Közélet

Czibere: egyedülálló jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszer jön létre

Czibere: egyedülálló jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszer jön létre

2015. június 23., kedd
Czibere: egyedülálló jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszer jön létre

Európa-szerte egyedülálló az a jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszer, amely a júniusban megkötött finanszírozási szerződések jóvoltából jön létre - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Czibere Károly

közölte: az Emmi áprilisban írt ki pályázatot térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatások biztosítására. A pályázat elbírálása után 22 nyertessel kötöttek három évre szóló finanszírozási szerződést, ezzel kiszámítható, fenntartható és tervezhető rendszert biztosítanak, amely egyedülálló Európában a szabályozási környezet és a finanszírozás biztonsága tekintetében - tette hozzá. A pályázati kiírás szerint a program 19 megyei és 3 fővárosi, összesen 22 jelnyelvi tolmácsszolgálat támogatását teszi lehetővé Magyarországon a 2015. június 1-jétől 2018. március 31-ig terjedő időszakban. A nyertes szolgálatok listája elérhető a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján, a

www.fszk.hu

oldalon. Czibere Károly elmondta: a tolmácsszolgálatok abban segítenek, hogy a különböző szociális és közszolgáltatások igénybevételekor a siketek és nagyothallók előtt álló kommunikációs nehézségeket le lehessen győzni. A kormány elkötelezett abban, hogy ezen fogyatékossággal élőknek minden támogatást megadjon ahhoz, hogy a hozzáférési esélyeik meglegyenek és ne okozzon számukra problémát a kommunikáció - fűzte hozzá az államtitkár. Kiemelte, a kormány elkötelezett a finanszírozás folyamatos gyarapítása mellett is: míg 2010-ben 200 millió forintot fordítottak erre, az idén már 390 milliót szánnak rá. Az államtitkár a további fejlesztési lehetőségekről szólva hangsúlyozta a "kontaktszolgálatok" szerepét, amelyek az érintettek számára ingyenes videotolmácsolást biztosítanak jelnyelvi tolmácsok közreműködésével. A szolgáltatás előnye, hogy a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére nincs szükség, tableten vagy okostelefonon keresztül lehetséges a kommunikáció. A hagyományos jelnyelvi szolgálatok évente 2-3 ezer embernek tudnak segíteni, ez a szám azonban megtöbbszörözhető lenne a kontaktszolgálatok fejlesztésével - jelezte Czibere Károly. Az államtitkár beszélt a fogyatékosságügyi tárcaközi bizottság létrehozásáról is, amely közlése szerint rendkívül fontos koordinatív fóruma lesz a fogyatékosügynek az ágazatok közötti egyeztetésben és párbeszédben. Czibere Károly elmondta: számos ágazat érintett a fogyatékossággal élők életminőségének javításában. Ezek között olyanok is vannak, amelyek az Emmi hatáskörén kívüli területeket képviselnek, ezért döntött úgy a kormány, hogy a szoros együttműködés érdekében egy tárcaközi bizottságot hoz létre. Hozzátette: a bizottságban elsősorban az áprilisban elfogadott, 11 évre szóló országos fogyatékosságügyi programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztetnek majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.