Bulvár

Hőség - Közegészségügyi központ: a növekvő páratartalom miatt fokozódik a hőérzet

Hőség - Közegészségügyi központ: a növekvő páratartalom miatt fokozódik a hőérzet

2015. július 23., csütörtök
Hőség - Közegészségügyi központ: a növekvő páratartalom miatt fokozódik a hőérzet
Hõség - Budapest

A következő napokban még inkább megnövekszik az emberi szervezet hőérzete a levegő növekvő páratartalma miatt; enyhülés csak vasárnap várható - tájékoztatta az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa csütörtökön az MTI-t.

Páldy Anna

közölte: ezzel egy időben nő az ózon koncentrációja a levegő alsó rétegeiben, a gáz pedig izgatja a nyálkahártyát, köhögést, a szem könnyezését okozza és kedvezőtlenül befolyásolja a krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők állapotát. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egyelőre péntekig tartja fenn az országos hőségriadót - tette hozzá. Elmondta: ebben a helyzetben azt ajánlják mindenkinek, hogy ha tehetik, 11 és 15 óra között maradjanak otthon és igyanak sok folyadékot. A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek szervezete fokozott megterhelésnek van kitéve a hőségben. Azt tanácsolják a szülőknek, hogy a kisgyermekeket kora reggel vagy este levegőztessék. Ha vízpartra viszik őket, keressenek árnyékos helyet számukra, vagy vigyenek magukkal napernyőt, félsátrat, öltöztessék őket cérnatrikóba, illetve legalább 30-as faktorú naptejjel kenjék be a bőrüket. Ez utóbbi vonatkozik a nagyobb gyermekekre is. Annál is inkább, mert annál nagyobb eséllyel alakul ki a bőrrák, minél többször ég le a bőrünk 18 éves korunk előtt - fűzte hozzá. A főorvos arról is szólt, hogy a gyerekek szervezete sokkal több folyadékot igényel, mint a felnőtteké, ezért akkor is itatni kell óránként őket, ha maguktól nem kérnek. Azt ajánlják, hogy a gyerekek folyadékveszteségét felforralt, majd lehűtött vízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevekkel pótolják a szülők, és a felnőttek se igyanak cukrozott vagy magas szénsavtartalmú üdítőket - mondta Páldy Anna. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán azt írta: a napok óta tartó, a 35 Celsius-fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani. "Igazi felfrissülést" majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula - tették hozzá.

Ha melegebb nem is lesz, a hőérzetünk mégis ezt közvetíti majd - a páratartalom lehet a ludas. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=555211

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.