Bulvár

Pénteken kezdődik az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja Gyulán

Pénteken kezdődik az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja Gyulán

2015. június 25., csütörtök
Pénteken kezdődik az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja Gyulán

Pénteken indul a XVI. Körösvölgyi Sokadalom elnevezésű népművészeti fesztivál Gyulán, a Várkertben. A háromnapos rendezvényre mintegy 180 kézművest és 1500 fellépőt várnak.

Görgényi Ernő

, Gyula polgármestere az MTI-nek elmondta: a rendezvény a Gyulai Nyár programsorozat és az 52. gyulai várszínházi évad nyitóeseménye. "Gyula városa a magyar népművészet egyik bástyája" - fogalmazott a városvezető, emlékeztetve, hogy augusztus 20-án a fürdővárosban rendezik évek óta Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját is.

Pál Miklósné

, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a rendezvény egyik főszervezője elmondta: Magyarországon csak a budapesti Mesterségek Ünnepe nevezhető a gyulaihoz hasonló komplex, a minőségi népművészeti kultúrát bemutató fesztiválnak. Közölte: egy kiállítással a szarvasi, a mezőberényi, az orosházi és a tótkomlósi értéktárban már nevesített népművészeti értékek bemutatására törekszenek, emellett mesterségbemutatókat is tartanak, így például a fafaragással, a fazekassággal, a kosárfonással, a kovácsolással, a hímzéssel és a szőtteskészítéssel is megismertetik a látogatókat.

Savolt Zoltán

, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának módszertani referense, az esemény másik főszervezője elmondta: pénteken rendezik a IX. Országos Gyermektánc Fesztivált hét együttes közreműködésével, valamint a IX. Határ Menti Összművészeti Fesztivált, amelyre Erdélyből és a Vajdaságból is érkeznek énekesek, zenészek, táncosok és mesemondók. Szombaton a tószínpadon kilenc együttes részvételével Békés Megyei Néptáncgálát tartanak – tette hozzá. A színpadi produkciók mellett vándorkomédiások népi gyermekjátékai, táncház, továbbá fazekas- és fafaragó, valamint főző-, pogácsasütő és mézeskalácsdíszítő-verseny is várja az érdeklődőket. A belépődíj nélkül látogatható rendezvényekre mintegy 10-15 ezer embert várnak a szervezők, akik az MTI kérdésére elmondták: idén mintegy 7 millió forintot gyűjtöttek össze a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett pályázatokból, emellett a gyulai önkormányzat is támogatta a szervezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.