Kultúra

Hősiesen küzdöttek a magyar pilóták, de a túlerő ellen nem győzhettek: a légi háborúról nyílt kiállítás + FOTÓK

Hősiesen küzdöttek a magyar pilóták, de a túlerő ellen nem győzhettek: a légi háborúról nyílt kiállítás + FOTÓK

2015. június 24., szerda
Hősiesen küzdöttek a magyar pilóták, de a túlerő ellen nem győzhettek: a légi háborúról nyílt kiállítás + FOTÓK
haboru_a_felhok_felett02kf

A Háború a felhők felett című kiállítást tavaly ősszel nyitották meg az Emlékpontban, most a szegedi közönség is megtekintheti a Millenniumi Kávéházban. Szegedet hatszor bombázták.

Rendhagyó kiállítás nyílt kedden a szegedi Millenniumi Kávéházban, a képekkel és információkkal gazdagon ellátott tablók bemutatják az 1944 áprilisa és 1945 márciusa között Magyarország egén zajlott csatákat. Megelevenednek a légoltalmat és légvédelmet ellátó civilek, katonák, a hős magyar vadászrepülők és a nácik feletti győzelmet bombázásokkal elősegítő amerikai pilóták, akiknek „gyárat, s vadlaktanyát” jelentett e táj. Mára azonban az emlékezésé a főszerep, az Emlékpontban már nagy sikerrel szerepelt Háború a felhők felett című kiállítás egyszerre őrzi az egykoron itt küzdők, élők emlékét, s segíti az ifjabb generációt egy mára már elfeledett, de annál fontosabb történelmi esemény megismerésében.

haboru_a_felhok_felett05kf

„Az elmúlt egy évben számos, a világ és a magyarság történetéhez kapcsolódó kerek évforduló volt, ezek egyike a Magyarország felett hetven évvel ezelőtt zajló légi háború” – emelte ki

Haág Zalán

, a KDNP szegedi képviselője, a kulturális bizottság tagja. A főként amerikai bombázók mintegy 23 ezer tonna bombát dobtak Magyarország területére, amely 20 ezer áldozattal járt, közülük másfél száz szegedi volt, akik a hat légitámadás egyikében vesztették életüket. A közlekedési gócpontokat támadták, ennek esett áldozatul a szegedi déli vasúti híd is, máig ható károkat okozva a város balkáni kapcsolatainak. Egyes bombázások célt tévesztettek, ennek okán Alsóváros és Felsőváros komplett utcáit tarolták le, a kár a város 1944-es költségvetésének tízszerese volt – elevenítette fel a légi háború egyes Szegedhez kapcsolódó eseményeit. Kiemelte, igyekeztek minél többet tenni azért, hogy ne merüljenek feledésbe az akkori történések, amelyben partner volt

Oláh András Pál

történész, a Magyar Roncskutató Egyesület tagja, a kiállítás kurátora és a

Miklós Péter

vezette Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány. Így többek között

egy éve avattak emléktáblát

az egykori tűzoltóság épületének falán, amelyben a várost ért légitámadások áldozataira és légoltalmi szolgálatban résztvevőkre emlékeztek. E tevékenységüket folytatni kívánják, így őszre történelmi sétát terveznek, ahol a várost bejárva átélhetővé teszik a fiatalabb generáció számára a hét évtizeddel ezelőtt zajlott eseményeket.

