Közélet

Pénzügyi bizottság: Nyár végéig a SULI-HOST főz a gyerekeknek

Pénzügyi bizottság: Nyár végéig a SULI-HOST főz a gyerekeknek

2015. június 10., szerda
Pénzügyi bizottság: Nyár végéig a SULI-HOST főz a gyerekeknek
penzbizottsagi_ules01_gs

Az előzetes kalkulációnál több mint kétmillió forinttal többe kerül a Hajnóczy utcai óvoda tetőfelújítása – hangzott el a pénzügyi bizottság ülésén, ahol kiderült, a vakáció végéig a SULI-HOST főz a gyerekekre, majd új közbeszerzési eljárás következik a szegedi közétkeztetésről.

A Cserepes sori Piac Kft. június 10-i taggyűlése előtt mindössze két órahosszával fogadta el a pénzügyi bizottság annak napirendi pontjait. A 72,94%-os önkormányzati tulajdonban lévő társaság könyvvizsgálót választ, a piacon tervezett fejlesztésekről, továbbá az ügyvezető prémiumfeladatairól határoznak a taggyűlésen. Az előterjesztésből kiderül, hogy a fehér csarnok és a zöld pavilonok továbbépítését tervezik, idén elkészül a kék pavilonsor és a mellékhelyiségek felújítását is elvégzik. Az idén és jövőre tervezett mintegy 40 millió forintnyi fejlesztésre vannak anyagi forrásai a társaságnak. A taggyűlésen az ügyvezető igazgató idei prémiumfeladatait is megvitatják, ám ennek a napirendnek az elfogadását a városüzemeltetési iroda nem javasolta. A bizottsági ülésen kiderült, hogy a Hajnóczy utcai óvoda tetőszerkezetének felújítása több mint 2 millió forinttal drágább lesz az előre kalkuláltnál. A tervezői költségvetés alapján 13,14 milliót terveztek a munkálatokba, ezt jóvá is hagyta a bizottság, ám nem vették figyelembe, hogy mivel az óvoda nyáron is működik, csak szakaszosan végezhető el a felújítás. Ráadásul gépjárművel nem is lehet majd behajtani az intézmény udvarára, például az építőanyag és a törmelék szállítását is gyalogosan végzik majd, az előterjesztés szerint ez is hozzájárult a kivitelezés költségeinek növekedéséhez. A pénzügyi bizottság által támogatott előterjesztésben így 15,56 millió forintra emelték meg a beruházásra fordítható összeget.

penzbizottsagi_ules02_gs

A szociális nyári étkeztetésről is tárgyaltak, 1490 családot értesített ki az önkormányzat, összesen 2529 gyermek számára biztosítanák a nyári szünidő alatt 53 munkanapra az étkezést Szeged hét iskolájában. Ténylegesen 1060 gyermek részére igényelték a szociális nyári étkeztetést, ami meglepte a bizottság külsős LMP-s tagját,

Tanács Esztert

.

Novkov Veszelinka

, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetője elmondta, elegendő idő állt rendelkezésre a kérelmek benyújtására, de az önkormányzat is több kérelemre számított. Hozzátette, több gyermeknek 2-4 hétre igénylik az ebédet, nyilvánvalóan a vakáció idején szülőknél, nagyszülőknél is van sok gyerek, mások pedig lehet, hogy nem tudják megoldani, hogy elmenjenek az ebédért. Elhangzott továbbá, hogy a SULI-HOST készíti és szállítja ki az ételt, ám mivel szerződésük július végén lejár, várhatóan meghosszabbítják azt a szünidő végéig.

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester arról tájékoztatott, hogy van új közbeszerzés, a következő közgyűlés is tárgyalja az ügyet június végén. Tíz átalakított, korszerűsített, illetve bővített üres lakás piaci pályázati úton történő bérbeadására tett javaslatot az IKV Zrt., melyek közül a Fekete sas utcában meghirdetett, 178 négyzetméteres, négyszobás a legdrágább, az alap bérleti díja több mint 168 ezer forint. Erre még rájön a pályázati díj és az induló térítési díj, vagyis összesen 178 890 forintba kerül az érintett lakás bérleti díja. A Stefánián egy 125 négyzetméteres, 3 plusz félszobás lakást is meghirdetnek 136 ezer forint alapbérleti díjért, míg egy Dózsa utcai kétszobás, 92 négyzetméteres lakás alap bérleti díja is százezer forint fölött van.

Farkas László

, a bizottság KDNP-s elnöke felvetette, hogy mivel már nyilvánvalóan zökkenőmentes a kapcsolat az IKV vezetése és az önkormányzat között, szerinte érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a lakásbérleti pályázatok esetében döntsön maga a társaság, ne legyen szükség a bizottság jóváhagyására. Ezzel nem értett egyet az MSZP-s

Mészáros Tamás

, szerinte szükség van a bizottsági kontrollra. Az IKV felügyelő bizottságának tagjaként is dolgozó LMP-s önkormányzati képviselő,

Szentistványi István

is a szocialista politikus véleményét osztotta a kérdésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.