Közélet

Keretjelzálog: A Raiffeisen az építési vállalkozó ajánlatát várja

Keretjelzálog: A Raiffeisen az építési vállalkozó ajánlatát várja

2015. június 18., csütörtök
Keretjelzálog: A Raiffeisen az építési vállalkozó ajánlatát várja
raiffeisen_bank01kf

A jelenleg zajló végrehajtási eljárások felfüggesztése érdemben befolyásolná az ügy menetét – közölte megkeresésünkre a Raiffeisen jogi képviselője. Szabó Tamás hangsúlyozta, várják a vállalkozó egyoldalú, a fennálló tartozás rendezésére vonatkozó ajánlatát, ennek ismeretében tesz további lépéseket a pénzintézet.

A keretjelzáloggal terhelt szegedi és makói károsultak egy csoportját képviselő cég vezetője,

Szabó Bálint

, a Raiffeisen Bank által megbízott ügyvédi iroda, valamint

Lengyel Gábor

, az érintett építési vállalkozó is tárgyalóasztalhoz ült. Az egyórás megbeszélés után

Szabó Bálint kijelentette

, hogy megállapodás született, mely szerint „az építési vállalkozó az ügy rendezésére vonatkozó egyoldalú ajánlatot tesz a Raiffeisen Bank felé, a lakók pedig ezen ajánlattal egyidejűleg kérelmezni fogják a banktól, hogy a folyamatban lévő végrehajtási és bírósági eljárásokat függesszék fel a megállapodásra adott válasz megszületéséig”. A Raiffeisen Bank Zrt. jogi képviselője,

Szabó Tamás

a megbeszéléssel kapcsolatban arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t, hogy jelen pillanatban a végrehajtási eljárások nincsenek olyan előrehaladott állapotban, hogy a felfüggesztés vagy a fel nem függesztés érdemben befolyásolná az ügy menetét, vagy a lakók számára érdeksérelemmel járna. Kitért arra is, hogy négy évvel azután, hogy a vállalkozó a lakóktól átvett vételárakat nem fizette be a pénzintézetnek, pusztán szóbeli ígérvény alapján a Raiffeisen nincs abban a helyzetben, hogy érdemi lépést tegyen, ezt indokolja a betétesek pénzének védelmének alapelve is. „Azonban megítélésünk szerint a megbeszélésen elhangzott és elvállalt határidőn belül születhet ilyen tartalmú megállapodás, melynek létrejötte függ az ajánlat tartalmától és alátámasztottságától” – közölte Szabó Tamás. Hozzátette, hogy a bank – törekedve az ügy mielőbbi rendezésére – továbbra is nyitott az egyeztetésekre, és várja a vállalkozó egyoldalú, a fennálló tartozás rendezésére vonatkozó ajánlatát, melynek ismeretében dönt a további lépésekről. A pénzintézet reméli, hogy a szegedi megbeszélés szellemében az ügy végére hamarosan pont kerülhet.

Minden ügy egyedi

A jogi képviselő közölte azt is, nem hasonlíthatóak össze a sajtóban megjelent társasház-finanszírozási ügyek, jelen eset alapjaiban eltér a másiktól, hiába ugyanazt a vállalkozót érintik. „Ezen ügy lényege az, hogy a vállalkozó által a lakóktól átvett vételárakat nem fizették be a bank számára a szerződésben szereplő óvadéki számlára, ezen összegek sorsa azóta ismeretlen.” Ezt az eljáró bíróságok szakértő bevonásával is vizsgálták és ennek ismeretében találták megalapozottnak és jogosnak a Raiffeisen igényét az ingatlantulajdonosokkal szemben.

A Korondi utca kapcsán jogerős ítélet született

, abban az esetben 105 millió forintot ítélt meg a Szegedi Ítélőtábla a bank javára jogerősen.

A Hunyadi-Bakay társasház kapcsán pedig első fokon

a Szegedi Törvényszék több mint 200 millió forintot ítélt meg a pénzintézetnek.

Nyilatkozott a Raiffeisen a keretjelzáloggal terhelt szegedi és makói ingatlantulajdonosok ügyében - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=548088

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.