Közélet

Illegális bevándorlás - Schulz: kerítéssel nem lehet megoldani a problémát

Illegális bevándorlás - Schulz: kerítéssel nem lehet megoldani a problémát

2015. június 25., csütörtök
Illegális bevándorlás - Schulz: kerítéssel nem lehet megoldani a problémát
martin_schulz_szegeden06_gs

Rövidtávú megoldásokkal, kerítésépítéssel nem lehet megoldani a migráció problémáját - közölte csütörtökön Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke, miután eszmecserét tartott az Európai Unió tagországainak Brüsszelben ülésező állam-, illetve kormányfőivel.

Schulz

arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migrációnak globális okai vannak, és a probléma gyökerére kell összpontosítani, amihez több erőforrást is hozzá kell rendelni. Schulz amellett érvelt, hogy meg kellene teremteni a legális bevándorlás lehetőségét, de nem bevándorlási jogot, csak esélyt azoknak, akik bevándorolnának, hogy jelezhessék erre vonatkozó igényüket. Schulz a többi között az amerikai zöldkártya rendszerét hozta fel példaként. Az állam-, illetve kormányfőknek elmondott és a sajtónak kiosztott beszédében Schulz uniós migrációs és menekültpolitika kidolgozását sürgette. "Akik azt mondják, hogy a migráció olyan probléma, amely megoldható a határok lezárásával, nem mondanak igazat" - áll Schulz írásban kiadott beszédében. Az EP-elnök szerint a felelősség azt jelenti, hogy minden tagállam betartja a közös szabályokat, s nem tesz egyoldalú lépéseket. Bent, az állam- és kormányfők társaságában Schulz a kötelező menekültkvóták mellett szállt síkra, mondván, hogy az önkéntes és kormányközi megoldások korábban nem váltak be. "Minden tagállamnak ki kell vennie a részét a dologból, máskülönben a szolidaritás puszta jótékonykodássá válik" - mondta a kiadott beszéd tanúsága szerint. Az EP elnöke arra is kitért, hogy amikor a libanoni polgárháború elől menekülők érkeztek Európába, ők a konfliktus végeztével vissza is tértek hazájukba, s azok a szíriai menekültek, akik jelenleg törökországi táborokban élnek, szintén haza akarnak térni. Schulz a görög válságról is szólt, s úgy vélte: értelmes emberek módjára kellene megoldást találni. Rámutatott ugyanakkor, hogy ha most sikerül is megállapodni, az csak az első lépés azon az úton, hogy Görögország olyan ország legyen, amelyben ismét beindul a növekedés és a foglalkoztatás bővülése. "Azt hiszem, mindenki tisztában van azzal, hogy változásokra van szükség" - hangoztatta Schulz, aki szerint

Alekszisz Ciprasz

görög miniszterelnök nehéz helyzetben van, mert próbálja betartani a választási kampányban tett ígéreteit, s közben megkötni a Brüsszelben szükséges kompromisszumokat. "Biztos, hogy ő is tudja, hogy nagyon súlyos a helyzet" - hangoztatta az EP szociáldemokrata elnöke. Schulz azt is elmondta, hogy szerinte a görögök hatalmas áldozatokat hoztak, a hitelezők pedig jelentős kedvezményeket tettek, ezért Athénnak el kellene fogadnia a feléje nyújtott kezet. Az EP-elnök a brit uniós tagság jövőjéről is beszélt, s a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Közölte, hogy az EP is várja

David Cameron

brit kormányfő konkrét javaslatait. Szerinte nem helyes az a megközelítés, hogy a britek az uniós szabályozás további pontjai alól kérjenek felmentést. Úgy vélte, az volna a helyes, ha közös erőfeszítéssel sikerülne elérni, hogy az egész Európai Unió hatékonyabban, átláthatóbban és jobban működjön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.