Írjon nekünk

Kultúra

Új kiállításokkal gazdagodott az ópusztaszeri emlékpark + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

projektzaro_opusztaszer42_gsNagyszabású megújuláson esett át az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A rotunda kiállítótermei és a főbejárat új köntöst kapott, valamint egy több mint 300 fős látogatóközpont, illetve egy örökségműhely is tarkítja a többhektáros területet.

Az emlékparkban 2012-ben kezdődtek meg a felújítások, ma pedig a több mint 1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból új épületekkel és kiállítóhelyekkel, a meglévő bemutatók pedig átgondoltabb struktúrában várják a látogatókat. Ettől fogva már nemcsak régészeti-történeti múzeumként és szabadtéri néprajzi gyűjteményként működik az ópusztaszeri emlékpark, hanem a modern információ-technológiai lehetőségeket kihasználva interaktív módon kalauzolja el az érdeklődőket a magyarság történetébe.

A Szózat első soraival köszöntötte a vendégeket Kertész Péter igazgató a hétfői projektzáró rendezvényen. A Vörösmarty tollából származó gondolatokat magyarságtudatunk lényegének, a nemzet tagjai közötti elpusztíthatatlan kapocsnak nevezte. Az igazgató úgy fogalmazott, történelmi kötelességünk hagyományaink fennmaradásán dolgozni, múltunkat megőrizni és átadni ismereteinket a jövő generációjának. „Apáról fiúra száll a hagyomány, hogy hazánk polgárai időről időre ellátogatnak hozzánk, az ország bölcsőjébe. Teszik ezt azon testvéreink is, akik határainkon kívül élnek, de szüntelen kapcsolódással vannak az anyaföldhöz” – folytatta a gondolatmenetet, majd úgy szólt, az ópusztaszeri emlékpark az a szakrális zarándokhely, ahol a magyarok meríthetnek az ősi erőkből.

projektzaro_opusztaszer02_gs

„Meggyőződésem, hogy a most átadott látogatóközpont minden ékes beszédénél jobban bizonyítja azt, hogy közös munkánk jó és eredményes” – dicsérte az ópusztaszeri emlékpark lezárult beruházásait Csókay Ákos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke. Úgy szólt, a múltunk arra való, hogy megosszuk egymással történetünket, erre pedig határon innen és túl nem találni alkalmasabb helyszínt, mint az első országgyűlés színhelye, Ópusztaszer. A történelem tanításáról, így tehát a megújult emlékparki kiállításokról és interaktív bemutatókról pedig mindenkinek tudnia kell.

Hazafias kötelesség alkotmányunk bölcsőjéről gondoskodni – fogalmazott köszöntőjében Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott, idézve Göndöcs Benedek gondolatait. Mint mondta, a megye büszke, hogy az ország születésének helyét régiójában tudhatja, s az egy célért küzdő igazgatók kezei alatt immár 120 esztendeje épül és szépül az emlékpark. Beszédében hangsúlyozta: két évtizede, hogy ideköltözött a Feszty-körkép, s csak néhány éve, hogy a park területén található millenniumi szobor, a nemzeti összetartozást jelképező turulmadár is ékesíti a látványosságok sorát. Az emlékpark több mint 100 év alatt azonban egyszer sem veszített eredeti küldetéséből, vagyis, elevenen akarja a látogatók szeme elé tárni a magyarság múltját, kultúráját, hagyományait. „Ezzel a beruházással egy időre eleget tettünk a Göndör Benedek által leírt méltó és hazafias kötelességünknek” – zárta beszédét.

projektzaro_opusztaszer48_gs

A „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” projekt már nevében is beszédes, hiszen minden korosztály számára élmény alapú tanulást kínál a helyben történő időutazáson keresztül. A két megújult helyszín, vagyis a főbejáratot és a rotunda épületét kívül-belül kicsinosították, továbbá két új egységgel gazdagodott az emlékpark, mégpedig a 380 fős befogadású látogatóközponttal s az erdei ösvény végén található örökségműhellyel. A beruházásokat Posta Ádám projektkoordinátor néhány szóban ismertette a zárórendezvény vendégei előtt, majd Kertész Péter kalauzolásával közösen átvonultak a kiállítóhelyekre.

projektzaro_opusztaszer31_gs

A Feszty-körképnek is helyt adó rotunda a kiállítóterek felújításával immáron teljesen körbejárható, ahol korszerű tárlatok adnak ismereteket a látogatóknak. Új numizmatikai kiállítás nyílt hadtörténeti múzeummal, az úgynevezett Feszty-szalonban pedig annak a művészeti munkának lehetnek szemtanú a látogatók, melynek nyomán megnyitották a körképet a nagyközönség előtt. A beruházás keretében egy új karbantartó és örökségműhely is segíti az emlékpark működését, ahol elfeledett mesterségek képviselőivel beszélgethetnek a kilátogatók. A multifunkciós látogatóközpontban vendéglátó és foglalkoztató helyiségek, előadótermek, és időszaki kiállításoknak helyet adó termeket nyitottak meg.

Sok-sok új, interaktív kiállítás az ópusztaszeri emlékparkban!http://szegedma.hu/?p=550452

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 29.

Hírzóna

Megkezdődött a XX. Hódmezővásárhelyi Festőszimpózium

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hét festő, tíz nap és számos közös program.

Tovább olvasom

Kultúra

Három új bemutatót tart a Szegedi Egyetemi Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Érdemes lesz ellátogatni az előadásokra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felelevenítik a 100 éves szegedi szimfonikusok legszebb történeteit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A „Színházpártolók” a szegedi szimfonikus zenekar kettős jubileuma alkalmából látják vendégül Pál Tamást és Gyüdi Sándort.

Tovább olvasom

Aktuál