Közélet

Alszámla nyitásával segíti a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szögedi papucs megmentését

Alszámla nyitásával segíti a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szögedi papucs megmentését

2015. július 28., kedd
Alszámla nyitásával segíti a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szögedi papucs megmentését
papucs_szma

Megteremtette az anyagi segítségnyújtás lehetőségét a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szögedi papucsot megmenteni kívánók számára.

A lépésről a

Facebookon tájékoztatott

az egyesület: "Többen jelezték, hogy kisebb-nagyobb összeggel szívesen támogatnák - a Nemzeti Értéktárban szereplő - szögedi papucs életben maradását. A szegedi Tisza Lajos Közéleti Egyesület felajánlotta, hogy nyit egy alszámlát, amelyre be lehet fizetni az adományokat. Tisztelt támogatni szándékozók, a mai naptól ez a számla él! Az alszámla 2015. december 31-ig fogadja a támogatásokat, amelyeket a szegedi papucs készítéséhez szükséges anyagok vásárlására, valamint kiállításokon, vásárokon való megjelenések támogatására fognak fordítani. Ebből a támogatásból a hagyományos technikával dolgozó szegedipapucs-készítők részesülnek. A beérkező adományokról és azok felhasználásáról az egyesület és a papucsosok ezen a fórumon időről-időre beszámolnak. Számlatulajdonos: Tisza Lajos Közéleti Egyesület Alszámla neve: szegedipapucs Számlavezető: Gránit Bank Számlaszám: 12100011-17648091 Az utaláskor vagy személyes befizetéskor a megjegyzés rovatba kérik beírni: „mentsük meg a szögedi papucsot”

A szegedi papucsosok nyilvános üzenetei:

Beleegyezésemet adom, hogy egy alszámlát nyissanak a kézzel varrott szegedi papucsos mesterség támogatására, elsősorban azért mert minden tiszteletem azoké, akik egy kisebb összeggel vagy akár egy jó szóval is támogatják ezt az ügyet. Az én véleményem szerint a fő probléma az, hogy nincs valódi igény, kereslet, ami fenntartana egy ezzel foglalkozó önálló vállalkozást. Mivel szinte teljes mértékben, mint egy látványosság létezik a mesterség és a termék is, függetlenül attól, hogy egy műhelyben vagy vásárban vagyunk, ahol ma gyakorlatilag eladhatatlan. Hosszú távon az jelenthet megoldást, ha Szeged városa megfelelő bérezés ellenében alkalmazna valakit, aki egy látványműhelyben beszél a mesterségről és bemutatót is tud tartani. Ez a turizmus szempontjából sem elhanyagolható. Nyilvánvalóan az eddig is a látványműhelyben tartózkodó Sallay családdal lenne célszerű megegyezni. Feltéve, ha ez a város vezetésének fontos. Üdvözlettel: Ormándi László Köszönjük szépen a csoport tagjainak támogatását! Bízunk benne, hogy hírét viszik ország-szerte, így egyre többen megismerik ezt a szép hagyományt. Tiszteletben tartva Ormándi László véleményét, szerintünk a papucs nem eladhatatlan, csak meg kell találni a célközönséget. A mai Szegedi Papucs már nem piaci áru, hanem egy értékes kézi munka, nemzeti kincs, a Magyar Értéktár része. A megmentését és hagyományőrzését abban látjuk, hogy ennek a míves lábbelinek megfelelő marketingje legyen. Amit szerintünk a város önkormányzatának – mint városmarketing – támogatni kellene: Szeged frekventált helyén egy patinás üzletet-helyiség kialakítása a szegedi papucsnak, melyben helyet kapnának a hagyományos Ormándi és a Sallay kollekciók. Itt olyan egyedi dolgokat is vásárolhatnának, amelyben a szegedi papucs és motívumai beépülnek a mindennapi használati tárgyakba (cipő, csizma, táska, etc.). Ezt a város kiadványaiban és forgalmas pontjain reklámozni, és terjeszteni az ország kiemelt turisztikai városaiban kellene. Feltéve, ha ez a város vezetésének fontos. Üdvözlettel: Sallay család"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.