Közélet

Nyári virágpompába öltözik Szeged + FOTÓK

Nyári virágpompába öltözik Szeged + FOTÓK

2015. június 9., kedd
Nyári virágpompába öltözik Szeged + FOTÓK
szechenyi_ter_viragok01kf

Mintegy hetvenezer tő egynyári virágot ültetnek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai, így a város tavaszi ékének számító tulipánok helyét nyárra ismét színpompás növények foglalják el.

Míg

tavasszal

több mint 35 ezer szál tulipán ékesítette a napfény városát, most elvirágzásuk után újabb egynyári virágokkal díszítik Szegedet.

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy a klasszikus fajták, a bársonyvirág, begónia, petúnia és kakastaréj mellett újabban termesztésbe vont egynyári fajtákat, így például angyalfüzért, bíborfelhőz és bazsalikomot is láthatunk köztereken. Idén új fajjal nem gazdagítják az állományt, a tavaly első ízben kipróbált és bevált angyalfüzért azonban nagyobb mennyiségben ültetik. „Összesen 69 923 virágot ültetünk ki, ebből 33 546 darab kerül a Széchenyi térre, a többi a belvárosba, Újszegedre és Kiskundorozsmára. Várhatóan a hét folyamán befejezzük a beültetéseket, 3258 négyzetméter egynyári virágfelületet alakítunk ki Szegeden” – sorolta az adatokat Makrai. Az egynyári virágpalántákat az önkormányzati cég közbeszerzési szerződésük alapján egy termelő cégtől vásárolja. A virágágyásokról egyébként már hónapokkal a munkálatok előtt kiültetési tervet készítenek a társaságnál, és ez alapján rendelik meg a palántákat, fajtára és darabszámra pontosan. „Társaságunk az elmúlt években felmérte a virágágyak frekventáltságát és díszítő értékét. Ez alapján az egynyári virágfelületek egy részét szárazságtűrőbb, kitettséget jobban toleráló, kevésbé költséges évelő virágfelületekre váltottuk. Ahol maradtak az egynyári felületek ott igyekszünk a különféle holland fajtákat magyar fajtákkal helyettesíteni, mert a hazai kontinentális éghajlatra nemesített palánták egészségesebbek és betegségekkel szemben ellenállóbbak, mint az óceáni klímára nemesített külföldi társaik” – tudtuk meg Makrai Lászlótól.

szechenyi_teri_novenyek05kf

Az ügyvezető elmondta, azokat a fajtákat preferálják, amelyek tartósan, a fagyokig is intenzíven dekorálnak. A parki kiültetésekből az elmúlt években kiszorult például a kék lobélia, ami kiültetésben barnul, felkopaszodik, illetve csökkent a felülete a gombabetegségekre érzékeny fajtáknak, így a rézvirágnak, az oroszlánszájnak, vagyis a tátikának és a nebáncsvirágnak is. A gumós begónia viszont nem az klímaváltozás miatt tűnt el a parkokból, hanem a lopás és a költséges visszapótlás végett szorult ki a virágágyakból.

Öntözés nélkül ma már nem megy

„Le kell szögezni, hogy gyepet, ágyást öntözőrendszer nélkül fenntartani ma már lehetetlen. Sajnos ezt nem mindig tartják szem előtt a városfejlesztésekkor az építész végzettségű tervezők. A forrásokat is javarészt erre fordítják, és a kertészet, tájépítészet – ami egyébként az arculat domináns részét nyújtja később – csak maradékelven részesül, általában az összberuházási érték morzsáiból. Az EU-ban ez az arány 5-10% szokott lenni, itthon 1% alatti. Számos városfejlesztésben a multinacionális generálkivitelezők alvállalkozóiként vettünk részt, hogy üzemeltetői érdekeinket a zöldterület kiépítésében érvényesíteni tudjuk. Erre korábban nem volt példa” – magyarázta Makrai László. Mivel a környezetgazdálkodási cég üzemeltető és nem kivitelező, nagyobb fejlesztéseket nem hajtanak végre, de az elmúlt években több helyen korszerűsítették az automata öntözőrendszert. A Dugonics téren immár szórófejes automata öntözőberendezés locsolja a pázsitot, az egynyári és az évelő felületeket csepegtető öntözőrendszer látja el. „Szintén automata csepegtető öntözőrendszerrel láttuk el a Móra-parki rózsaágyásokat és a szőregi Hősök terénél lévő körforgalmat. A Széchenyi téren csepegtető szalaggal öntözünk, ezt évente cseréljük az ágyásokban, és a virágok ültetéséhez alkalmazkodva telepítjük” – tudatta az igazgató. Az automata öntözőrendszereket már tavasszal beüzemelték, fejlesztés ezen a területen a nemrégiben átadott partfal-beruházás kapcsán várható.

Mintegy hetvenezer tő egynyári virágot ültetnek a környezetgazdák Szegeden! Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=545331

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.