Közélet

Gyermekeiket féltik a migránsoktól a szeged-tompaszigetiek

Gyermekeiket féltik a migránsoktól a szeged-tompaszigetiek

2015. június 12., péntek
Gyermekeiket féltik a migránsoktól a szeged-tompaszigetiek
migracio_nogradi_tibor02_gs

Tartanak a Tücsök utcaiak a migránsoktól – szögezte le Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője, aki az SZTE oktatójának „plakátfestő akciója” kapcsán az universitas véleményére is kíváncsi.

Szeged 3-as számú választókerületének a migráció szempontjából két neuralgikus pontja van, az egyik a mintegy 800 lakosú Tompasziget, ahol a Tücsök utcánál és környékén rendre határsértők vonulnak át – hívta fel a figyelmet

Nógrádi Tibor

, a körzet önkormányzati képviselője. A földes út mentén bár van közvilágítás, a fák és a bokrok olyan magasra nőttek, hogy éjszaka szinte vaksötétben kénytelenek arra a közlekedni a lakosok. „Elsősorban az esti és hajnali órákban migránsok bújnak meg a bokrokban, például itt öltöznek át. Ez rendkívüli mód rontja a lakosok biztonságérzetét, sokan félnek, leginkább a gyermekeikért aggódnak” – magyarázta Nógrádi, aki szerint több lépésre is szükség van a Tompaszigeten élő, egy kisebb falunyi lakosság biztonságérzetének javítása érdekében.

Megszokott életüket szeretnék visszakapni a tompaszigetiek

Elsőként a környék kitakarítását, a bokrok visszanyesését tartja fontosnak a politikus, hogy a közvilágítás betölthesse szerepét. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a polgárőrség kiváló munkát végez, ám az illegális határsértők „szokásai” is változtak, hiszen míg korábban ők maguk keresték a hatóságokat és feladták magukat, addig ma már bujkálnak és saját maguk szeretnének továbbjutni, vélhetően Nyugat-Európába. „Egyrészt félnek a helybéliek, szeretnék, hogy életük visszatérjen a megszokott kerékvágásba, ezzel együtt nagyfokú szolidaritást is tapasztalhatunk. Gyálaréten, Klebelsbergtelepen, akár Tompaszigeten keresztül jönnek a határsértők, a lakosok vízzel és alapvető élelmiszerekkel segítik őket, vagyis kettősség jellemzi a jelenlegi helyzetet” – fogalmazott.

migracio_nogradi_tibor01_gs

Gyuris Miklós

még nem találkozott határsértőkkel, a Tücsök utca sarkán tartott mini utcafórumon elmondta, ő esténként nem szokott kint járni, ezért sem találkozhatott velük.

Ecseriné Varga Éváék

külső kerítésénél a sövényben bújtak el egyszer migránsok. „Gyála felől jött egy autó, ami messziről úgy nézett ki, mint egy rendőrautó, ezért bújt el előle három fiatalember, de amint elment a kocsi, folytatták az útjukat, nem jöttek be a portánkra. Itt csak áthaladnak, persze szemetet hagynak maguk után, és esetenként a szükségüket elvégzik, de nem mondhatjuk, hogy erőszakosak vagy tolakodóak lennének, csak kellemetlen, mert az ember nem tudja, hogy ők kicsodák” – mesélte.

Ez nem a tompaszigetiek, hanem az ország ügye

A Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője támogatja a kormányzati elképzeléseket, szerinte is le kell zárni a déli határokat a migránsok elől, s mint mondta, ez nem a tompaszigetiek ügye és érdeke, hanem mindenkié. „Ezek a szerencsétlen sorsú emberek elhagyják otthonukat egy jobb élet reményében, mindenüket eladják, ki vannak szolgáltatva az embercsempészeknek a szerb oldalon, de tegyük hozzá, hogy magyar oldalon is van erre példa sajnos. Elszedik a pénzüket, becsapják őket, és végül még szegényebben lesznek kénytelenek visszatérni hazájukba. Sem a magyar nemzetnek, sem hazánk lakosainak és a migránsoknak sem az az érdeke, hogy ezek a jelenségek továbbra is fennálljanak, hanem közös érdekünk – ahogy a kormány stratégiájában is megfogalmazza –, hogy olyan állapotot hozzunk létre, hogy ne is próbálják meg illegálisan átlépni a határainkat, hanem más boldogulást keressenek” – részletezte az önkormányzati képviselő.

migracio_nogradi_tibor06_gs

Az SZTE miként értékeli oktatója plakátfestését?

A kormány országos plakátkampányával kapcsolatban Nógrádi kitért a szegedi plakátfestésre is. „Merem remélni, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése a szabálysértést – vagy értékhatár függvényében bűncselekményt – elkövető oktatóját,

Kékesi Márkot

kellően felelősségre fogja vonni. Ha valakinek más véleménye van, mint a magyar kormánynak, akkor azt a megfelelő fórumokon hozza nyilvánosságra, érveljünk, vitatkozzunk az adott kérdésről, de bűncselekmények elkövetőivel nincs miről vitázni” – szögezte le a politikus.

Az érintett szegedi plakátrongáló, a frakcióvezető által említett Kékesi Márk az SZTE BTK Pszichológiai Intézet oktatója, így felkerestük az ügyben a Szegedi Tudományegyetemet, illetve annak vezetését is, amint reagálnak, közzétesszük álláspontjukat.

"Elsősorban az esti és hajnali órákban migránsok bújnak meg a bokrokban, például itt öltöznek át. Ez rendkívüli mód...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.