Közélet

Országgyűlés: a jövő héten tartják a 2016-os költségvetés zárószavazását

Országgyűlés: a jövő héten tartják a 2016-os költségvetés zárószavazását

2015. június 19., péntek
Országgyűlés: a jövő héten tartják a 2016-os költségvetés zárószavazását

Újabb kétnapos rendkívüli üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők - 23 másik előterjesztés mellett - kedden fogadhatják el a 2016-os költségvetést.

A Ház rendkívüli ülésének összehívását

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes kezdeményezte a kormány nevében

Kövér László

házelnöknek írt, a parlament honlapján olvasható levelében. Az Országgyűlés elnökének javaslata alapján a hétfői ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd - a márciusban bevezetett új munkarend előtt megszokott - egyórás interpellációs időszak következhet, azonnali kérdésekkel és kérdésekkel kiegészítve. Az első ülésnap a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági összegző módosító javaslatainak tárgyalásaival ér véget, várhatóan a késő esti órákban. A képviselők kedden összesen huszonnégy előterjesztésről dönthetnek, elsőként a jövő évi költségvetésről. A Ház a hét elején fogadta el a jövő évi büdzséhez benyújtott összegző módosító indítványt, véglegesítve ezzel a büdzsé bevételi és kiadási főösszegét. Ennek értelmében a 2016-os költségvetés bevételi főösszege 15 800 milliárd, a kiadási 16 561 milliárd forint lesz, a hiány pedig 761 milliárd forint. A zárószavazást a Költségvetési Tanács véleményalkotását követően tarthatják meg. A parlament emellett a közelmúltban tárgyalt indítványok közül dönt például az állami vagyont, az adóhatóságot, a mezőgazdaságot, továbbá a közlekedést érintő javaslatokról. Kedden a szavazásokat követően három előterjesztés általános vitáját is megtartják, így terítékre kerül a szerencsejáték-törvény fideszes módosítására vonatkozó indítvány mellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységeiről szóló beszámoló is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.