Közélet

Jogi bizottság: középpontban a szőregi gyermekorvosi ellátás

Jogi bizottság: középpontban a szőregi gyermekorvosi ellátás

2015. június 22., hétfő
Jogi bizottság: középpontban a szőregi gyermekorvosi ellátás
jogi_biz_ules01_gs

Szőreg többet érdemel – hangzott el a jogi bizottság ülésén, amelyen leszavazták a szőregi gyermekorvosi ellátással kapcsolatos jobbikos előterjesztést. Binszki szerint 3-szor 2 órás ellátás ledegradálná a körzetet, míg Póda Jenő a baloldali többség demagógiájáról beszélt a vita során.

Tóth Péter

önálló képviselői indítványain kívül szinte az összes napirendi pontot pár perc alatt elfogadta a jogi bizottság hétfői ülésén a baloldali többség. A jobbikos képviselőnek a szőregi gyermekorvosi praxissal kapcsolatos előterjesztését, továbbá az SZMSZ módosítását, mely a napirend előtti megemlékezések rendjét szabályozná, leszavazták a bizottság MSZP-s és DK-s tagjai. A KDNP-s

Póda Jenő

és a két Fidesz-L.É.T.-es bizottsági tag,

Rózsavölgyi József

és

Német Ferenc

tartózkodása vagy éppen nem szavazata, illetve a hat baloldali bizottsági tag igen szavazata mellett gyakorlatilag érdemi hozzászólás és vita nélkül, gyorsan haladtak a napirendi pontokkal a jogi bizottság hétfői ülésén. Mindez egészen addig tartott, amíg az LMP-s

Szentistványi István

fel nem vetette, hogy mindössze öt nappal a közgyűlés előtt legalább a bizottsági üléseken át kellene venni a közgyűlés elé kerülő napirendi pontokat, nehezményezte, hogy „egy árva mondatot” sem mondanak azokról. Szerinte a pénteken délután közzétette, olykor több száz oldalas előterjesztéseket nincs mindenkinek ideje a hétvégén átolvasnia.

Solymos László

alpolgármester visszautasította a feltételezést, hogy a képviselők ne olvasnák el az előterjesztéseket, s megjegyezte, hogy aki felelősen végzi munkáját, legalább a bizottsági üléseken tárgyalt napirendi pontokat igenis elolvassák. A szocialista politikus hozzátette, a bizottsági ülésen is van mód arra, hogy bárki kérdést tegyen fel az előterjesztőnek vagy éppen a szakiroda munkatársainak, s erre minden egyes alkalommal rá is kérdez a bizottság elnöke. Nem járt el körültekintően a városvezetés Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő szerint a szőregi gyermekorvosi praxis megszüntetésével. Önálló indítványában az olvasható, hogy a szőregiek kiértesítése nélkül meghozott döntés során nem foglalkoztak a kijelölt három újszegedi praxis megközelíthetőségével, a Korondi utcába Szőregről tömegközlekedéssel például csak 35-45 perc alatt lehet eljutni. A Jobbik helyi szervezete és a helybéli szülők aláírásgyűjtésbe is kezdtek a praxis visszaállítása érdekében, amit 1173-an írtak alá. Tóth szerint átmeneti megoldás lehet, hogy szeptembertől heti háromszor két óra időtartamban két doktornő el is látná a szőregi gyermekeket, velük kellene szerződést kötnie közvetlenül a városnak. Ez a lépés a praxis későbbi visszaállítását készítené elő.

szoregi_rendelo02_gs

Az újszegedi rendelő messze van, „ilyen távolságra nem lehet elvinni a beteg gyermekeket buszon vagy lóháton” – jegyezte meg Rózsavölgyi József. Elmondta, Szőregen 6000 ember él, ami egy kisebb város lakosságszámát is kiteszi, ilyen például Mórahalom, ahol még sebészet is működik. A városrészben két óvoda is van, illetve a GEMMA, vagyis sok gyermek van Szőregen, akiknek az ellátásáról gondoskodni kell. A bizottság DK-s elnöke, Binszki József megjegyezte, hogy abban mindenki egyetért, hogy „Szőreg többet érdemel”, de szerinte a háromszor két órás rendelési időtartam nem elegendő, Újszegeden 40 órában fogadják a kis betegeket. Solymos László MSZP-s alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a körzeten a 420 TAJ-kártya közül 260-280-at már leadtak más gyermekorvosoknál a szőregi szülők, és ha most támogatnák Tóth Péter javaslatát, akkor a szülőknek vissza kellene vinniük a TAJ-kártyákat, és szeptember elsejéig nem is lenne biztosított a szőregi gyermekek ellátása. Kitért arra is, hogy a hazánkban praktizáló 6000 háziorvos egyharmada a nyugdíjkorhatár környékén van, ami előrevetíti, hogy Szegeden belül is nemcsak ezzel a körzettel lesznek problémák. Rózsavölgyinek azt javasolta Solymos, hogy írjon az egészségügyi államtitkárságnak is a problémát vázolva, hátha a kormánynak van megoldási javaslata. Hozzátette, abban bízik, hogy a kormányzat komplex megoldással fog előállni. A bizottsági ülésen Tóth Péter jelezte, szeretné tudni, hogy van-e törvényességi észrevétel előterjesztéséhez, amire Póda Jenő rá is kérdezett a jogi iroda munkatársánál, de azt a választ kapta, hogy ezzel az előterjesztéssel nem kellett foglalkozniuk,

Mózes Ervin

címzetes főjegyző joga törvényességi észrevételt tenni. Póda átfogalmazta a kérdést, hogy van-e tudomásuk törvényességi problémáról, de ugyanazt a választ kapta.

Nagy Sándor

– hangsúlyozva, hogy ő „mint alá nem író szülő” szól a vitához – elmondta, hogy 13 perc alatt el lehet jutni busszal a Korondi utcai rendelőhöz, ráadásul Szőregen belül is nagyok a távolságok. Részmegoldásnak nevezte Tóth Péter indítványát, és azt sem szabad elfelejteni, hogy amennyiben egy gyermek állapota igényli, házhoz is kell mennie a gyermekorvosnak, amit Hódmezővásárhelyről bajos megoldani, akárcsak a másik doktornőnek, aki jelenleg gyesen van gyermekével. Demagógnak nevezte a baloldali bizottsági tagok érvelését Póda Jenő, megjegyezve, hogy a szolidaritás és baloldali értékek jutnak a képviselők eszébe a téma kapcsán, s ennek „szép” példáját láthatják most a városvezetés részéről. Hozzátette, a tehetősebb szülők vitték el a gyerekek TAJ-kártáját más orvoshoz, szerinte demagóg arra hivatkozni, hogy már döntött a praxis megszüntetéséről május 8-án a közgyűlés. Binszki szerint viszont pont ez a hozzászólás volt demagóg, Nagy Sándor pedig azt jegyezte meg, hogy politikai érveket a jobboldali politikusok vetettek fel. A jogi bizottság baloldali többsége végül nem támogatta Tóth Péter önálló képviselői indítványát. Ugyanerre a „sorsra” jutott a jobbikos képviselő másik indítványa is, mely az SZMSZ módosítását tartalmazta, s mely a közgyűlések elején tartott rövid megemlékezéseket szabályozta volna.

Leszavazták a szőregi gyermekorvosi ellátással kapcsolatos jobbikos előterjesztést - Binszki József szerint a háromszor 2 órás ellátás ledegradálná a körzetet. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=548684

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.