Jogi bizottság: középpontban a szőregi gyermekorvosi ellátás

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jogi_biz_ules01_gs

Szőreg többet érdemel – hangzott el a jogi bizottság ülésén, amelyen leszavazták a szőregi gyermekorvosi ellátással kapcsolatos jobbikos előterjesztést. Binszki szerint 3-szor 2 órás ellátás ledegradálná a körzetet, míg Póda Jenő a baloldali többség demagógiájáról beszélt a vita során.

Tóth Péter önálló képviselői indítványain kívül szinte az összes napirendi pontot pár perc alatt elfogadta a jogi bizottság hétfői ülésén a baloldali többség. A jobbikos képviselőnek a szőregi gyermekorvosi praxissal kapcsolatos előterjesztését, továbbá az SZMSZ módosítását, mely a napirend előtti megemlékezések rendjét szabályozná, leszavazták a bizottság MSZP-s és DK-s tagjai.

A KDNP-s Póda Jenő és a két Fidesz-L.É.T.-es bizottsági tag, Rózsavölgyi József és Német Ferenc tartózkodása vagy éppen nem szavazata, illetve a hat baloldali bizottsági tag igen szavazata mellett gyakorlatilag érdemi hozzászólás és vita nélkül, gyorsan haladtak a napirendi pontokkal a jogi bizottság hétfői ülésén. Mindez egészen addig tartott, amíg az LMP-s Szentistványi István fel nem vetette, hogy mindössze öt nappal a közgyűlés előtt legalább a bizottsági üléseken át kellene venni a közgyűlés elé kerülő napirendi pontokat, nehezményezte, hogy „egy árva mondatot” sem mondanak azokról. Szerinte a pénteken délután közzétette, olykor több száz oldalas előterjesztéseket nincs mindenkinek ideje a hétvégén átolvasnia. Solymos László alpolgármester visszautasította a feltételezést, hogy a képviselők ne olvasnák el az előterjesztéseket, s megjegyezte, hogy aki felelősen végzi munkáját, legalább a bizottsági üléseken tárgyalt napirendi pontokat igenis elolvassák. A szocialista politikus hozzátette, a bizottsági ülésen is van mód arra, hogy bárki kérdést tegyen fel az előterjesztőnek vagy éppen a szakiroda munkatársainak, s erre minden egyes alkalommal rá is kérdez a bizottság elnöke.

Nem járt el körültekintően a városvezetés Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő szerint a szőregi gyermekorvosi praxis megszüntetésével. Önálló indítványában az olvasható, hogy a szőregiek kiértesítése nélkül meghozott döntés során nem foglalkoztak a kijelölt három újszegedi praxis megközelíthetőségével, a Korondi utcába Szőregről tömegközlekedéssel például csak 35-45 perc alatt lehet eljutni. A Jobbik helyi szervezete és a helybéli szülők aláírásgyűjtésbe is kezdtek a praxis visszaállítása érdekében, amit 1173-an írtak alá. Tóth szerint átmeneti megoldás lehet, hogy szeptembertől heti háromszor két óra időtartamban két doktornő el is látná a szőregi gyermekeket, velük kellene szerződést kötnie közvetlenül a városnak. Ez a lépés a praxis későbbi visszaállítását készítené elő.

szoregi_rendelo02_gs

Az újszegedi rendelő messze van, „ilyen távolságra nem lehet elvinni a beteg gyermekeket buszon vagy lóháton” – jegyezte meg Rózsavölgyi József. Elmondta, Szőregen 6000 ember él, ami egy kisebb város lakosságszámát is kiteszi, ilyen például Mórahalom, ahol még sebészet is működik. A városrészben két óvoda is van, illetve a GEMMA, vagyis sok gyermek van Szőregen, akiknek az ellátásáról gondoskodni kell. A bizottság DK-s elnöke, Binszki József megjegyezte, hogy abban mindenki egyetért, hogy „Szőreg többet érdemel”, de szerinte a háromszor két órás rendelési időtartam nem elegendő, Újszegeden 40 órában fogadják a kis betegeket. Solymos László MSZP-s alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a körzeten a 420 TAJ-kártya közül 260-280-at már leadtak más gyermekorvosoknál a szőregi szülők, és ha most támogatnák Tóth Péter javaslatát, akkor a szülőknek vissza kellene vinniük a TAJ-kártyákat, és szeptember elsejéig nem is lenne biztosított a szőregi gyermekek ellátása. Kitért arra is, hogy a hazánkban praktizáló 6000 háziorvos egyharmada a nyugdíjkorhatár környékén van, ami előrevetíti, hogy Szegeden belül is nemcsak ezzel a körzettel lesznek problémák. Rózsavölgyinek azt javasolta Solymos, hogy írjon az egészségügyi államtitkárságnak is a problémát vázolva, hátha a kormánynak van megoldási javaslata. Hozzátette, abban bízik, hogy a kormányzat komplex megoldással fog előállni.

A bizottsági ülésen Tóth Péter jelezte, szeretné tudni, hogy van-e törvényességi észrevétel előterjesztéséhez, amire Póda Jenő rá is kérdezett a jogi iroda munkatársánál, de azt a választ kapta, hogy ezzel az előterjesztéssel nem kellett foglalkozniuk, Mózes Ervin címzetes főjegyző joga törvényességi észrevételt tenni. Póda átfogalmazta a kérdést, hogy van-e tudomásuk törvényességi problémáról, de ugyanazt a választ kapta.

Nagy Sándor – hangsúlyozva, hogy ő „mint alá nem író szülő” szól a vitához – elmondta, hogy 13 perc alatt el lehet jutni busszal a Korondi utcai rendelőhöz, ráadásul Szőregen belül is nagyok a távolságok. Részmegoldásnak nevezte Tóth Péter indítványát, és azt sem szabad elfelejteni, hogy amennyiben egy gyermek állapota igényli, házhoz is kell mennie a gyermekorvosnak, amit Hódmezővásárhelyről bajos megoldani, akárcsak a másik doktornőnek, aki jelenleg gyesen van gyermekével.

Demagógnak nevezte a baloldali bizottsági tagok érvelését Póda Jenő, megjegyezve, hogy a szolidaritás és baloldali értékek jutnak a képviselők eszébe a téma kapcsán, s ennek „szép” példáját láthatják most a városvezetés részéről. Hozzátette, a tehetősebb szülők vitték el a gyerekek TAJ-kártáját más orvoshoz, szerinte demagóg arra hivatkozni, hogy már döntött a praxis megszüntetéséről május 8-án a közgyűlés. Binszki szerint viszont pont ez a hozzászólás volt demagóg, Nagy Sándor pedig azt jegyezte meg, hogy politikai érveket a jobboldali politikusok vetettek fel.

A jogi bizottság baloldali többsége végül nem támogatta Tóth Péter önálló képviselői indítványát. Ugyanerre a „sorsra” jutott a jobbikos képviselő másik indítványa is, mely az SZMSZ módosítását tartalmazta, s mely a közgyűlések elején tartott rövid megemlékezéseket szabályozta volna.

Leszavazták a szőregi gyermekorvosi ellátással kapcsolatos jobbikos előterjesztést – Binszki József szerint a háromszor 2 órás ellátás ledegradálná a körzetet. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=548684

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 22.

Előző sztori

NAV: jó döntés katát, kivát választani

Következő sztori

Jelentősen gyorsult az uniós pénzek kifizetése Magyarországon