Közélet

FM: csökkenthető a vihar okozta kár a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerrel

FM: csökkenthető a vihar okozta kár a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerrel

2015. július 9., csütörtök
FM: csökkenthető a vihar okozta kár a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerrel
zsomboviharfoliasator_mti_kzg

Jelentősen csökkenthetik a vihar és jégeső okozta károk értékét a mezőgazdasági termelők a kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerrel - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A szaktárca kifejtette, hogy az agrárkár-enyhítési rendszer tagjai a káresemény bekövetkezését - a nap, amikor első alkalommal észlelhető a vihar-, illetve jégeső - követő 15 napon belül kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapjáról elérhető elektronikus kárbejelentő felületen bejelenteniük. Hozzátették, hogy a kárbejelentéshez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai megfelelő szakmai segítséget tudnak nyújtani. A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet a termelőknek továbbra is a tárgyév november 30-ig kell benyújtani - írta az FM. Kiemelte, hogy a 2015. november 1-jével kezdődő új kárenyhítési évtől a termelők már kisebb, parcella szintű károkat is jelenthetnek, amennyiben a károk meghaladják a 30 százalékos hozamcsökkenési szintet. A kockázatkezelési rendszer második pillére a költségvetés által finanszírozott díjtámogatott biztosítás, ennek keretében a gazdák visszakaphatják az általuk befizetett biztosítási díj legfeljebb 65 százalékát. A minisztérium hangsúlyozta: azon termelőknek, akik már a 2015. évre megkötötték növénybiztosításukat, a biztosítási szabályzatban rögzítettek szerint - általában 48 órán belül - kell bejelenteniük a károkat az adott biztosítónál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.