Közélet

Lázár: egyes szomszédos országokban magyarellenes tevékenységek zajlanak

Lázár: egyes szomszédos országokban magyarellenes tevékenységek zajlanak

2015. június 23., kedd
Lázár: egyes szomszédos országokban magyarellenes tevékenységek zajlanak
Pásztor István; Lázár János

A szomszédos országok közül jónéhányban tapasztalhatóak kifejezetten magyarellenes fellépések, az Információs Hivatalnak ezek ellen is küzdenie kell - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtti éves meghallgatásán, kedden.

Az IH felügyeletét ellátó miniszter elmondta: a kormány támogatja a Kárpátalján élő magyar kisebbséget, célja megvédeni az ott élők érdekeit. A magyar hírszerzésnek és közigazgatásnak napi kihívás, hogy a kárpátaljai magyaroknak hátteret nyújtson, támogatást adjon, mert ezt a munkát Ukrajna gátolja, ami "diplomácia koccanásokhoz" vezet - közölte. Romániában koncepcionális büntetőügyek indultak magyarok ellen, a kormányzat kifejezetten magyarellenes akciókat hajt végre "az igazságszolgáltatás és a transzparencia jelszavával és álszavával" - fogalmazott. Az igazságszolgáltatásban tapasztalható magyarellenes fellépés során a magyar történelmi egyházak mozgásterének, anyagi helyzetének a destabilizálására törekednek, ami sérti a szabad vallásgyakorlás jogát is - tette hozzá. Megjegyezte: jelen pillanatban nem tudják megítélni, ezeknek az akcióknak van-e közük az Egyesült Államok és a román kormány közötti szoros együttműködéshez. A miniszter példátlannak nevezte a horvát kormány akcióját a Mol-INA-üggyel kapcsolatban, amelynek az egész magyar gazdasági elit diszkreditálása, a Mol teljes vezérkarának büntetőeljárásokba bevonása a célja. Hozzátette: Horvátországban vannak olyan pártok, politikai erők, amelyek magyarellenes jelszavakkal kampányolnak. A miniszter szerint "szándékos és tudatos bojkott" áll a hátterében annak, hogy nem készült el a román és a horvát gázvezeték Magyarország irányába.

Lázár János

hangsúlyozta: Magyarország nem mondhat le a Kárpát-medencei magyarok érdekeinek folyamatos védelméről, és ebben nagy szerepe van az Információs Hivatalnak. A miniszter elmondta: a magyar hírszerzés három kiemelt partnere a német, az izraeli és az amerikai, és "nem könnyítette meg a hírszerzés tevékenységét" az, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti viszony az elmúlt évben - a magyar belpolitikai helyzet megítélése miatt - jelentősen megromlott, "jónak semmiféleképpen nem nevezhető". A miniszter beszélt arról is, hogy az IH feltérképezte azokat az érdekcsoportokat, amelyek megpróbálták az országot lejáratni. Ezzel kapcsolatban utalt a német külügyi intézet tanulmányára, amely feltárta, hogy a német sajtó, amerikai összeköttetésekkel hogyan torzította el a Magyarországról kialakult képet. Jelezte: az IH kiemelten foglalkozik az országról alkotott vélemények befolyásolásával. Egyértelmű információink vannak arra, hogy mely magyarországi gazdasági csoportok teszik a kormány által okozott gazdasági sérelmeiket uniós kötelezettségszegési eljárások tárgyává - jelentette ki. A Magyarországgal szembeni gazdasági jellegű kötelezettségszegési eljárásokban megdöbbentő lobbizás zajlik a magyar törvényhozással szemben enyhébb adótörvényekért, előnyösebb gazdasági szabályokért - mondta. Szólt arról is, komoly lehetőséget jelent, hogy a brüsszeli állandó magyar képviselet és a hírszerzés egy szervezeti egységben, a Miniszterelnökségnél van, mert a hírszerzés segítségével az ország jobban fogja tudni érvényesíteni érdekeit a brüsszeli döntéshozatalban. A miniszter

Molnár Zsoltnak

(MSZP), a bizottság elnökének a kérdésére válaszolva azt mondta: Brüsszel és Magyarország vitái átstrukturálódnak. A jövőben jóval erősebbek lesznek a gazdasági típusú viták - a versenyjogi, a tiltott állami támogatással kapcsolatos viták, a diszkriminációmentesség kérdése -, mint a szabadságjogi és demokráciaviták, mert azokat már megvívtuk. Most pénzről, gazdasági érdekről lesz szó, és nem szabad alábecsülni azokat az erőket, amelyek Magyarországon veszítenek és Brüsszelbe mennek - fogalmazott. A magyar politikai elit egy része súlyosan tévedett, amikor a NATO- majd az EU-csatlakozás után úgy gondola, "el van rendezve" az ország biztonsága - közölte. A határvédelem például nemzeti hatáskör, és vagy a határzárral oldjuk meg, vagy "élő erővel", de utóbbi sem kerülne kevesebbe - tette hozzá. Molnár Zsolt azt is kérdezte a minisztertől, hogy miként kezeli a kormány az illegális bevándorlás kérdését addig, amíg elkészül a déli határzár. Lázár János azt felelte, hogy erről szerdán dönt a kormány. Hangsúlyozta: az ország nem vállalhatja azt a biztonsági kockázatot, amit az illegális határátlépők jelentenek. A miniszter

Szél Bernadett

(LMP) kérdésére válaszolva a gázkereskedelmi ügyletekkel kapcsolatban kifejtette: az MVM minden jogszabályt, tulajdonosi döntést betartott, amikor szerződött a MET-tel. Felhívta a figyelmet arra, 2012 előtt kötött szerződéseknél nem lehet számon kérni azt, hogy a tulajdonosi szerkezet átvilágítása nélkül kötöttek szerződést. A miniszter azt mondta, nem lát nemzetbiztonsági kockázatot abban, hogy az állam - üzletpolitikai döntésének megfelelően - egy magáncéggel kötött szerződést. A miniszter ugyancsak az LMP-s képviselő kérdésére válaszolva elmondta: komoly kételyei vannak az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötését illetően, és modellezni kell, hogy az egyezmény milyen következményekkel jár a gazdaságra és a társadalomra.

Mirkóczki Ádám

(Jobbik) kérdésére kifejtette, hogy az IH folyamatosan mérlegeli, mennyiben rontja vagy javítja a helyzetet, ha az Egyesült Államok révén nehézfegyverek jelennek meg Kelet-Európában. Lázár János azt mondta: a kormány minden technikai feltételt biztosít az IH működéséhez, a technikai eszközök cseréjére, súlyosabb probléma azonban a személyi állomány kérdése, mert sok száz ember pótlására volna szükség, ami időbe telik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.