Egyház

Hencz Péter: Június 29. Péter és Pál apostolok napja

Hencz Péter: Június 29. Péter és Pál apostolok napja

2015. június 26., péntek
Hencz Péter: Június 29. Péter és Pál apostolok napja
Hencz_Peter

A katolikus egyház június 29-én emlékezik meg Péter apostolról, akit Jézus jelölt ki utódjául, és Pálról, a népek apostoláról - hívja fel a figyelmet portálunkhoz eljuttatott levelében Hencz Péter, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

A katolikus egyház e napon emlékezik meg Péter apostolról, akit Jézus jelölt ki utódjául, és Pálról a népek apostoláról, aki mindenkinél többet tett a keresztény hit terjesztésében. Péter eredeti neve Simon, ami héberül meghallgatást jelent. Krisztustól kapott neve Kéfás, ami arámul, vagyis Krisztus és az apostolok anyanyelvén kőszál. Görögül Petrosz, Péter. Hazája Betszaida a Genezáreti tó mellett. Házasként Kafarnaumban telepedett le, ahol apja mesterségét folytatva halász. Bátyjával, Andrással elsőként csatlakozott az Úrhoz. Krisztus egyik legbensőbb bizalmasa, aki tanúja volt ura számos csodájának (hal- és kenyérszaporítás, Jairus lányának feltámasztása), Jézus színeváltozásának, haláltusájának, „vérizzadásának”. Egyenes, lobbanékony ember, aki rajongással csüngött az Úron, elsőként ismerte fel isteni mi-voltát. Hevülékenységére utal, hogy Krisztus akarata ellenére kardot rántott és levágta az egyik letartóztató katona fülét. Amint Jézus megjövendölte, letartóztatásakor háromszor tagadta meg urát. Elsőként látta meg a feltámadott Jézus üres helyét a sírkamrában. Jézus rábízta egyháza vezetését: „Te Péter vagy, és erre a kőszálra fogom építeni Egyházamat.” (Mt16) Ő alapította meg Róma püspökségét. Néró kegyetlen keresztény üldözésének lett áldozata 67-ben, a Vatikán halmon keresztre feszítették, kívánságára fejjel lefelé, mert nem tartotta méltónak magát Mestere módján meghalni. Hazánkban június 29. ősi ünnep. Számos templomunk védőszentje. Égi pártfogója a halászoknak. Erre vezethető vissza az is, hogy alsóvárosi templomunk helyén a középkorban Szent Péter egyháza állott. Bár a nagyvárosi köztudatban az aratás kezdetének tartják neve napját, de ez a munkakezdet inkább Sarlós Boldogasszony napjához (július 2.) köthető. Pál Kr. u. 10 körül született jómódú zsidó családban. Eleinte a keresztények üldözője. A da-maszkuszi úton a feltámadt Jézus megjelenésével tért meg és lett a keresztény tanoknak legna-gyobb és leghatásosabb hirdetője a zsidók és pogányok között Palesztinától Spanyolországig. Háromszor szenvedett hajótörést, hétszer került fogságba, háromszor megbotozták. Végül ő is a keresztényüldözések áldozata lett, lefejezték. „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitemet megtartottam.” (2 Tim 4,7). Pál ünneplése ezen a napon háttérbe szorul, tisztelete inkább január 25.-éhez kötődik.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.