rendelkezésre álló 50 millióból kijavítják az aszfaltburkolatot, továbbá a pályalemez szigetelését a szükséges betonjavításokkal a dilatációk 3-3 méteres környezetében, ezzel megszüntetik a dilatációkon a vízátfolyásokat. Elvégzik a szegélykövek és kőpárkányok hézagainak pótlását, a kimozdult kövek helyreigazításával. Eltávolítják a Roosevelt-tér felőli támfalról a lerepedt kődarabokat, majd rögzítik a kimozdult szegélyköveket is. Javítják továbbá a pályalemez alsó felületein a betonhibákat, valamint a járda és az útszegély sóvédő bevonatát.

Elkészült a rakparti lépcsők új „ruhája” is

Ahogy beszámoltunk róla

, tizennyolc millió forintból a Huszár Mátyás rakpart lépcsősora is megújul. A 2,21 milliárd forintos, uniós támogatással megvalósultpartfalrekonstrukciós projekt ugyanis nem tartalmazta sem a Huszár Mátyás rakpart leaszfaltozását, sem pedig a lépcsősor megújítását. Egyenként eredeti helyükre kellett igazítaniuk a kivitelezőnek a kimozdult lépcsősor köveit, mely közé kötőanyagot visznek fel, valamint újrafugázzák és pótolják az elemeket. Ezen felül egy speciális, impregnáló festékréteget is kap a teljes felület, mely véd a nedvesség beszivárgásától. Sajnos a nagy forróság és az éjjeli mulatás üvegcserepei, a kordonok széttörése és a friss felületre való rálépés nagyon megnehezítették a munkát. Emiatt hétköznap éjjeltől hajnalig kellett dolgozni.

rakpart01kf

„A lépcsősorra a tervezettnél jóval több festékre van szükségünk, ezért Olaszországból után kellett rendelnünk, de tartani tudjuk a munkálatokra szánt 18 millió forintos költségvetési keretet” – közölte a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója. Hozzátette, a társaság pozitív visszajelzéseket kapott a már elkészült szakaszról, a munkálatok minőségét és a kiválasztott festék színét, mely egyébként harmonizál asétány díszburkolatával, illetve a mellvéd színével.

Jól haladnak a munkálatok, az eredetileg kitűzött határidő előtt elkészül a Belvárosi híd felújítása! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=556663

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.