Bulvár

Több száz vesekövet operáltak ki egy kínai betegből

Több száz vesekövet operáltak ki egy kínai betegből

2015. június 9., kedd
Több száz vesekövet operáltak ki egy kínai betegből

Kínai orvosok 420 darab vesekőtől szabadítottak meg egy kelet-kínai férfit, aki - mint kiderült - nagyon-nagyon szereti a magyarul szójasajtként is emlegetett tofut.

A férfi azzal a panasszal kért kivizsgálást a Csöcsiang tartományi Tungjang városának népi kórházába, hogy fáj a hasa. A CT-vizsgálat hamarosan megállapította, hogy bal veséje tele van - többnyire kisebb méretű - kövekkel. Az enyhén szólva nem túl kellemes operáció ezután körülbelül két órán át tartott. A sebészorvos, aki már három évtizede van a szakmában, az egyik helyi lapnak azt mondta, ennyi követ egyszerre még sosem szedett ki egyetlen páciens veséjéből sem. A világhálóra felkerült képek szerint többségük kukoricaszemekre emlékeztet, de sok kisebb-nagyobb szabálytalan alakú kő, kavics is található köztük. A műtétet vezető szakorvos szerint, a beteg az utolsó pillanatban kereste fel a kórházat, ha nem tette volna, rövid időn belül leállt volna a veséje, amelyet minden valószínűség szerint el kellett volna távolítani. Mint kiderült, a betegnek volt már hasonló gondja, de akkor szerencsésebb volt, mert litotripsziával, vesekőzúzással megoldották a problémáját. A mostani beavatkozás során csipesszel, egyenként távolították el a bal vese "nehezékeit". Az orvos megjegyezte, 45 perc folyamatos munka után úgy érezte, a keze-lába elzsibbadt. Az orvosok a beteg közreműködésével megállapították, hogy a rendkívül sok kő keletkezésének magyarázata a beteg étrendjében keresendő. Napi rendszerességgel evett ugyanis egy helyi tofuféleséget, és mert abban sok a kalcium-szulfát, kiürítéséhez sok folyadékot kell, illetve kellett volna fogyasztani. A beszámolók és az online illusztrációk szerint a férfi végül egészségesen távozott a kórházból, műanyag zacskóba csomagolt köveivel. A sajtójelentések emlékeztetnek arra, hogy a vesekő képződése a 30-60 év közöttieknél elterjedt jelenség, de a kövek többsége 4-5 milliméter átmérőjű és viszonylag könnyen, természetes úton távoznak az emberi szervezetből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.