Közélet

Miniszterek a kerítésnél: a határzár az európai gyakorlat alapján készül + FOTÓK

Miniszterek a kerítésnél: a határzár az európai gyakorlat alapján készül + FOTÓK

2015. július 16., csütörtök
Miniszterek a kerítésnél: a határzár az európai gyakorlat alapján készül + FOTÓK
keritesepites_morahalom65_gs

„Azért építjük meg a kerítést, mert jelen pillanatban nem tudunk más választ adni a migrációra” – jelentette ki Pintér Sándor hangsúlyozva, hogy ideiglenes jelleggel építik meg, amint bizonyos szint alá csökken a migrációs nyomás, elbontják. Mórahalom térségében összesen négyféle kerítéstípust építenek, ezek közül a jövő héten fogják kiválasztani, hogy melyik rendszert fogják alkalmazni.

12:50 - A kerítés a legkisebb rossz

A kerítésre nem megoldásként tekint a kormány, hanem egy szükséges próbálkozás arra nézve, hogy törvényes keretek közé szorítsák ezt a népvándorlás-jellegű méreteket öltött migrációt – hangzott el Mórahalom határában az ideiglenes műszaki határzár próbaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón. 81 333 illegális határátlépőt állítottak elő idén január elsejétől, közülük 80 724-en a szerb-magyar határszakaszon lépték át a zöldhatárt – közölte Pintér Sándor belügyminiszter. Elmondta, európai gyakorlat, hogy kerítéssel próbálják megállítani az illegális migrációt, hazánk is ezért döntött úgy, hogy ideiglenes határzárat épít. Elhangzott, hogy csak július 16-án délelőtt 10 óráig 550 határsértőt állítottak elő a hatóságok.

„Amíg éves szinten 150-160 ezer illegális migránssal kell számolnunk, nem bontjuk el a kerítést” - szögezte le Pintér, hozzátéve, hogy ennyi menekültet nem tudunk befogadni, ellátni.

Kitért arra is, hogy nincsenek tapasztalatai hazánknak arra nézve, hogy milyen arányban fogja a kerítés visszarettenteni a határsértőket, de abban bíznak, hogy jelentősen csökkenni fog a számuk. Az intézkedések célja, hogy a menedékkérelmet benyújtók, ne a zöldhatáron keresztül, hanem a törvényes utat betartva a határátkelőkön érkezzenek Magyarországra.Újságírói kérdésre Pintér Sándor elmondta, amennyiben az ideiglenes műszaki határszár miatt módosul a határsértők útvonala, természetesen az esetlegesen kialakuló új útvonalak védelmét is el fogják látni. Másik fontos cél, hogy az embercsempészetet visszaszorítsák, idén eddig 570 embercsempészcsoportot fogtak el Magyarországon.

deli_hatar_kerites13_gs

Most Mórahalom térségében összesen négyféle kerítéstípust építenek fel 150 méter hosszan, a jövő héten fogják kiválasztani, hogy melyik rendszert fogják kiépíteni a 175 kilométeres hosszon – erről már Hende Csaba tájékoztatott.

November 30-ig kell elkészülnie a kerítésnek, amit egyszerre 10-12 helyszínen párhuzamosan összességében 900 fő bevonásával fogják megépíteni.

A szaktárca vezetője hozzátette, hogy jelenleg még zajlik a nyomvonal pontos kijelölése. Az ideiglenes műszaki határzár megépítését magában foglaló törvény augusztus elsején lép életbe. A különböző kerítéstípusokat természetesen tesztelni is fogják, igaz nem Mórahalom külterületén, hanem zárt körülmények között, méghozzá úgy, hogy megpróbálják átmászni a kerítést. Hende újságírói kérdésre megjegyezte, tiszteletben kell tartani a kerítést, ha a migránsok nem próbálnak átmászni rajta, akkor nem is fog megsérülni senki. A sajtótájékoztatón elhangzott, a háborús zónákból érkezők mindegyikének megadják a magyar hatóságok a menedékkérelmet, volt rá példa, hogy nemcsak afgánokat fogadtak be, hanem például olyan családot is, melynek tagja a tálibok oldalán állt, s amikor kilépett, akkor kezdték el üldözni őt és családját.

12:30 - Hende: a honvédség felkészült a munkára

Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök Mórahalmon az MTI tudósítása szerint.

keritesepites_morahalom46_gs

A büntetés-végrehajtás fogvatartottai készítik az alapanyagot, a határzár építése pedig állami keretek között történik. A munka műszaki irányítója és szervezője a Honvédelmi Minisztérium, de amennyiben szükséges a belügyi tárca közfoglalkoztatottakkal segítheti a kivitelezést - tudatta Pintér Sándor.A kivitelezés pontos költsége a technológia függvénye, a kormány az alapanyagokra és a közvetlen munkaköltségre 6,5 milliárd forintot különített el - tette hozzá.A politikus hangsúlyozta, Magyarország betartja a menekültjogi chartát és mindenkit befogad, aki jogosult a menekültstátuszra, az érkezők 8 százaléka volt ilyen. Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, szerdán lejárt az illegális migrációval kapcsolatos nemzeti konzultáció határideje. Csaknem egymillióan küldték vissza a kérdőíveket, és válaszadók elsöprő többsége egyetért azzal, hogy határozottabban kell föllépni a népvándorlás méreteket öltő illegális migrációval szemben.

12:05 - A kerítésnél a kormány

Jelenleg tart a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter sajtótájékoztatója, a helyszínen megjelentek bizakodóak a illegális határátlépést megfékezni kívánó kerítés megvalósulásával kapcsolat, a határ mentén élők számára a rend újbóli megvalósulását jelenti a határzár.

sajtotajekoztato01

11:30 - Helyszínen a vendégek

Pintér Sándor

belügyminiszter és

Hende Csaba

honvédelmi miniszter is megérkezett már a helyszínre, valamint megjelent

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere,

Juhász Tünde

megyei kormánymegbízott és

Kakas Béla

, a megyei közgyűlés elnöke, valamint számos érdeklődő is. Hivatalosan 11:30-kor kezdődik sajtótájékoztató, hamarosan jelentkezünk a további részletekkel! A helyszínen jelenleg is dolgoznak a kerítés építésén, látszik, hogy kaput is beépítenek a szakaszra,illetve az oszlopokat cölöpverőzik. Egy járművel már a kerítésdrótot is a helyszínre szállították.

pinter_hende01

Korábban írtuk

E hét

hétfőn

megindult a fizikai határzár építése a szerb-magyar határon, már az

első oszlopokat is felállították

szerdán. A határzár kialakításával a magyar kormány célja a határainkra nehezedő illegális bevándorlási hullám enyhítése, az illegális határátlépők számának csökkentése. A határzár építését, bár politikai viták sokaságát váltotta ki, a határ menti települések vezetői, mint például Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere vagy Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere üdvözölték.

Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő is ellátogat ma a szerb-magyar határhoz.http://szegedma.hu/?p=553811 Posted by Szegedma Hírportál on2015. július 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.