Közélet

Fidesz: Magyarország lehetetlen helyzetbe került

Fidesz: Magyarország lehetetlen helyzetbe került

2015. június 24., szerda
Fidesz: Magyarország lehetetlen helyzetbe került

Magyarország lehetetlen helyzetbe került az illegális határátlépők és az ide visszatoloncolni tervezett bevándorlók miatt - értékelt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus kiemelte, hogy Magyarország fizikailag nem tudja elhelyezni az illegális bevándorlókat, nincs elég sátor és ágy, a katasztrófavédelem tartalékaihoz pedig csak korlátozottan lehet hozzányúlni, mert azokra váratlan katasztrófák esetén is szükség van. Napi 500-600-an özönlenek át a határon, s ha megkezdődik 15 ezer illegális bevándorló visszatoloncolása, akkor nem elég a hazai kapacitás - magyarázta. Azt mondta: tavaly 8000 embert toloncoltak volna vissza Magyarországra, de csak 1000 érkezett meg, "útközben elpárologtak". Németország ugyanakkor a továbbiakban alkalmazni fogja az őrizetbe vételt, így adja majd át a bevándorlókat a magyar hatóságoknak, ami a számok jelentős növekedéséhez vezet. Az úgynevezett dublini rendeletről szólva azt hangsúlyozta: Magyarország nem mondta fel azt, hanem élt azzal a - más államok által is használt - lehetőséggel, hogy felkészülési időt kért a tolonchatározatok végrehajtására. A kormány az Európa Tanácshoz fordul segítségért, mert el akarja kerülni, hogy bárhol ideiglenes sátortáborokat kelljen felállítani - jegyezte meg. A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként arról is beszámolt, hogy a testület áttekintette a lépés jogszerűségét és megállapította, hogy a kormány minden hazai és uniós jogszabályt betart. A tagállamok előzetes bejelentés alapján, ideiglenes jelleggel felfüggeszthetnek bizonyos schengeni előírásokat, ahogy például Németország a G7-csúcs miatt tette - fejtette ki Kósa Lajos, aki szerint az Európai Bizottság minden ilyen esetben kellő indoklást kér. A Fidesz alelnöke beszámolt arról is, hogy a parlament jövő héten elfogadhatja azt a jogszabályt, amely nyomán a kormány rendeletben határozhatja meg a biztonságosnak ítélt harmadik országok körét. Ez nemzetállami hatáskör - mutatott rá. A rendelet alapján ha valaki biztonságos kibocsátó országból jön, akkor az általa benyújtott menedékkérelmet azonnal el lehet utasítani, és ha illegálisan vagy biztonságos harmadik országon keresztül érkezik, akkor vissza lehet toloncolni - fejtette ki

Kósa Lajos

, aki a jogszabály-módosításokhoz az ellenzék támogatását kérte. Kósa Lajost kérdezték az ukrán határhelyzetről is. Kifejtette: a 61 ezer bevándorlóból alig 200-an érkeztek abból az irányból, ugyanakkor akik onnan jönnek, ténylegesen menekültek lesznek, mert Ukrajnában háború van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.