Bulvár

"Nagylány akart lenni" az a 13 éves, akit szexuálisan bántalmaztak

"Nagylány akart lenni" az a 13 éves, akit szexuálisan bántalmaztak

2015. június 5., péntek
"Nagylány akart lenni" az a 13 éves, akit szexuálisan bántalmaztak
nok_elleni_eroszak

Szomorú aktualitást adott a csütörtöki tárgyalásnak, hogy éppen aznap tartották a szexuális erőszak gyermekáldozatainak világnapját. Több mint egy éve történt, hogy egy gondozásra és gyógyszeres kezelésre szoruló férfi egy akkor 13 éves kislányt molesztált a szegedi vadaspark mellett kihalt területen. Az értelmi sérült vádlott a neki kijutó jogokat is nehezen értette meg, szeptemberben azonban folytatódik a tárgyalás.

Gondviselője kísérte a Szegedi Járásbíróságra azt a szegedi vádlottat, akinek szexuális erőszakról szóló büntetőügye csütörtökön vette kezdetét. A 13 éves kislány zaklatásával vádolt férfi egy női ügyésszel találta szemben magát csütörtökön kora reggel a Széchenyi téri épület második emeleti tárgyalótermében, ahol egyébként láthatóan zavartan viselkedett, a jogait ismertető bírói összefoglalót sem sikerült helyben tökéletesen megértetni vele. Bár a tárgyalás nem zárt ajtók mögött zajlott, kép- és hangfelvétel nem készülhetett a teremben, csak jegyzeteket készíthetett a sajtó. Mivel két tanút is meghallgatott a bíróság, az ügyésznő gyorsan ismertette a vádiratot, mely szerint 2014 május elején 7 óra tájban a szegedi Szél utcában a vádlott, T. Tibor erőszakkal kényszerített egy 13 éves kislányt, hogy a vadaspark melletti terület egyik eldugott bukszusában simogassa a nemi szervét, hogy ő is benyúlhasson a lány pólója alá és bugyijába, engedje meg neki, hogy fogdossa a mellét, puszilgassa a száját és az arcát. A helyszínről hazafelé tartva a kislány családjának egyik közeli ismerőse talált rájuk, viselkedésük pedig azonnal gyanút keltett benne. A tanú értesítette a lány nagybátyját és édesanyját, akik végül szóltak a rendőröknek, azonban a férfi addigra biciklijével elmenekült. Igen ám, de a kerékpár kormányán maradt a kislány barna színű iskolatáskája, amit később postai úton juttatott vissza tulajdonosának az erőszakoskodó. A hatóságok először rossz nyomon indultak el, így nem találták meg a férfit, a tanú azonban néhány nappal az eset után rajtaütött, amint a házából tolja ki a kerékpárját. Megállította, hívta a rendőröket, akik előállították. Az ügyész szavaiból kiderült, a vádlott egy közepes fokú értelmi sérült férfi, aki most először áll ilyen üggyel a bíróság előtt. Az értelmi sérült férfi viselkedészavaros, gyógyszeres kezelésre szorul. Gondviselője azt mondta, több napszakban is szedi a pirulákat, többek között az idegeire is, ami miatt tompa - ez látszódott rajta a tárgyalás napján is. Vallomást ugyan nem kívánt tenni - ahogyan eddig egyetlen rendőrségi kihallgatás alkalmával sem - az ellene felhozott vádakat viszont továbbra is tagadta. Utána már a tanúk meghallgatása következett. Elsőként B. Gyulát, a család régi ismerősét hívták be, aki egy éven át segítette a kislány rákos édesapját azzal, hogy megvette a kezeléséhez szükséges gyógyszereket. Mivel neki is 5 gyereke van, a családfő halálát követően nagyobb figyelmet fordított a kislányra: ha találkoztak az utcán mindig érdeklődött felőle. Mivel az eset már több mint egy éve történt, felmerültek olyan részletek, amelyekre nem emlékezett kristálytisztán a tanú, ezért a bíró a korábbi vallomások felolvasása után tudta csak rendbe tenni az eseményeket. Ugyanez ütközött ki a kislány édesanyjának meghallgatása alatt is, utóbbi azonban többször ellentmondásba keveredett önmagával. A következő fontos részletekre nem sikerült egyértelmű választ adni:

- látszott-e a kislány ruházatán, hogy erőszakoskodtak vele? (állítólag volt egy szakadt pólója, amit az édesanyja később a szemétbe dobott - ezt a tárgyaláson már nem tudta megerősíteni)

- ismerte-e egymást a kislány és a zaklató korábbról? (az első vallomások egyikében az szerepel, hogy 3-4 alkalommal találkoztak; most az, hogy nem ismerték egymást)

- valóban erőszakoskodott-e a férfi, vagy önként tartott vele a bokorhoz? (az édesanya először azt mondta, hogy a férfi karjánál fogva rángatta a 13 éves lányt a bokorba, később azt, hogy nem bántotta)

- mennyit mondott el a történtekről a kislány valójában? (az egyik állítás szerint hallgatott és nem mert megnyílni, a korábbi vallomások alapján viszont mindent részletesen beismert az anyjának)

Az akkor 13 éves lány egyébként jelenleg is speciális iskolába jár, értelmi képességei szerint egy 7-8 éves gyerek szintjén áll. Az édesanyja szerint nincs probléma a magatartásával: nem lógja el az iskolai órákat, nem jellemző rá a hazudozás, bár azt azért megjelezte, mivel túl szigorúan fogja a lányát, olykor nehezen nyílik meg neki. Ennek tudta be azt is, hogy eleinte senkinek sem mert beszélni arról, mi is történt azon a bizonyos szerda reggeli napon, később azonban részletesen ecsetelte (mint azt a vádirat ismertetése alatt megírtuk) a szexuális zaklatás körülményeit. Lányának a tavaly májusi esetet azóta sikerült feldolgoznia, közel két hónapon át viszont egy ágyban aludtak és külön kérte, hogy bárhová megy, valaki mindig kísérje el. Ahogy az édesanya fogalmazott, a kislány viselkedése a családfő elveszítését követően részben megváltozott:

"Nagylány akart lenni, menni akart ide-oda"

Nem csavargott, inkább a közeli rokonokat szerette volna többször látni, öltözködése azonban felnőttesebb lett. Amin a bíró is megrökönyödött, hogy az első vallomások rögzítése után már nem faggatózott tovább az anya, hagyta, hogy minden menjen a saját medrében. A vádlott egyetlen esetben sem élt a kérdezés lehetőségével, nem tett kiegészítést és nem is ellenkezett az elhangzottakkal. A kétórás tárgyalás ítélet nélkül zárult, a bíró ugyanis elrendelte a szóban forgó nagybácsi meghallgatását, és a pszichológust is bekérette szeptember 17-re. Amikor vége lett a tárgyalásnak a folyosón már senki sem ült: a kislány (akinek nem is kellett volna megjelennie), az édesanyja és B. Gyula is hazamehetett. Szomorú aktualitást ad a dolognak, hogy éppen június 4-én tartották a szexuális erőszak gyermekáldozatainak világnapját.

“Nagylány akart lenni, menni akart ide-oda.” Két tanút is meghallgattak tegnap a 13 éves kislány ügyében.http://szegedma.hu/?p=543978

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.