Közélet

Javult, de nem megfelelő az állami cégek közzétételi gyakorlata a Transparency International szerint

Javult, de nem megfelelő az állami cégek közzétételi gyakorlata a Transparency International szerint

2015. június 12., péntek
Javult, de nem megfelelő az állami cégek közzétételi gyakorlata a Transparency International szerint

Javítottak közzétételi gyakorlatukon az állami cégek az elmúlt másfél évben, de a vállalati átláthatóság még elmarad a szükséges szinttől a Transparency International (TI) Magyarország pénteken Budapesten nyilvánosságra hozott kutatása szerint.

A korrupcióellenes szervezet a másfél éve indult projekt keretében másodszor vizsgálta 66 állami vállalat honlapját abból a szempontból, hogy milyen és mennyi információt közölnek magukról. A kutatás eredménye szerint a kötelező közzététellel kapcsolatos törvények betartásában 2013-hoz képest több mint 30 százalékos javulást értek el az állami cégek, átlagosan 61 pontot kaptak a 100-ból a korábbi 46 helyett. A közzététel kötelezőn túli, ajánlott elemeit először vizsgálták, itt 29 pont lett a cégek átlaga. Az állami vállalatok közpénzt kezelnek, ezért különösen fontos a nyilvánosság számára átlátható működésük, enélkül nem képzelhető el a magyarországi rendszerszintű korrupció visszaszorítása - emelte ki

Martin József Péter

, a TI ügyvezető igazgatója. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a törvények betartásában fejlődtek a vizsgált cégek, ugyanakkor a törvény mindenkire nézve kötelező, ezért minden állami vállalat esetében alapkövetelmény lenne a maximális 100 pont elérése. A kutatás szerint míg a törvénytisztelet-indexnél 2013-ban a vállalatok többsége a gyengén teljesítő 25-50 pont közötti tartományba került, most már a felső, 75-100 pontos tartományba esők aránya a legnagyobb. A 2015-ös vizsgálat alapján két vállalat is elérte a maximális pontszámot: a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt., valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. Még mindig van ugyanakkor hat cég, amelyek a 0 és 25 pont közötti sávba kerültek, tehát a törvények betartását tekintve súlyos mulasztásban vannak - derül ki a kutatásból. Az ajánlott közzétételi lista szerinti indexnél egyedül a Szerencsejáték Zrt. ért el 75 pont feletti eredményt, itt a többség a 0 és 25 pont közötti tartományban van. Az összesített index alapján a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. áll az élen. A TI jelentésében kitért arra is, hogy nincs megfelelő szabályozás a közzétételi követelmények betartásának rendszeres ellenőrzésére és szankcionálására, csak azokat a cégeket vizsgálják, amelyekkel szemben a mulasztással kapcsolatban bejelentés érkezik. A korrupcióellenes szervezet azt javasolja: kormány zárja be a kiskapukat, módosítsa az információszabadságról és az információs önrendelkezési jogról szóló törvényt, hogy a köztulajdonban álló, a nemzeti vagyonból gazdálkodó társaságok ne tudják kikerülni a közérdekű adatok megismerésére, illetve közzétételére vonatkozó rendelkezéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.