Közélet

Hencz Péter: Klebelsberg és a numerus clausus

Hencz Péter: Klebelsberg és a numerus clausus

2015. június 16., kedd
Hencz Péter: Klebelsberg és a numerus clausus
Hencz_Peter

Hencz Péter szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Klebelsberg Kunó numerus claususra vonatkozó álláspontjára hívja fel a figyelmet. Az írást változtatás nélkül közöljük.

Klebelsberg Kunó

(1875-1932) a trianoni tragédia után nemzetünk megmentője és városunk újjáteremtője a vallás- és közoktatásügyi tárcát 1922-1931 között vezette. A numerus clausus törvényt (XXV. tc.) 1920-ban hozták, így téves az az állítás, mely a szegedi közgyűlés kulturális és oktatási bizottsága vitáján hangzott el, mely szerint a törvényt az ő minisztersége alatt vezették be. (l. DM 2015. 05. 21. 5. o.) Sőt, Klebelsberg, mint a nemzetgyűlés közoktatásügyi bizottságának akkori elnöke, próbálta elejét venni, és azt nem szavazta meg, csak később kényszerűségből fogadta el. Minisztersége alatt a törvényen enyhített (1928), így a szegedi egyetemen a keretszámot emelte. Átmenet intézkedésnek mondta a Népszövetség előtt, amely ezt el is fogadta. Az antiszemitizmus lényegében pedig negatív politikai elv” – vallotta. A Trianon utáni újjáépítési munkálatokban számított a hazai zsidóság szellemi és anyagi tőkéjére. „És itt, a Ház színe előtt is meg kell mondanom azt, hogy valahányszor az állami pénzek nem elégségesek, akkor én báró

Kornfeld Móric

tisztelt barátomhoz fordulok, akinek erszényében mindig van pár százmillió, ha nagy közművelődési célokról van szó. Kötelességemnek érzem, hogy neki erről a helyről bámulatos liberalitásáért köszönetet mondjak.” – mondta a nemzetgyűlésben. Gyümölcsöző kapcsolatokat épített ki az amerikai Rockefeller Alapítvánnyal, amelynek nagylelkű támogatását vette igénybe a szegedi klinikák és elméleti intézetek építésénél és felszerelésénél, ösztöndíjak kiadásánál. Elnökévé itt Szegeden

Szent-Györgyi Albertet

nevezte ki, intézetét is az alapítvány segítségével szereltette fel. (A Rockefeller Alapítvány jelentős összegekkel támogatta a közép-európai országok tudományos és kulturális fejlődését, megpróbálva ellensúlyozni a növekedő náci és szovjet befolyást.) Klebelsberg rendszeresen látogatta a fővárosi zsidó hitközséget. 1930-ban bírálva a numerus clausust, azt mondta: „a nemzeti egységet minden téren meg kell teremteni, a felekezeti fronton is.”

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.