Bulvár

Csapás a kánikulában: nemcsak másnapossá, beteggé is tehet a sör?

Csapás a kánikulában: nemcsak másnapossá, beteggé is tehet a sör?

2015. július 3., péntek
Csapás a kánikulában: nemcsak másnapossá, beteggé is tehet a sör?
sor_beer_pivo

A sör sok embernél kiválthat puffadást, gyomorfájást, székelési panaszokat, de akár bőrpanaszokat, fejfájást is: ki gondolná, hogy ennek sok esetben nem az alkohol, hanem a sörben lévő élesztő az oka, amire az arra érzékenyek szervezete számos tünettel reagálhat? – figyelmeztet dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos.

A sörélesztő és a sütőélesztő egyaránt szerepel azoknak az alapanyagoknak a listáján, amelyekre az átlagosnál gyakrabban mutatnak ki a laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatokban érzékenységet. A legnagyobb gyakoriságú ételérzékenységet kiváltó összetevők toplistáját ugyan a gabonafélék, a tej és a tojás vezeti, ám egyes esetekben olyan „gyanú felett álló” alapanyagokról derül ki, hogy emésztőszervi tüneteket, gyomorbántalmakat vagy székelési panaszokat okoznak, mint a borsó, a burgonya, a fahéj – vagy épp az élesztő. "Akinél a vérből kimutatható az ételintolerancia, annak az esetek döntő többségében több alapanyagra is érzékenyen reagál a szervezete" - magyarázza

Takáts Alajos

gasztroenterológus. Tapasztalata szerint sokan évekig kínlódnak különféle panaszokkal, mire felmerül a gyanúja, hogy ételintolerancia is állhat a háttérben. Az ételintolerancia ugyanis nem ételallergia, tehát az ominózus étel vagy ital elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek a tünetek, ezért nem is gondolnak ok-okozati összefüggésre az emberek. Takáts Alajos hangsúlyozza: sokan szednek megmagyarázhatatlannak vélt, kimutatható szervi elváltozás nélküli panaszaikra puffadás elleni vagy gyomorfájdalmat enyhítő gyógyszereket, hashajtót vagy hasfogót, rendszeres fejfájásra fájdalomcsillapítót, próbálkoznak pattanásos vagy ekcémás bőrre különféle készítményekkel – mindeközben pedig tudtuk nélkül folyamatosan fogyasztják azokat az ételeket vagy italokat, amelyek a panaszokat kiváltják. Az ételintolerancia kezelése nem igényel semmilyen gyógyszert: a tapasztalatok szerint az ominózus alapanyagok étrendből való kiiktatásával akár évek óta fennálló tünetek is kezelés nélkül mérséklődhetnek, elmúlhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.