Közélet

Tizenhét hektárnyi terület cseréjére készül Magyarország és Szlovákia

Tizenhét hektárnyi terület cseréjére készül Magyarország és Szlovákia

2015. június 1., hétfő
Tizenhét hektárnyi terület cseréjére készül Magyarország és Szlovákia

E hét szerdán tárgyalja a szlovák kormány annak a szlovák-magyar határról szóló új államközi szerződésnek a tervezetét, amely egyebek mellett a két ország közös határa mentén 17 hektár földterület cseréjét irányozza elő. A szlovák belügyi tárca által kidolgozott tervezetet a kormány honlapján hozták nyilvánosságra.

A dokumentum szerint az új államközi szerződés kidolgozásának elsődleges célja az, hogy úgy rögzítsék a közös határokat, hogy azok függetlenek legyenek a két ország határfolyóinak folyásának esetleges megváltozásától. A jelenleg hatályos szabályozás ugyanis az államhatárt - ott ahol azt folyó alkotja - annak mindenkori vonalához, a folyam medréhez köti. Az államhatár, a határfolyók mentén történő jelenlegi megfogalmazása a gyakorlatban hosszadalmas jogi megoldásokat igényel minden olyan eset rendezésére, amikor a folyók medrének vonala természetes úton megváltozik, ugyanakkor a még jelenleg használt dokumentáció a vonatkozó uniós irányelveknek sem felel meg. Az új államközi szerződés tervezete ezen felül 17 hektárnyi - a közös határ mentén lévő - földterület cseréjével is számol. Erre azért van szükség, hogy kölcsönösen rendezni lehessen a határfolyók bizonyos szakaszain megvalósított vízgazdálkodási vagy egyéb építési munkálatok által igénybe vett területek hovatartozását. Néhány ilyen, időközben már megvalósult beruházásokat érintő változás ugyanis eddig még nem került bele a szlovák-magyar határról szóló szerződésbe. A területcsere az Ipoly folyó térségét, a szlovákiai Újvár (Nové Zámky), Léva (levice) és Losonc (Lucenec) járásokat érinti. A szerződéstervezet értelmében elcserélendő 17 hektárnyi terület szlovák részről Leléd (Lela), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), Ipolyszakállos (Ipelsky Sokolec), Szete (Kubánovo), Ipolyság (Sahy), illetve Sátorosbánya (Siatorská Bukovinka) települések kataszterében található. A szerződés tervezetről még 2008-ban kezdett egyeztetést a szlovák és a magyar fél. Az új államközi szerződés tervezete szerdán kerül a pozsonyi kormány asztalára, amely azt várhatóan jóvá is hagyja. Ezt követően a dokumentumról szóló alkotmányos törvényt a szlovák törvényhozásnak is meg kell szavaznia, s csak ezt követően írhatják alá az államközi szerződést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.