Közélet

Tóth Péter: Tömegesen jönnek a migránsok a Tisza mentén

Tóth Péter: Tömegesen jönnek a migránsok a Tisza mentén

2015. június 23., kedd
Tóth Péter: Tömegesen jönnek a migránsok a Tisza mentén
szeged_04

Tóth Péter, a Jobbik képviselője szerint hétvégén jönnek tömegével a migránsok. Helyszíni szemlét tartott, és a kérdést valódi problémának tartja. Eközben az MTI tudósítójának egy idősebb migráns elmondta, a terror elől menekültek el hazájukból, de nem akarnak Magyarországon maradni, a céljuk Nyugat-Európa.

Mottó: "Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere szerint a város lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, nem is találkoztak velük az utcákon"...

A Jobbik szegedi képviselője elmondta, hétköznaponként 15-30 illegális migráns érkezik a tiszai ártéren keresztül, viszont hétvégén ennél sokkal többen jönnek. Este 11 körül fut be az utolsó, Preševóból (albán többségű szerbiai város Koszovó mellett - szerk.) jövő busz Magyarkanizsára, majd belekezdenek a gyaloglásba, Martonoson át, a Tisza ártere mentén haladnak előre. Pár óra gyaloglás után átlépik a határt, Gyálarét, Hattyas, Alsóváros a téli kikötő Tompasziget irányába jönnek fel. Innen próbálnak a város felé szivárogni, elsősorban a taxidrosztokat keresik.

Tóth Péter

, a Jobbik önkormányzati képviselőjének tudomása szerint egyes személyszállítók már bekapcsolódtak a migránsok szállításába, ami havonta milliós bevételt jelenthet. Neki 600-700 eurót ajánlottak személyenként, azonban ő inkább a rendőrségi buszok felé terelte őket. A vasárnap hajnalban tartott helyszíni szemléjéről a SZEGEDma.hu-nak elmondta, a téli kikötőnél két nagy csapatszállító busz volt öt-hat rendőrrel, illetve később kirendeltek egy ötvenfős buszt is, mert annyi menekült érkezett. „Reggel négy és hét között mintegy 50-100 embert fogtak el, de jóval többen vannak, egy részük visszaszaladt az erdőbe, mások bementek a lakott területre” – mesélte Tóth Péter. Véleménye szerint öt-hat rendőr, nyolc-tíz polgárőr kevés a feltartóztatásukra.

szeged_11

Úgy gondolja, a kormány által tervezett drótkerítés jó megoldás lehet, de csak őrizettel együtt tölti be valós funkcióját. „Nem tudjuk pontosan, hogy milyen lesz e kerítés, de a homokos talaj miatt fontos lenne, hogy alulról is betonozva legyen” – vélekedett Tóth Péter. Támogatnák a határőrség újbóli felállítását, mert ezt külön szakmának tartják, hibának tartják, hogy 2007-ben a Gyurcsány-kormány megszüntette e szervezetet. Fontos lenne, hogy a táborokat zárttá tegyék, mert az adminisztráció után továbbra is szabadon közlekedhetnek.

vonat

A legfontosabb az, hogy migránsok ellátásra kerüljenek, egészségügyi ellenőrzésen essenek át, legfőképpen azok, akik háborús övezetből érkeznek, hiszen itt nagyobb a járványveszély is. Nagyon sokszor átöltöznek, eldobálják a ruháikat, amelyet Cserepes sorról érkezők összeszednek, s így kerülnek be a ruhapiac forgalmába. Olyan fertőzéseket vihetnek be a városba, amelyek eddig ismeretlenek voltak. „E kérdésben hétfőn beszéltem a rendőrkapitánnyal, tájékoztatott róla, hogy igazoltatták a helyszínen az ezzel foglalkozó személyeket” – mondta Tóth Péter. A jobbikos képviselő rengeteg lakossági panaszt említett, Gyálarétnél, a buszfordulónál, a Tücsök utcánál, Alsóvároson a Vadkerti térnél, a Pick-gyár mögött láttak migránsokat az ott élők.

