Írjon nekünk

Egyetem

So keres akanak?* – Szokeresz most! Felvételt hirdet a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

toborzo_a3.inddIntegráció, felelősségvállalás, elkötelezettség, szolidaritás, közösség, keresztény értékek, identitás, szakmaiság, tolerancia, párbeszéd, felzárkózás, ökumené… Ez mind a Szokeresz.

„A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium alappilléreit a közösségi élet, a keresztény értékek, az identitás erősítése és a szakmai igényesség adják. Intézményünk falai között folyó munkát erősíti a szegedi felsőoktatási intézményekkel, a Gál Ferenc Főiskolával és a Szegedi Tudományegyetemmel való szoros együttműködés, valamint a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási és szociális területen meglévő tapasztalatai” – mondja Mészáros Ferenc, az intézmény vezetője.

A három éve működő Szokeresz tevékenységének elismeréseként idén „Minősített szakkollégium” státuszt kapott. Legfontosabb feladatuknak a roma-nem roma párbeszéd előmozdítását tekintik, miközben tehetséggondozó programjuk keretében elkötelezett, szakterületükön kiváló teljesítményt nyújtó, stabil jövőképpel rendelkező értelmiségieket képeznek. Fontosnak tartják, hogy a náluk tanuló fiatalok képesek legyenek formálni a körülöttük lévő világot, készek legyenek a társadalmi felelősségvállalásra és értékrendjükkel példaként álljanak saját közösségeik elé. A roma szakkollégisták otthonukként tekintenek az intézményre. Egyetemi életük bázisa, ahol mindennapjaik örömei és küzdelmei közös élményként erősítik hovatartozásukat.

Szakmai igényesség, kulturális aktivitás, növekvő nyilvánosság

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló és a hazai romastratégiához szorosan illeszkedő képzési programot a hallgatók egyéni fejlődését támogató mentorprogram, tudományos diákköri tevékenységet erősítő tutori hálózat segíti. A hallgatók rendszeresen részt vesznek a tanodaprogram keretében cigány fiatalok iskolai felzárkóztatásában és motiválásában, folyamatosan ismerkednek a magyar és nemzetközi integrációs programokkal, cigánypasztorációs tevékenységekkel. Folyamatosan végeznek önkéntes tevékenységet és rendszeresen szerveznek programokat a cigány kultúra megismertetése, elérhetővé tétele szándékával. A kimagasló eredményt elért hallgatók helytállását a szakkollégium ösztöndíjjal is támogatja.

Az elmúlt tanévben több alkalommal is felfigyelhettünk az intézmény aktivitására és külvilág felé nyitására. „A tanév elején Szeged és a szakkollégium adott otthont az országos Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat háromnapos konferenciájának, ahol csaknem kétszáz, többségében roma származású egyetemista találkozott egymással. Nőnapon Csányi Sándor A férfi agy című monodrámájával köszöntöttük a hölgyeket. A szegedi egyházi fenntartású szakkollégiumok közös rendezvényén, a Coollégiumok Éjszakáján Bazi nagy roma lagzival vártuk az érdeklődőket. Nemrég pedig a Szokeresz tehetséggondozó programja keretében William Shakespeare A velencei kalmár című komédiáját mutatták be hallgatóink Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház művésze rendezésében. Fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk szeged tudományos és kulturális életében, megmutatva hallgatóink, a szakkollégium és a cigányság értékeit. Rendkívüli sportsiker, hogy tavasszal a Nyíregyházán megrendezett roma szakkollégiumi tornáról kétszeres bajnokként térhettünk haza: labdarúgásban és röplabdában is elhoztuk a trófeát” – tájékoztatott Szombathelyi Nóra, az intézmény kommunikációs referense.

A jelentkezéseket folyamatosan várják

A SZOKERESZ felvételi rendszere háromszintű: a pályázati dokumentáció beadása mellett a pályázók írásbeli és szóbeli felvételi fordulón bizonyíthatják, hogy képesek bekapcsolódni a műhelymunkába. „Azokra a hallgatókra számítunk, akiket érdekel egy identitást erősítő tanulmányi program, vállalják a szakkollégium keresztény értékrendjét és a közös életet roma társaikkal” – fejtette ki az igazgató.

*Mit teszel most? lovári cigány nyelven.

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA

Kommentek

Egyetem

A rektor sem rutinból tartja az előadásokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az egyetemisták körében kedvelt előadó vallja, hogy rutinból nem szabad előadást tartani és szerinte nem azért figyelnek jobban az előadásain, mert ő a rektor. Kommentek

Tovább olvasom

Egészség

Korszerű bölcsőt kapott a Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztálya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Lehetővé teszi a picik biztonságos transzportálását az épületben.

Tovább olvasom

Egyetem

Ki volt Szent-Györgyi Albert? Filmpremiert tartottak a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Csodálattal és hálával című alkotás Budapest, Szeged és Woods Hole mellett a Nobel-díjas tudós életének más állomásait, illetve jeles eseményeit és szereplőit is bemutatja.

Tovább olvasom

Aktuál