Közélet

Regina új esélyt kapott – Beültették a 400-ik cochleáris implantátumot Szegeden + FOTÓK

Regina új esélyt kapott – Beültették a 400-ik cochleáris implantátumot Szegeden + FOTÓK

2015. június 4., csütörtök
Regina új esélyt kapott – Beültették a 400-ik cochleáris implantátumot Szegeden + FOTÓK
mutet01_gs

A kétoldali súlyos hallássérüléssel született, jelenleg 14 hónapos Reginának minden esélye megvan arra, hogy elsajátítsa a hallás és a beszéd képességét. Rajta hajtották végre a 400-ik cochleáris implantátum műtétet Szegeden, ahol húsz éve végeznek ilyen beavatkozásokat, elsősorban gyermekeken.

Mivel édesapja is halláskárosodott, ezért már

Regina

születésekor külön kérték, hogy vizsgálják meg a hallását. Már akkor kiderült, hogy kétoldali hallássérüléssel jött a világra, majd négy hónapos korában egy altatásban végzett objektív vizsgálat is bizonyította, hogy 80-90 decibel a hallásküszöbe a kislánynak. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy MiG 29-es hajtóművének a beindítását közelről meghallaná Regina, vagy épp egy diszkóban a hangfal mellett közvetlenül érzékelné a zenét” – szemléltette

Szilágyi Gábor

lánya hallássérülésének mértékét. A gyermek édesanyja,

Szilágyiné Dér Nóra

portálunknak elmondta, kaptak hallókészüléket, amit igaz többször állítgatni kellett, de hétről hétre örömmel tapasztalták, hogy a kicsi hallja az egyre halkabb hangokat is. „A legnagyobb döbbenet számunkra az volt, hogy nem hallotta és így nem is ismerte fel a hangunkat, de az bearanyozta az életünket és nagy erőt adott, amikor már megismert bennünket a hangunk alapján” – fogalmazott. A műtét után körülbelül egy hónapig tart a seb gyógyulása, addig sem hallókészüléket nem használhat Regina, és a beszédprocesszort sem. A operálást végző

Rovó László

tanszékvezető egyetemi tanár arról tájékoztatott, hogy jól sikerült a beavatkozás, és tulajdonképpen Reginán hajtották végre a 401-ik beültetést is, ugyanis kétoldali műtétet végeztek. „Ma már elmondhatjuk, hogy ez egy rutinszerűen elvégezhető műtét, a mai legmodernebb implantátumok úgymond sebész barátak, úgy vannak kiképezve, hogy ebben a fiatal életkorban a lehető legegyszerűbben lehessen behelyezni. Maga a műtéti idő 30 perc volt, míg régebben 2-4 órát is igénybe vett az operáció” – tájékoztatott Rovó László professzor.

20 év alatt 400 műtét Szegeden

Az utóbbi években hazánkban a Szegedi Klinikán végezték el a legtöbb cochleáris implantációt, azaz itt segítettek a legtöbbet abban, hogy a siketen vagy súlyos-nagyfokú hallásproblémával született kisgyermekek megkapják az esélyt arra, hogy hasonló módon halljanak, mint az ép hallással rendelkezők.

Kiss József Géza

, az SZTE Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika tudományos tanácsadója portálunknak elmondta, hazánkban 1985-ben végezték az első ilyen beültetést, míg Szegeden 1995-ben indult a program, és már a kezdetektől gyermekeket operáltak a Tisza-parti városban. Igaz, az első évtizedben évente csak néhány beültetést végeztek, de 1997 óta, mióta a TB finanszírozza a műtétet és a készüléket, egyre több műtétet hajtanak végre. A technológia is sokat fejlődött az utóbbi időszakban, így a külső egységeket cserélni szokták, ezt a TB hétévente biztosítja a páciensek számára. Az SZTE Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika tudományos tanácsadójától megtudtuk, a legidősebb betegük nyolcvanéves, míg a legfiatalabb egy év körüli gyermek volt.

mutet05_gs

„Ez az implantátum a belső fülből eredő halláskárosodásokat tudja korrigálni. A belső fülben működő szőrsejteket pótoljuk gyakorlatilag, ezért szőrsejtprotézisnek is hívják, s ezzel a szerkezettel elektromos impulzusokat azokat az idegsejteket ingereljük, amelyek a hallóideghez továbbítják a jeleket, és innentől kezdve, ha a hallópályán végigfut az inger, akkor hallásélménye lesz a betegnek” – részletezte Kiss József Géza. Hangsúlyozta, minden egyes beavatkozást komoly vizsgálatok előznek meg, hiszen nem mindenki alkalmas a műtétre, de amennyiben hallók közé kerül vissza a gyermek, akkor megtanul hallani és beszélni. Az implantáció után átlagosan 2-2,5 év telik el, mire eljut a gyerek arra a szintre, min ép hallású társai. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb elvégezzék a beültetést, hiszen ha egyévesen megkapja az implantátumot, akkor hároméves korára, mire óvodás korú lesz, pont olyan kommunikációs képességei lesznek, mint az egészséges hallással születetteknek. Kiss József Géza a korai hallásszűrés fontosságát hangsúlyozta, amit a kormány és az egészségügyi államtitkárság is felismert, így 2016 januárjától a törvényi szabályozásoknak köszönhetően a megfelelő műszerrel történő, objektív hallásszűrés kötelező lesz a szülészeteken.

A 14 hónapos Reginán hajtották végre 400-ik cochleáris implantátum műtétet Szegeden - galériával!http://szegedma.hu/?p=544100

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.