Közélet

Befejeződtek az új homokhátsági hulladékgyűjtési rendszer építési munkálatai

Befejeződtek az új homokhátsági hulladékgyűjtési rendszer építési munkálatai

2015. június 2., kedd
Befejeződtek az új homokhátsági hulladékgyűjtési rendszer építési munkálatai

Befejeződtek a homokhátsági hulladékgyűjtési és -hasznosítási rendszer építési munkálatai, az uniós támogatással, mintegy 5 milliárd forintból megvalósuló környezetvédelmi beruházás mintegy 300 ezer embert érint a térségben – mondta a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-nek kedden.

Bedő Tamás

, Csongrád polgármestere (független) kifejtette: a beruházással 25 százalékkal csökkentik azt a hulladékmennyiséget, amit a lerakókban helyeznek el. Ezt válogató és gyűjtőrendszerek kiépítésével valósították meg. A napokban mind a három válogatómű – a kiskunhalasi, a vaskúti és a felgyői - átvétele megtörténik, ezzel befejeződik a projekt építéssel járó szakasza, és megkezdődik az üzemeltetés. A teljes beruházási összeg 95 százaléka uniós támogatás. A kormány önerőpótló támogatásának köszönhetően az érintett települések által nyújtott önerő 150 millió forint. A fejlesztés során Baja, Csongrád, Kalocsa, Kiskunfélegyháza és Kiskunhalas már meglévő hulladékudvarain újrahasznosító központokat alakítottak ki. A környezetvédelmi beruházás részeként fejlesztették a térség három nagy hulladéktelepét Felgyő mellett Vaskúton és Kiskunhalason is. A régióban hat új, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő járművet, három új zöldhulladék-gyűjtő járművet, valamint három konténerszállító járművet állítanak üzembe. A kétezer fő alatti településeken pedig kiosztanak a lakosságnak 10 ezer házi komposztálóedényt. A járművek szállítója a Volvo Hungária Kft., a felgyői és vaskúti beruházás kivitelezője a Strabag Zrt., a kiskunhalasi fejlesztést pedig a Közgép Zrt. és a Design Kft. alkotta Bucka Konzorcium valósítja meg. A polgármester elmondta: a környezetvédelmi beruházás Csongrád, Bács-Kiskun és Baranya megye 82 települését érint. Bedő Tamás felidézte: a 2000-es évek elején indultak az első fejlesztések a hulladék-gazdálkodásban. Már akkor látszott, hogy a települések nagy része jelentős hulladék-elhelyezési gonddal küzd. A fejlesztés szükségességét mutatja, hogy amennyiben az eddigi ütemben folytatódott volna a hulladék-beszállítás lényegesen alacsonyabb szelektív gyűjtés mellett, a telepek jóval a 25 éves időtartam előtt megteltek volna és újakat kellett volna nyitni. Most, hogy visszaesik a hulladék-mennyiség, csökken a környezeti terhelés és a feldolgozással bevételt is tudnak generálni, ami a lakossági árakban jelenhet meg. A projekt október 31-én zárul - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.