Közélet

Illegális bevándorlás - A külügyi bizottság elnöke üdvözli a kötelező kvótarendszer "bukását"

Illegális bevándorlás - A külügyi bizottság elnöke üdvözli a kötelező kvótarendszer "bukását"

2015. június 26., péntek
Illegális bevándorlás - A külügyi bizottság elnöke üdvözli a kötelező kvótarendszer "bukását"

A kötelező kvótarendszer terve megbukott, üdvözlendő, hogy az európai uniós állam- és kormányfők levették a napirendről ezt "az ezer sebből vérző javaslatot" - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a brüsszeli uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban - közölte az MTI.

Az EU állam-, illetve kormányfői péntekre virradóra abban állapodtak meg, hogy a tagállamok két év alatt összesen 60 ezer menekültet osztanak szét egymás között, önkéntes alapon, kétharmadukat az Olaszországba és Görögországba érkezettek közül, 20 ezret pedig polgárháborús konfliktusok elől menekülők soraiból fogadnak be az Európai Unión kívülről. Magyarország és Bulgária viszont külön elbírálás alá esik. Az Országgyűlés külügyi bizottságát vezető Németh Zsolt kérdésre válaszolva üdvözölte a kötelező kvótarendszer elutasítását, fontosnak nevezve ugyanakkor, hogy "a szolidaritás elve általános sikert aratott". A fideszes politikus nemzeti sikernek tartja, hogy Magyarország - Bulgária mellett - különleges bánásmódra számíthat az ügyben. "Természetesen mi a szolidaritás elve alapján fogunk eljárni, hiszen a menekültek védelme a magyar rendszerváltozás egy rendkívül nagy eredménye, és mi is azt gondoljuk, hogy az üldöztetésben lévőket meg kell védeni" - mondta. A határzár ügyében Németh Zsolt úgy foglalt állást: az a helyes, ha Magyarország és Szerbia közös álláspontot tud kialakítani ebben a kérdésben, hiszen "nem Szerbiával van nekünk ebben nézetkülönbségünk", "egy csónakban vagyunk Szerbiával ebben az ügyben". Utalt arra, hogy jövő szerdán a magyar és a szerb kormány együttes ülést tart Budapesten.

Gulyás Gergely

, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a tájékoztatón közölte: a tervek szerint az Országgyűlés július 6-ig ülésezik, és addig szeretnének elfogadni egy migránsokra vonatkozó jogszabály-módosítási csomagot. Ezt hamarosan a parlament elé terjesztik, a részleteit pedig külön sajtótájékoztatón ismertetik majd - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.