Közélet

Nézőpont Intézet: visszaesett az ellenzéki pártok támogatottsága

Nézőpont Intézet: visszaesett az ellenzéki pártok támogatottsága

2015. június 3., szerda
Nézőpont Intézet: visszaesett az ellenzéki pártok támogatottsága

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint májusra visszaesett az ellenzéki pártok támogatottsága, a Fidesz-KDNP-é a teljes népesség körében statisztikai értelemben nem változott. Ezzel együtt egy hónap alatt 10 százalékkal többen lettek a rejtőzködők és a nem szavazók.

A Nézőpont szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 27 százalékos. "Az ellenzéki hívek áprilisi lelkesedése" - amelyre a Nézőpont szerint a tapolcai időközi voksolásnak is lehetett hatása - májusra visszaesett. Mint kifejtették: a Jobbikkal 16 százalék szimpatizál, ami 3 százalékponttal kevesebb az áprilisi 19 százaléknál. Az MSZP is 3 százalékpontot veszített, így a párt tábora 7 százalékos. Az LMP támogatottsága 2 százalékpontos csökkenéssel, jelenleg 6 százalékon áll. A DK is 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. Az Együtt - amely szintén 1 százalékpontot rontott az előző hónaphoz képest - 2, a PM 1 százalékos táborral rendelkezik. Az egyéb párttámogatók 2 százalékot tesznek ki. Ezzel együtt a rejtőzködők és nem szavazók aránya 23-ról 33 százalékra nőtt. A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából május 16. és 22. között ezer ember telefonos megkérdezésével a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív mintán készítette közvélemény-kutatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.