Kultúra

Új kiállításokkal gazdagodott az ópusztaszeri emlékpark + FOTÓK

Új kiállításokkal gazdagodott az ópusztaszeri emlékpark + FOTÓK

2015. június 29., hétfő
Új kiállításokkal gazdagodott az ópusztaszeri emlékpark + FOTÓK
projektzaro_opusztaszer42_gs

Nagyszabású megújuláson esett át az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A rotunda kiállítótermei és a főbejárat új köntöst kapott, valamint egy több mint 300 fős látogatóközpont, illetve egy örökségműhely is tarkítja a többhektáros területet.

Az emlékparkban 2012-ben kezdődtek meg a felújítások, ma pedig a több mint 1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból új épületekkel és kiállítóhelyekkel, a meglévő bemutatók pedig átgondoltabb struktúrában várják a látogatókat. Ettől fogva már nemcsak régészeti-történeti múzeumként és szabadtéri néprajzi gyűjteményként működik az ópusztaszeri emlékpark, hanem a modern információ-technológiai lehetőségeket kihasználva interaktív módon kalauzolja el az érdeklődőket a magyarság történetébe. A Szózat első soraival köszöntötte a vendégeket

Kertész Péter

igazgató a hétfői projektzáró rendezvényen. A Vörösmarty tollából származó gondolatokat magyarságtudatunk lényegének, a nemzet tagjai közötti elpusztíthatatlan kapocsnak nevezte. Az igazgató úgy fogalmazott, történelmi kötelességünk hagyományaink fennmaradásán dolgozni, múltunkat megőrizni és átadni ismereteinket a jövő generációjának. „Apáról fiúra száll a hagyomány, hogy hazánk polgárai időről időre ellátogatnak hozzánk, az ország bölcsőjébe. Teszik ezt azon testvéreink is, akik határainkon kívül élnek, de szüntelen kapcsolódással vannak az anyaföldhöz” – folytatta a gondolatmenetet, majd úgy szólt, az ópusztaszeri emlékpark az a szakrális zarándokhely, ahol a magyarok meríthetnek az ősi erőkből.

projektzaro_opusztaszer02_gs

„Meggyőződésem, hogy a most átadott látogatóközpont minden ékes beszédénél jobban bizonyítja azt, hogy közös munkánk jó és eredményes” – dicsérte az ópusztaszeri emlékpark lezárult beruházásait

Csókay Ákos

, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke. Úgy szólt, a múltunk arra való, hogy megosszuk egymással történetünket, erre pedig határon innen és túl nem találni alkalmasabb helyszínt, mint az első országgyűlés színhelye, Ópusztaszer. A történelem tanításáról, így tehát a megújult emlékparki kiállításokról és interaktív bemutatókról pedig mindenkinek tudnia kell. Hazafias kötelesség alkotmányunk bölcsőjéről gondoskodni – fogalmazott köszöntőjében

Juhász Tünde

, Csongrád megyei kormánymegbízott, idézve Göndöcs Benedek gondolatait. Mint mondta, a megye büszke, hogy az ország születésének helyét régiójában tudhatja, s az egy célért küzdő igazgatók kezei alatt immár 120 esztendeje épül és szépül az emlékpark. Beszédében hangsúlyozta: két évtizede, hogy ideköltözött a Feszty-körkép, s csak néhány éve, hogy a park területén található millenniumi szobor, a nemzeti összetartozást jelképező turulmadár is ékesíti a látványosságok sorát. Az emlékpark több mint 100 év alatt azonban egyszer sem veszített eredeti küldetéséből, vagyis, elevenen akarja a látogatók szeme elé tárni a magyarság múltját, kultúráját, hagyományait. „Ezzel a beruházással egy időre eleget tettünk a Göndör Benedek által leírt méltó és hazafias kötelességünknek” – zárta beszédét.

projektzaro_opusztaszer48_gs

A „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” projekt már nevében is beszédes, hiszen minden korosztály számára élmény alapú tanulást kínál a helyben történő időutazáson keresztül. A két megújult helyszín, vagyis a főbejáratot és a rotunda épületét kívül-belül kicsinosították, továbbá két új egységgel gazdagodott az emlékpark, mégpedig a 380 fős befogadású látogatóközponttal s az erdei ösvény végén található örökségműhellyel. A beruházásokat Posta Ádám projektkoordinátor néhány szóban ismertette a zárórendezvény vendégei előtt, majd Kertész Péter kalauzolásával közösen átvonultak a kiállítóhelyekre.

projektzaro_opusztaszer31_gs

A Feszty-körképnek is helyt adó rotunda a kiállítóterek felújításával immáron teljesen körbejárható, ahol korszerű tárlatok adnak ismereteket a látogatóknak. Új numizmatikai kiállítás nyílt hadtörténeti múzeummal, az úgynevezett Feszty-szalonban pedig annak a művészeti munkának lehetnek szemtanú a látogatók, melynek nyomán megnyitották a körképet a nagyközönség előtt. A beruházás keretében egy új karbantartó és örökségműhely is segíti az emlékpark működését, ahol elfeledett mesterségek képviselőivel beszélgethetnek a kilátogatók. A multifunkciós látogatóközpontban vendéglátó és foglalkoztató helyiségek, előadótermek, és időszaki kiállításoknak helyet adó termeket nyitottak meg.

Sok-sok új, interaktív kiállítás az ópusztaszeri emlékparkban!http://szegedma.hu/?p=550452

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.