Írjon nekünk

Közélet

Gyermekeiket féltik a migránsoktól a szeged-tompaszigetiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

migracio_nogradi_tibor02_gs

Tartanak a Tücsök utcaiak a migránsoktól – szögezte le Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője, aki az SZTE oktatójának „plakátfestő akciója” kapcsán az universitas véleményére is kíváncsi.

Szeged 3-as számú választókerületének a migráció szempontjából két neuralgikus pontja van, az egyik a mintegy 800 lakosú Tompasziget, ahol a Tücsök utcánál és környékén rendre határsértők vonulnak át – hívta fel a figyelmet Nógrádi Tibor, a körzet önkormányzati képviselője. A földes út mentén bár van közvilágítás, a fák és a bokrok olyan magasra nőttek, hogy éjszaka szinte vaksötétben kénytelenek arra a közlekedni a lakosok. „Elsősorban az esti és hajnali órákban migránsok bújnak meg a bokrokban, például itt öltöznek át. Ez rendkívüli mód rontja a lakosok biztonságérzetét, sokan félnek, leginkább a gyermekeikért aggódnak” – magyarázta Nógrádi, aki szerint több lépésre is szükség van a Tompaszigeten élő, egy kisebb falunyi lakosság biztonságérzetének javítása érdekében.

Megszokott életüket szeretnék visszakapni a tompaszigetiek

Elsőként a környék kitakarítását, a bokrok visszanyesését tartja fontosnak a politikus, hogy a közvilágítás betölthesse szerepét. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a polgárőrség kiváló munkát végez, ám az illegális határsértők „szokásai” is változtak, hiszen míg korábban ők maguk keresték a hatóságokat és feladták magukat, addig ma már bujkálnak és saját maguk szeretnének továbbjutni, vélhetően Nyugat-Európába. „Egyrészt félnek a helybéliek, szeretnék, hogy életük visszatérjen a megszokott kerékvágásba, ezzel együtt nagyfokú szolidaritást is tapasztalhatunk. Gyálaréten, Klebelsbergtelepen, akár Tompaszigeten keresztül jönnek a határsértők, a lakosok vízzel és alapvető élelmiszerekkel segítik őket, vagyis kettősség jellemzi a jelenlegi helyzetet” – fogalmazott.

migracio_nogradi_tibor01_gs

Gyuris Miklós még nem találkozott határsértőkkel, a Tücsök utca sarkán tartott mini utcafórumon elmondta, ő esténként nem szokott kint járni, ezért sem találkozhatott velük. Ecseriné Varga Éváék külső kerítésénél a sövényben bújtak el egyszer migránsok. „Gyála felől jött egy autó, ami messziről úgy nézett ki, mint egy rendőrautó, ezért bújt el előle három fiatalember, de amint elment a kocsi, folytatták az útjukat, nem jöttek be a portánkra. Itt csak áthaladnak, persze szemetet hagynak maguk után, és esetenként a szükségüket elvégzik, de nem mondhatjuk, hogy erőszakosak vagy tolakodóak lennének, csak kellemetlen, mert az ember nem tudja, hogy ők kicsodák” – mesélte.

Ez nem a tompaszigetiek, hanem az ország ügye

A Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője támogatja a kormányzati elképzeléseket, szerinte is le kell zárni a déli határokat a migránsok elől, s mint mondta, ez nem a tompaszigetiek ügye és érdeke, hanem mindenkié. „Ezek a szerencsétlen sorsú emberek elhagyják otthonukat egy jobb élet reményében, mindenüket eladják, ki vannak szolgáltatva az embercsempészeknek a szerb oldalon, de tegyük hozzá, hogy magyar oldalon is van erre példa sajnos. Elszedik a pénzüket, becsapják őket, és végül még szegényebben lesznek kénytelenek visszatérni hazájukba. Sem a magyar nemzetnek, sem hazánk lakosainak és a migránsoknak sem az az érdeke, hogy ezek a jelenségek továbbra is fennálljanak, hanem közös érdekünk – ahogy a kormány stratégiájában is megfogalmazza –, hogy olyan állapotot hozzunk létre, hogy ne is próbálják meg illegálisan átlépni a határainkat, hanem más boldogulást keressenek” – részletezte az önkormányzati képviselő.

migracio_nogradi_tibor06_gs

Az SZTE miként értékeli oktatója plakátfestését?

A kormány országos plakátkampányával kapcsolatban Nógrádi kitért a szegedi plakátfestésre is. „Merem remélni, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése a szabálysértést – vagy értékhatár függvényében bűncselekményt – elkövető oktatóját, Kékesi Márkot kellően felelősségre fogja vonni. Ha valakinek más véleménye van, mint a magyar kormánynak, akkor azt a megfelelő fórumokon hozza nyilvánosságra, érveljünk, vitatkozzunk az adott kérdésről, de bűncselekmények elkövetőivel nincs miről vitázni” – szögezte le a politikus.

Az érintett szegedi plakátrongáló, a frakcióvezető által említett Kékesi Márk az SZTE BTK Pszichológiai Intézet oktatója, így felkerestük az ügyben a Szegedi Tudományegyetemet, illetve annak vezetését is, amint reagálnak, közzétesszük álláspontjukat.

"Elsősorban az esti és hajnali órákban migránsok bújnak meg a bokrokban, például itt öltöznek át. Ez rendkívüli mód…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 12.

Hírzóna

Nem lesz meleg víz és fűtés jó néhány szegedi lakásban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarjánban, a Retek u.- Budapesti krt.- Szamos u. által határolt területen.

Tovább olvasom

Hírzóna

Jubiláló véradókat köszöntöttek Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Sokan vannak sokszoros donorok.

Tovább olvasom

Közélet

Fidesz: a Momentum az új SZDSZ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Halász János szerint “szégyen és gyalázat”, amit a Momentum a magyar nemzet ellen művel.

Tovább olvasom

Aktuál