Közélet

Határzár - Banai: a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt tartalék fedezheti az építés költségeit

Határzár - Banai: a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt tartalék fedezheti az építés költségeit

2015. június 19., péntek
Határzár - Banai: a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt tartalék fedezheti az építés költségeit

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre rendelkezésre álló tartalék 60 milliárd forintos összege fedezetet nyújthat a magyar-szerb határra tervezett védvonal megépítésére - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

A pontos finanszírozási összeg azonban még nem ismert, a kormány a védvonal lehetséges variációit, és költségeit -

Pintér Sándor

belügyminiszter előterjesztésére - jövő szerdai ülésén tekinti át - jegyezte meg az államtitkár.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán azt mondta, a kerítés 20-25 milliárd forintba kerülhet, de ezt a kormányülésen többen túlzónak ítélték.

Banai Péter Benő

kérdésre megerősítette azt is, hogy a rendkívüli kiadások fedezetére a jövő évi költségvetésben is 100 milliárdos tartalék szerepel, az Országvédelmi Alap 70 milliárdos összegén túl. A jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok közül a vagyonértékesítéshez kapcsolódó bevételi előirányzat 18 milliárd forintos megemeléséről az államtitkár azt mondta, hogy a vagyoni jellegű kiadások is nőnek jövőre. Ha nem érkeznek meg a várt vagyoni jellegű bevételek, akkor a kiadási oldalon is visszafogja magát a kormány - szögezte le. A nemzetgazdasági támogatások előirányzat 12 milliárd forintos bővítésétől szavai szerint a hazai gyökerű közepes vagy nagyobb, regionális potenciállal is rendelkező vállalatok beruházásainak bővülését várják. Az 1 százalékpontos szja-csökkentés folytatását firtató kérdésre megerősítette: a kormány célja az élőmunka terheinek csökkentése, de a mérséklés nagysága és időzítése a gazdasági teljesítmény függvénye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.