Közélet

Méhekre és darazsakra figyelmeztet a katasztrófavédelem

Méhekre és darazsakra figyelmeztet a katasztrófavédelem

2015. június 3., szerda
Méhekre és darazsakra figyelmeztet a katasztrófavédelem
meh_mez_tavasz_pollen_termeszet

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem akár komolyabb szövődményeket is okozhat - áll a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményélben.

Magyarországon több olyan rovarral is találkozhatunk, amely csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarok jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A legjobb elkerülni a fészket és nem ingerelni őket. Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket, a legbiztonságosabb, ha ezt a munkát szakemberrel végeztetjük el. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljék meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjanak szakértő segítséget. A szakemberek országos listája az elérhetőségeikkel együtt, megyénkénti bontásban megtalálható a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Az

alábbi linken

további hasznos információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.