Egyetem

Tamás Gábor kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat

Tamás Gábor kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat

2015. június 13., szombat
Tamás Gábor kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat

Tamás Gábor neurobiológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat.

A Széchenyi-díjas kutatónak szombat este

Erwin Neher

Nobel-díjas német biofizikus adta át az elismerést a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálán. A Szent-­Györgyi Talentum Díjat 2013­-ban alapította a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatót az alapítvány kuratóriuma az adott évben Szegedre látogató Nobel-­díjas kutatókkal közösen választja ki. A díjat az elmúlt egy-­két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják át. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan szegedi tudós kapja, aki – a díj névadójához, Szent­-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-­parti városban végezte.

Tamás Gábor

Szegeden kezdte idegtudományi tanulmányait Halasy Katalin laboratóriumában, 1994-ben csatlakozott

Somogyi Péter

, illetve

Eberhard Buhl

kutatócsoportjához Oxfordban. Hazatérve – elsősorban külföldi pályázati források felhasználásával – saját laboratóriumot alapított. A sikereiről mindig kollektív eredményként beszélő professzor – aki a díjat átvéve is azt több generáció elismerésének nevezte - munkatársaival két, feladatát tekintve nagyon eltérő agykérgi sejttípus – a

Szentágothai János

által felfedezett kandeláber, illetve a neurogliaform sejtek – működését írták le. Legutóbbi jelentős eredményük szerint pedig az inzulin nemcsak a hasnyálmirigyben szintetizálódik, hanem az agykéreg bizonyos gátló idegsejtjeiben is termelődik és felszabadul. Tamás Gábor elkötelezett nevelője a jövő kutatói generációjának, egykori tanítványai közül többen is – akár már saját kutatócsoportjukat vezetve – nemzetközi hírnevet szereztek.

Kiosztották az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat.http://szegedma.hu/?p=546871

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.