Botka László

kijelentésére válaszul azt mondta, javasolni fogja a polgármester számára, hogy látogasson el az említett ártéri területre, amely Szeged közigazgatási területéhez tartozik. „Tegyen lépéseket, intézkedéseket, ne csináljon úgy, mintha nem lenne probléma! Valóban tranzitországként tekintenek hazánkra, de zavarják a lakosság nyugalmát, elég szétnézni Gyálaréten, Hattyason, Ballagi-tó sor környékén. Rengeteg fotó, videó igazolja a migránsok tömegeit, ezt letagadni felháborítónak tartom!” – zárta szavait Tóth Péter.

Lapunk is megtekintette, mi a helyzet, hétfő délben két, az ártérnél sétáló migránst és ugyanennyi rendőr járőrt láttunk. A bevándorlók egyike a szerb határ felé haladt, a másik Szeged irányába ment a Tompasziget melletti töltésen. Az előbbivel próbáltunk szóba elegyedni, azonban nem beszélt sem angolul, sem németül. Annyit megtudtunk tőle, Szegedre tart, Budapest felé menne taxival, azonban családja még nem jutott át a határon, ezért sétál dél irányába. Végső célja Nyugat-Európa, de pontos országot nem tudott mondani, Ausztria, Németország angol nevének említésére bólogatott.

Az MTI is a határsértők tömeges érkezéséről tudósít

Tömegével érkeznek a határsértők a Tisza árterében Magyarországra Szeged közelében, sokan a sűrű aljnövényzettel benőtt erdőben próbálnak meg elrejtőzni a rendőrök elől – tapasztalta az MTI tudósítója kedden a helyszínen.

Határsértõk a Tisza árterében Szegednél

Egy 21 esztendős szíriai férfi, aki csaknem negyven társával – köztük gyerekekkel és idősekkel - bújt meg az erdő mélyén, azt mondta, Németországba szeretne eljutni. Azért kerüli a rendőröket, mert nem szeretné, ha rögzítenék az ujjlenyomatát. Egy másik, kicsit idősebb férfi arról beszélt, hogy a terror elől menekültek el hazájukból, de nem akarnak Magyarországon maradni, a céljuk Nyugat-Európa. A Tisza ártere Szeged és az országhatár között helyenként több mint ötszáz méter széles, és néhány ösvénytől eltekintve szinte járhatatlan. A rendőrök itt gyűjtik össze a határsértőket, akik a vajdasági Martonos irányából érkeznek meg a zöldhatárra, majd lépnek magyar területre. Az erdőben rejtőzködők többsége, ha rendőrrel találkozik, önként kimegy a töltéshez, ahol mikrobuszba ültetik, majd a szegedi medencés kikötőhöz viszik őket, ahonnan busszal a röszkei átkelő melletti bérelt hangárba kerülnek. Ott idegenrendészeti eljárás indul ellenük vagy menedékkérelmet nyújtanak be.

Határsértõk a Tisza árterében Szegednél

Kedd reggel az ártér és a kikötő között folyamatosan ingáztak a rendőrségi mikrobuszok. Néhányan, ha egyenruhás közeledik, megpróbálnak elszaladni, de olyan is akadt, aki azt mondta, akár napokig is az erdőben marad, végül azonban a járőröknek sikerült meggyőzniük őt is. Az elmúlt napokban a Csongrád megyei rendőrök több embert is elfogtak, akik az ártér vagy a kikötő közeléből kisbuszokkal próbálták a határsértőket az ország belsejébe vagy Ausztriába juttatni. Ellenük jogellenes tartózkodás elősegítésének vétsége vagy embercsempészet bűntette miatt indul eljárás.

"Reggel négy és hét között mintegy 50-100 embert fogtak el, de jóval többen vannak, egy részük visszaszaladt az erdőbe,...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.