Bulvár

Terülj, terülj zöldségesdobozom! - Közösségi rendszer Szegeden

Terülj, terülj zöldségesdobozom! - Közösségi rendszer Szegeden

2015. június 15., hétfő
Terülj, terülj zöldségesdobozom! - Közösségi rendszer Szegeden
zoldsegek

Szegedet sem kerülte el a helyi gazdálkodók termékeit népszerűsítő úgynevezett zöldségdoboz rendszer. Igaz, itt nem lehet alkudozni az árussal egy kis kedvezmény reményében, azonban az biztos, hogy a fokhagyma makói, a paradicsom pedig mórahalmi termőföldeken nevelkedett.

Még mindig bizonytalanok a magyarok ha online vásárlásról van szó, azonban kétségtelen, hogy egyre többen választják a webshopok nyújtotta kényelmet és gyorsaságot. Mióta a legnagyobb multi is elérhetővé tette ezt a szolgáltatást, megszaporodtak a házhoz szállító autók Szeged utcáin - főleg a zsúfolt pénteki és szombati napokon. Szinte ezzel párhuzamosan ütötte fel fejét a bizonyos helyeken doboz, máshol kosár néven futó zöldség és gyümölcsszállító közösségi rendszerek, amelyek a helyi termelők szezonális portékáiból válogatnak minden egyes héten. A klasszikus "tapogatós módszer" híveinek sem lehet kifogása a közvetlenül a gazdáktól származó, online rendelhető zöldségekkel és gyümölcsökkel szemben. Igaz, így nem lehet alkudozni egy kis kedvezmény reményében, vagy az eladó jóindulatától függően meglékelni a dinnyét. A környékbeli gazdálkodókat népszerűsítő kezdeményezés Szegedet sem kerülte el: a Zöldségdoboz Rendszer Szegeden azért alakult, hogy a helyiek ne csak a kínai fokhagyma vagy a chilei cseresznye közül válogathassanak, hanem elérhető áron jussanak hozzá a Csongrád megyei termelők áruihoz anélkül, hogy korán reggel át kellene verekedniük magukat piacon. A helyben elérhető szolgáltatás ötlete két éve fogalmazódott meg, amelyről az egyik alapító,

Bohus Gábor

beszélt részletesebben portálunknak. "Egyre fontosabbnak tartjuk azt, hogy tudjuk, mit eszünk. Ha valaki a mi dobozunkban lévő paradicsomot eszi, biztos lehet benne, hogy nem egy spanyolországi többhektáros területen lévő üvegház termékéből eszik, hanem tudhatja, hogy ezt például egy mórahalmi család termelte. A gazdálkodókat egyébként személyesen ismerjük" - fogalmazta meg az alapelképzelést. A termelőknek ez remek lehetőség a "bemutatkozásra", ráadásul minél többféle gyümölcsöt és zöldséget kínálnak, annál gyakrabban járulhatnak hozzá a heti doboz tartalmához. Egy kis ízelítő a múlt heti kínálatból: eper, cseresznye, uborka, fokhagyma, sárgarépa és zeller került a pénteki szállítmányba, ami egyébként két személy számára bőven elég egy finom saláta, zöldségleves, vagy akár egy tepsi vendégváró sütemény alapjául. "Azon kívül, hogy mindig szezonális termékek kerülnek a csomagba, arra is figyelünk, hogy a tartalmából össze lehessen állítani egy étkezést. Például ha van újkrumpli, akkor legyen mellette petrezselyemzöld, esetleg a sárgarépa mellett zöldség" - folytatta az alapító. A doboz alig több mint ezer forint, külön lista alapján pedig tetszés szerint kiegészíthető tojással, almacsipsszel és egyéb vegyszermentes termékekkel, ha pedig a vásárló igényli, akár házhoz is szállítják számára a zöldségdobozt. "Reméljük, hogy egyre többeknek lesz fontos az, hogy tudja, mi és honnan kerül az asztalára. Mi, városi emberek ennyit tehetünk azért, hogy a mezőgazdaságban boldogulni akaró emberek érezzék, hogy van szükség a munkájukra, termékeikre. Ezáltal nem csak lelkileg, de gazdaságilag is úgy érezzük, jó dolog, amit csinálunk."

Online zöldség, online gyümölcs. Ti próbáltátok már?http://szegedma.hu/?p=545613

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.