Közélet

Újra megnyílt a hármashatár, Temes megye az eurorégió soros elnöke + FOTÓK

Újra megnyílt a hármashatár, Temes megye az eurorégió soros elnöke + FOTÓK

2015. június 3., szerda
Újra megnyílt a hármashatár, Temes megye az eurorégió soros elnöke + FOTÓK
harmashatar_megnyito42_gs

A magyar–román–szerb hármashatár megnyitását színes közösségi és kulturális programok kísérték az elmúlt hétvégén, míg Törökkanizsán a régiófejlesztésről tanácskozott a Duna-Tisza-Körös-Maros Eurorégió közgyűlése.

Ahogy a SZEGEDma.hu is megírta,

május utolsó hétvégéjén tizennyolcadik alkalommal nyitották meg a DKMT Eurorégió részét képező Rábé, Kübekháza és az Óbéba közötti hármashatárt. A szimbolikus jelentőségű hármashatár a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió megalakítását megelőzően, 1997 májusában vált átjárhatóvá azon a ponton, ahol Szerbia, Magyarország és Románia határai találkoznak. Azóta minden év májusának végén találkoznak a térség megyei önkormányzatainak képviselői, hogy együtt ünnepeljék meg a három ország lakosságának közeledését, illetve a jószomszédi viszonyt. A programsorozatot Kübekháza falunapja is színesítette.

A Magyar Szó Online beszámolt róla:

a Duna-Tisza-Körös-Maros Eurorégió Napja alkalmából találkoztak Csongrád és Temes megye, valamint az Észak-Bánáti Körzet, illetve Vajdaság politikai vezetői. A három régió képviselői a Triplex Confinium hármashatárkőnél, a Trianon békediktátuma után meghúzott új határvonalak találkozási pontjánál gyülekeztek. Idestova két évtizede szervezik meg az ünnepélyes határnyitást és az ehhez kapcsolódó tanácskozást a régió gazdasági és egyéb fejlesztési lehetőségeiről. A valóságban azonban ebből a hétköznapi emberek, az itt élő fogyatkozó lakosság csak annyit érzékel, hogy két napra útlevéllel átruccanhat a szomszéd faluba. Szombaton délelőtt a hármashatárkőhöz érkezőket a temesvári Pro Amicitia fúvószenekar játéka várta, majd elhúzták a három szomszédos ország és az EU himnuszát, az Örömódát, amivel kezdetét vette az ünnepség. Először a szokásos három országot érintő futóversenyt tartották meg, a három szomszédtelepülés diákjai futották körbe a hármas határkövet, jelképesen feloldva a 95 éve itt ide húzott határ jelentette korlátokat. Az ünnepség házigazdája nevében

Branislav Burgarski

tartományi önkormányzati és nemzetközi együttműködési titkár kiemelte, hogy a DKMT Eurorégió együttműködése immár nagykorúvá vált, amikor is a hármashatár menti Rábé, Kübekháza és a Óbéba a figyelem középpontjába kerül. „A hármas határ szegletében élő emberek kommunikálhatnak egymással a DK MT Eurorégión belül, amelyben sikeresen együttműködünk olyan fontos projektumokban, mint a turizmusfejlesztés, környezetvédelem. A közelmúltban három új határátkelőt nyitottunk Vajdaság és Románia között. Új határátkelők nyitása van küszöbön Magyarország felé, a régi röszkei határátkelő már július elsejétől újból átjárható lesz. Mindent megteszünk azért, hogy ez a régió egységes egységként éljen és lélegezzen” – mondta többek között Bugarski. Szerbia komolyan számít arra, hogy az elkövetkező 2014-2020-as uniós fejlesztési periódusban tartósan megnyílhat az országot Európától elválasztó hármas határ, és az előzetes tervek valós formát öltenek egy ipari park és állandó határátkelő formájában. A Temes megyei tanács elnöke,

Titu Bojin

is rendkívül jelentősnek minősítette a régió polgárainak összekapcsolását, a gazdasági, kulturális és egyéb kapcsolatok elmélyítését és kiszélesítését, amihez jelentősen hozzájárul a nemrég megnyílt három új határátkelő is Románia és Vajdaság között. Ennek folytatása lesz a hármashatár tartós megnyitása belátható időn belül. Amire már nagy szükség lenne, mert mint mondta:

a hármashatár menti falvak lakói amikor reggel felébrednek, hallják a szomszéd faluban kukorékoló kakast, de ahhoz, hogy meglátogassák szomszédjukat, még mindig 70-80 kilométert kell utazniuk.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke,

Kakas Béla

kifejtette, hogy a háborúk, elemi csapások és más bajok és gazdasági válság sújtotta DKMT Eurorégióban van annyi erő, hogy együttesen fellépve, együtt gondolkodva, közös akarattal megvalósíthatók a régiófejlesztési elképzelések és tervek. Törökkanizsán, a DKMT Eurorégió közgyűlésén bemutatták az eddig megvalósított terveket. Négy személynek átadták a DKMT Eurorégióban kiemelkedő személyisége kitüntetést, amellyel négy határon átnyúló sikeres projektumot jutalmaztak, közülük kettő román-magyar míg a másik kettőt Vajdaság realizálta magyar és román partnereivel. Az ülés végén Branislav Bugarski átadta a régió elnöklői tisztségét Temes megye képviselőjének.

Forrás: Magyar Szó Online

Újra megnyílt a magyar–román–szerb hármashatár Rábé, Kübekháza és Óbéba között - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=543568

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.