Írjon nekünk

Szórakozás

Szerdai programajánló: teaház, skandináv thrash

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

gitar

Szerdán sem unatkozhatnak a szegediek: mesedélelőtt és diavetítés lesz a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban, összeül a Konfuciusz Teaház, a LIVE Music Clubban pedig svéd thrash metal estet tartanak.

A Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai 2015 nyarán is gazdag szabadidős programkínálattal várják a vakációzó gyerekeket: 10 órától “5 nap alatt a Föld körül” tartanak játékos ismeretszerző foglalkozást, amerikai tematikával a Csillag téri fiókkönyvtárban Kalydiné Bajza Rita, Kissné Retek Erika, Sipka Árpád és Terhes Katalin könyvtárosok vezetésével. Mesematiné – Diavetítés és tésztafestés várja a gyerekeket az Északvárosi fiókkönyvtárban Kiss Katalin, Móricz Nikoletta és Mucsi Nikolett könyvtárosok vezetésével. Szintén 10 órától agyagozás, diavetítés lesz a Móra utcai fiókkönyvtárban Mojzesné Süli Anna könyvtáros vezetésével. Ugyanebben az időpontban “Vetélkedj okosan” címmel tartanak mesekvíz délelőttöt a Petőfi-telepi fiókkönyvtárban Kiss Brigitta könyvtáros vezetésével. 10 órától Mesedélelőtt várja a gyerekeket Brumival a Szőregi fiókkönyvtárban Szőts Katalin vezetésével.

17 órakor az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében tartja meg következő estjét a Konfuciusz Teaház “Hogyan változott a Kína-képünk az elmúlt fél évszázadban?” címmel. Vendég: Kalmár Éva sinológus, műfordító, hajdani diák Kínában.

Svéd thrash metal est várja a metalheadeket a LIVE Music Clubban, két skandináv banda, a Lowest Creature és a Medea zúz majd.

Folyamatos kiállítások, programok:

egy_aranykor_emlekei18kf

Ötven évvel ezelőtt kezdődött az olaj- és gázkitermelés Algyőn, így Csongrád megye bányászgenerációk és az ország legkitűnőbb olajszakembereinek az otthonává vált. A Reök-palota előtti téren a máig élő bányászai kultúra hagyományait is bemutatja Déri Miklós egy emberöltőt felölelő, „Egy aranykor emlékei” címet viselő portrésorozata. A fotóművész mindenkivel külön interjút készített, akit végül lencsevégre kapott, s mint elmondta, egyfajta szobrot szeretett volna nekik állítani portréival.

agora_kiallitas

Az Optikai illúziók című kiállítás várja az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agórában. “Fedezzük fel az agy és a szem titkait! Azt tartjuk igaznak, amit látunk. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, néha cserbenhagyhat a legélesebb szempár is… Vagy csak az agyunk űz tréfát velünk? Ízelítőt kínálunk a káprázatok, tévedések és megtévesztések lebilincselő világából. Káprázik a szem és megtorpan az agy!”. A kiállítás megtekinthető július 18-ig.

Gondolatfújás, Bóbita-sarok, versfoltozás és gépelde: így kelnek életre Weöres Sándor versei a szegedi Fekete-házban a Petőfi Irodalmi Múzeum időszaki kiállításán. A megmozdult szótár című tárlaton izgalmas installációk segítségével lehelhetnek életet a legendás író-költő műveibe a látogatók. A tárlaton lehet gondolatot fújni, verset foltozni, rajzolni és szüretelni is. A legkisebbek a Bóbita-sarokban játszhatnak, míg a nagyobbakat a gépelde várja: egy korabeli írógép segítségével saját alkotásokat faraghatnak Weöres műveiből. A falakat az író saját illusztrációi díszítik, így a látogatók teljesen elmerülhetnek Weöres Sándor verseinek csodálatos világában. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

Weöres-nyitás-150306-13

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Kommentek

Hírzóna

Népszerű a balástyai lovastábor

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ország minden részéről érkeznek fiatalok.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kezdődik a csongrádi borfesztivál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Immár huszonkettedik alkalommal.

Tovább olvasom

Szórakozás

Először találkozhatott apjával a szegedi oroszlánkölyök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szét fogják őket választani, addig lehet Szonját megtekinteni.

Tovább olvasom

Aktuál