haboru_a_felhok_felett09kf

Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője elmondta, hogy az Oláh András Pál által szervezett Háború a felhők felett kiállítás már náluk is nagy sikerrel szerepelt, a Szegeden is bemutatott tablók mellett egyenruhákat, repülőgépdarabokat és más tárgyi emlékeket is megtekinthettek az érdeklődők. A tablók a háború főbb légi eseményeit és tendenciáit foglalják össze. Intézményük a dél-alföldi régió és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét szeretné láttatni, de már 1944 őszétől kezdi saját gyűjtő és kutató munkáját, hiszen mikor a szovjet csapatok elérték a történelmi Magyarország határait, új korszak kezdődött meg, s habár ez formailag 1991-ben, a szovjet csapatok távozásával lezárult, következményeit napjainkig viseljük. 1944 őszén a trianoni Magyarország is hadszíntérré vált, s ennek egyik momentumai voltak az 1944-1945 között testet öltő légitámadások. A hetvenedik évfordulóra készülve Oláh András Pál és a Hadtörténeti Múzeum támogatásával megvalósították azt a kiállítást, amelyet az érdeklődők is láthatnak. Kiemelte, a Magyarország elleni támadások fókuszában a különböző logisztikai és stratégiai célpontok álltak, nem a polgári lakosság. Ellentétben Drezda, London, Hamburg, Rotterdam, Varsó bombázásával, nem a civilizáció, a polgárság megrendszabályozása volt a cél, hanem elsősorban az ipari és közlekedési létesítmények elpusztítása, ezzel próbálva korlátozni a német haderőt. Fontos az az érzelmi töltet, amit a légitámadásokat átélők éreztek, a szirénaszó, a folyamatos bizonytalanság megterhelő volt a hátország számára. Ehhez kapcsolódik a röplappropaganda, amelyet a szovjetek és a szövetségesek folytattak, demoralizálási, vagy a megszállókkal kapcsolatos félelmek eloszlatása céljából. „Határozottan jelen van a légvédelem, a légoltalom, az áldozatok, a célok, alapvetően méltó és tiszteletteljes megemlékezés arról a 70 évvel ezelőtti folyamatról, amely nemcsak Magyarországot, vagy Európa nyugati felét, hanem a dél-alföldi régiót, s benne Szegedet is érintették” – mondta el a kiállításról Miklós Péter.

haboru_a_felhok_felett08kf

„Egy folyamat része e kiállítás, amely jóval átfogóbb a korábbiaknál, mivel nemcsak Szegedre, hanem az egész országra vonatkozóan mutatja be a légi háború eseményeit” – emelte ki Oláh András Pál történész, az esemény kurátora. A Háború a felhők felett kiállítást eredetileg tavaly októberben nyitották meg az Emlékpontban. Az emberek jobban emlékeznek a szovjet megszállásra, mint arra, hogy a légi háború okán már 1944 áprilisától hadszíntérré vált az ország, azonban akik ott voltak, máig nem felejtették el a motorok zúgását, a bombázások pillanatait. Ekkor már kulcspozíciót foglalt el Magyarország mint stratégiai terület, főként vasúti közlekedési csomópontjai miatt, amelyek kelet és Balkán felé megkerülhetetlenek voltak. Támadták a magyar repülőgépipart, s az Overlord-hadművelethez (a normandiai partraszállás) kapcsolódó elterelő lépések után az olajipari célpontokat, s a hazai hadigazdálkodáshoz köthető részeket. 1944 szeptemberére a szövetséges stratégiai légierő elérte céljainak nagy részét Magyarország ellen, sikerült a magyar vasúti közlekedést blokkolni, a hadi ipari célok elleni bombázások pedig napjainkig éreztetik hatásukat – mondta el a SZEGEDma hírportálnak a történész. A magyar vadászrepülők általi küzdelem Don Quijote szélmalomharcához hasonlított, hiszen a minden egyes támadásnál több száz amerikai bombázót több mint száz kísérővadászgép is védte, míg a magyar-német erők mindössze 40-60 vadászgépet tudtak ellenük a magasba emelni, amelyeket gyakran kénytelenek voltak szétforgácsolva bevetni a nem egyértelmű támadási irányok okán. Nem volt olyan eredményessége a magyar légierőnek, hogy bármi módon meg tudja akadályozni a légitámadásokat, azt azonban el kell mondani, hogy feladás és részrehajlás nélküli heroikus küzdelmet vívtak, amely méltó az utókor emlékezetére. Abban, hogy ez ne merüljön feledésbe, Oláh maga is részt vállal, a légi háború szegedi eseményeiről készül kötete, s tervezi egy közös munka megjelentetését

Mohos Nándorral

az amerikaiak hazánk felett elszenvedett légi veszteségeiről. Fontos a Magyar Roncskutató Egyesület szerepe is az emlékezésben, ők hamarosan Lajosmizse környékén tárják fel egy lezuhant lengyel személyzetű angol bombázó maradványait, majd állítanak a Lengyel Kisebbségi Önkormányzattal emlékművet a személyzet számára a következő év tavaszán.

Háború a felhők felett - a második világháború magyarországi légi csatáiról nyílt kiállítás a Millenniumi Kávéházban. Részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=549073

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.