Bulvár

Mezopotámiai dámszarvas született a Szegedi Vadasparkban

Mezopotámiai dámszarvas született a Szegedi Vadasparkban

2015. június 12., péntek
Mezopotámiai dámszarvas született a Szegedi Vadasparkban
mezopotamiai_damszarvas_vadaspark

2015-ben is izgalmas nyári programok várják a Szegedi Vadaspark látogatóit nappal, és időnként este is, emellett más jó hírrel is szolgál a vadaspark: a szegedi mezopotámiai dámszarvas csapatban megszületett a második borjú.

"A Vadaspark egyik büszkesége az a mezopotámiai dámszarvas csapat, amely 2013. év végén érkezett új kifutójába. Egy olyan fajról van szó ugyanis, amely már kipusztultnak számított a múlt század közepére, és a megmentésében tevékeny szerepet vállaltak az állatkertek is. Ebben a nemzetközi programban vesz részt a Szegedi Vadaspark, úgy, hogy május 30-án immár a második borjú születésének örülhettünk. A látogatóink sokszor nem is veszik észre egyből a jövevényt. Pedig, ha jobban körülnézünk, a meglepetésünkre kiderül, hogy nagyon is szem előtt van, csak pihenés közben tökéletesen beleolvad a napfény-foltokkal tarkított erdei kifutó szolgálta háttérbe. Mindez azt is mutatja, miként rejtőzködnek a szarvasok kicsinyei a természetes közegükben. A május végén született, hím ivarú borjú szépen cseperedik, anyja gondosan neveli, így bizton mondhatjuk, sikerrel szaporítjuk továbbra is a ritka fajt A mezopotámiai dámszarvas az ókorban még hatalmas területen élt azon régióban, amely az emberi civilizáció egyik bölcsőjének számít. Így fontos szerepet töltött be az ott élő népek mítoszaiban és hitvilágában. Azonban a túlzott vadászatuk idővel oda vezetett, hogy az 1940-es évekre a nyomát sem találták a kutatók, ekkor kipusztultnak nyilvánították. 1956-ban fedezték fel egy kisebb, 25 fős populációját Iránban, és ekkor kezdődött el az aktív védelmi és tenyésztési programjuk azáltal, hogy a németországi Opel Zooba került néhány egyede. A német állatkert mellett Izrael vállalta fel a Bibliában is szereplő szarvasfaj védelmét, amelynek köszönhetően ma már 365 egyede él vadon Iránban, Izraelben 350, míg az európai állatkertekben kb. 160 egyede található meg. A mezopotámiai dámszarvas borjút a látogatók is megcsodálhatják, egyben figyelemmel kísérhetik cseperedését a vadasparki kifutóban.

Ragadozók, tüzes és afrikai élmények – nyári programkínálat

A tavaszi dömping után nyáron, bár kicsit ritkábban, de az éjszakai programokkal látványban és különleges élményekben mégis gazdagabban, folytatódnak a Vadasparkban a rendezvények. Minden nyári hónapban lesz játékos családi napunk, illetve egy-egy izgalmas látványetetésekkel tarkított éjszakai programunk is. Érdemes tehát figyelni a programajánlónkat, számos meglepetést tartogatunk ugyanis ezen a nyáron!

oroszlan_vacsora_vadaspark

Mindjárt az első, a június 27-i esemény címe, a Ragadozók hétvégéje is mutatja, hogy izgalmakban egyáltalán nem lesz hiány. E napon ugyanis mind a nappali és éjszakai látványos etetéseken, mind pedig az értékes nyereményekért folyó játékos családi vetélkedőn a zsákmányszerzés különböző módjai, technikái, illetve a prédaállatok álcázó megjelenése, védekező viselkedése lesz terítéken. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja lesz mindebben a segítségünkre. A következő rendezvény, július 25-én szintén nagyon látványos lesz, hiszen ekkor a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, illetve a Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság nyilvános gyakorlata zajlik majd a Vadasparkban, mégpedig tűzoltóautók felvonultatásával, nappali műszaki mentési és tűzoltási bemutatóval. Természetesen ezen a napon és éjszaka sem maradnak el az igazán állati programok. Augusztus 15-én, Varázslatos Afrika címmel a fekete kontinens állataihoz kötődő különleges etetések, simogatók, vetélkedők mellett, igazi kuriózumként, a természethez kötődő emberi kultúrából is nyújtunk egy várhatóan forró hangulatú ízelítőt, mégpedig eredeti afrikai zenészek, táncosok és kézművesek közreműködésével. Augusztus 28-án, az utolsó nyári pénteki napon kerül sor a hónap esti állatkerti programjára, az Állatkertek éjszakája keretében" - írja közleményében a Vadaspark.

Ritka és veszélyeztetett: mezopotámiai dámszarvas született a Szegedi Vadasparkban.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.