Közélet

Rétvári: 144 ezer gyerek kap napi háromszori étkezést a szünidőben

Rétvári: 144 ezer gyerek kap napi háromszori étkezést a szünidőben

2015. június 30., kedd
Rétvári: 144 ezer gyerek kap napi háromszori étkezést a szünidőben

Mintegy 144 ezer gyerek kap a nyári szünet idején napi háromszori étkezést a települési önkormányzatokon keresztül - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára kedden Budapesten, Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence

elmondta: a meghirdetett nyári szociális étkeztetési pályázatra az önkormányzatoktól éppen annyi támogatási igény érkezett, amennyinek a hárommilliárd forintos keretből eleget tudnak tenni, így a programból egyetlen jelentkező önkormányzat sem maradt ki. Az állam korábban még soha nem fordított ilyen jelentős összeget a nyári étkeztetésre, a hárommilliárd forint 360 millióval több annál, mint amennyi tavaly jutott erre a célra, és 600 millió forinttal több a tavalyelőtti összegnél - ismertette. Jelezte, az állami forrást a különböző adóerő-képességre és a rászorulók számára való tekintettel osztották szét az önkormányzatok között. Arra hívta fel a figyelmet, azért működik jól a nyári gyermekétkeztetési rendszer, mert az önkormányzatok sokszor a saját forrásaikból is támogatják a programot. A józsefvárosi Lakatos Menyhért Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón a kerület polgármestere azt közölte, az idei nyáron mintegy 300 gyereknek tudnak napi háromszori étkezést adni a szeptemberig a napközis jelleggel nyitva tartó iskolában.

Kocsis Máté

(Fidesz-KDNP) arról beszélt, azért választották a kerületi program helyszínéül a Magdolna-negyedben álló iskolát és a szomszédos Kesztyűgyár Közösségi Házat, mert ebben a városrészben az átlagosnál több rászoruló család él, amelyek a saját erejükből nem tudnák megoldani gyerekeik nyári étkeztetését és felügyeletét. Közölte, a kormányzati 6,2 millió forintos pályázati forrást az önkormányzat 11 millió forinttal egészítette ki. Hozzátette, összesen 14 ezer adag ételt tudnak adni a gyerekeknek a nyári szünidőben. Arról is beszélt, a VIII. kerület a háromszori étkezés mellett közösségi programokat, táborozást is szervez, így a gyerekeknek nyáron nem kell az utcán csellengeniük; a szülők kérésére bekapcsolódhatnak a közösségi házban szervezett programokba. A politikus emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormányok idején a gyerekek nyári vagy év közbeni étkeztetésére fele annyi sem jutott, mint most. A sajtótájékoztató előtt nem sokkal

Balog Zoltán

miniszter azt mondta, szeptembertől nem fordulhat elő Magyarországon, hogy egy gyereknek anyagi okok miatt nem biztosítják a napi háromszori étkezést. Erre utalva Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy az év közbeni szociális gyermekétkeztetésre biztosított összeg 2010-ben 29 milliárd forint volt, az idén 58 milliárd, jövőre pedig mintegy 71 milliárd forint lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.