Közélet

Határzár: több mint 200 Csongrád megyei közfoglalkoztatott építheti a kerítést

Határzár: több mint 200 Csongrád megyei közfoglalkoztatott építheti a kerítést

2015. július 30., csütörtök
Határzár: több mint 200 Csongrád megyei közfoglalkoztatott építheti a kerítést
deli_hatar_kerites13_gs

Magyarország és az Európai Unió egyre komolyabb biztonsági kihívásként szembesül az illegális bevándorlással. A rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére a Kormány elrendelte a magyar–szerb határszakaszon a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében egy határőrizeti célú, ideiglenes biztonsági határzár építését. Az építéshez kapcsolódó közfoglalkoztatási program országos mintaprogramként indul. A mintaprogram augusztus 3. napjától indul és november 30-ig tart - adta hírül közleményben a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata.

A héten két helyszínen, Mórahalmon és Szegeden indult meg a programban résztvevők toborzása. Azok kaptak a tájékoztató előadásról értesítőt, akik regisztrált munkanélküliek, de jelenleg nem vesznek részt semmilyen közfoglalkoztatásban. Az érdeklődőket tegnap és ma arról tájékoztatták a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt (HM EI Zrt.) munkatársai, hogy elsősorban segédmunkás munkakörben fogják alkalmazni a közfoglalkoztatottakat, de olyan személyekre is szükség volna, akik kisgépkezelői vizsgával rendelkeznek. Első körben a közvetlen határmenti, mórahalmi és szegedi járásokban élők kaptak értesítőt, de a szükséges létszám biztosítása érdekében a toborzás a határtól 50 kilométer távolságra eső járásokra is kiterjeszthető. A tájékoztatón elhangzott: napi 8 órában, két műszakban (6 órától 14 óráig; illetve déltől 20 óráig) folyik majd a munka, a munkaidőbe a helyszínre szállítás időtartama is beleértendő. A közfoglalkoztatottak elsősorban egyszerű, képzettséget nem igénylő feladatokat fognak elvégezni: növényzetet irtanak, talajmunkákat végeznek, ahol szükséges fásszárú növényzetet vágnak ki, határnyiladékot tisztítanak, anyagot mozgatnak. A munka irányítását a HM EI Zrt. munkatársai végzik majd. Az ideiglenes határzár építésében résztvevő munkások (honvédségi dolgozók, közfoglalkoztatottak) a foglalkoztatás időtartama alatt napi kétszeri étkezésben (reggeli-ebéd vagy ebéd-vacsora) részesülnek, amelyet a Magyar Honvédség biztosít számukra térítési díj nélkül. Szintén ingyen szállítják a közfoglalkoztatottakat a konkrét munkavégzés helyszínére, illetve munkaruhát, védőeszközt, valamint védőitalt is biztosítanak számukra. Az ideiglenes mechanikai határzár építésénél 215 fő Csongrád megyei közfoglalkoztatottra számítanak.

Határzár: több mint 200 Csongrád megyei közfoglalkoztatott építheti a kerítésthttp://szegedma.hu/?p=556631

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.