Közélet

Az LMP internetes konzultációt indít a kivándorlásról

Az LMP internetes konzultációt indít a kivándorlásról

2015. július 4., szombat
Az LMP internetes konzultációt indít a kivándorlásról

Konzultációt indított az interneten a kivándorlásáról a Lehet Más a Politika - jelentette be szombati budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a fiatalok külföldre távozása "valóságos nemzeti probléma" és a kormánynak inkább ezzel kellene foglalkoznia, mint a bevándorlással. Közölte, a párt saját honlapján közzétett kilenc "őszinte kérdésre" azoktól vár "őszinte választ", akik már külföldre távoztak, továbbá azoktól is, akik itthon maradtak, de megértik a kivándorlók döntését. Arról beszélt, a konzultáció eredményeivel szeretnék a kormányt szembesíteni, mert szerintük nem igaz, hogy a magyar emberek kalandvágyból mennek külföldre. Szerinte nem "álkonzultációkra", hecckampányokra, kormányzati manipulációra van szükség, hanem jó szándékú és cselekvőképes politikára. Hozzátette: azt szeretnék, hogy Magyarország olyan hely lenne, ahonnan nem elköltöznek az emberek, hanem ahová hazajönnek, és ahol meg tudnak élni.

Szél Bernadett

a kivándorlást népesedési, gazdasági, társadalmi szempontból is súlyos következményekkel járó folyamatnak nevezte, és utalt arra, hogy különböző becslések szerint 350-600 ezer között lehet a külföldön élő magyarok száma. Jelezte azt is, hogy friss kutatások szerint minden tizedik magyar "csomagolna, pakolna, külföldre költözne", mert annyira kilátástalannak látja itthon a helyzetét. Az ellenzéki politikus szerint a kormány által elindított Gyere haza fiatal-kampány semmire se jó, és annak szlogenjéhez őszintébb lenne hozzáírni, hogy "vár itthon a közmunka". Ezzel összefüggésben arról beszélt, Magyarországon az igazi probléma a dolgozói szegénység, az, hogy a bérekből nem lehet megélni, és hogy ezért évről-évre tömegek hagyják el az országot. Az LMP társelnöke más témában feltett kérdésekre is válaszolt. Arra a felvetésre, hogy a Jobbik járványveszélytől tart a bevándorlók miatt, azt mondta: egy normálisan finanszírozott egészségügyi rendszer egy ilyen helyzetet tudna kezelni. Hozzátette, a kormánynak a látványberuházások helyett például az egészségügyre kellene többet költenie. A hétvégi budapesti repülőversennyel kapcsolatban arról beszélt, szerintük egy cég marketingkampányát finanszírozza a kormány 1,8 milliárd forintból, és ezt elfogadhatatlannak tartják. Szerinte a budapestiek többsége a programból csak zajt, dugót és elviselhetetlen környezetszennyezést érzékel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.