Közélet

Balog Zoltán Londonban: fordulat történt a társadalmi-gazdasági folyamatokban, új típusú párbeszédre van szükség

Balog Zoltán Londonban: fordulat történt a társadalmi-gazdasági folyamatokban, új típusú párbeszédre van szükség

2015. június 10., szerda
Balog Zoltán Londonban: fordulat történt a társadalmi-gazdasági folyamatokban, új típusú párbeszédre van szükség

Az elmúlt öt évben sikerült fordulatot elérni a rendszerváltás utáni első két évtized társadalmi-gazdasági folyamataiban, és Magyarország minden lényeges mutatószámban javítani tudott korábbi teljesítményéhez képest - mondta kedd esti londoni előadásában Balog Zoltán. Hangsúlyozta azt is, hogy a társadalmi problémák érdemi feltárásához új típusú kommunikációra van szükség.

Az emberi erőforrások minisztere, aki a patinás londoni egyetem, a University College London (UCL) hallgatósága előtt vázolta fel az utóbbi negyedszázad magyarországi társadalmi átalakulásának folyamatait, kijelentette: az 1990 és 2010 közötti időszakban soha nem volt egyértelmű, hogy az állam, az önkormányzatok és az állampolgárok között hogyan oszlanak meg a felelősségi körök, nem lehetett tudni egyebek mellett például az oktatásügyben vagy a kórházfenntartók körében, hogy kié az utolsó szó. Ebben a helyzetben a helyi közösségek és hatóságok tevékenysége jórészt kimerült a kiskapuk keresgélésében.

Balog Zoltán

szerint mindezek következtében 2010-re az ország gazdasági és morális értelemben egyaránt az összeomlás szélére került, és különösen riasztóvá váltak az adósságadatok, ami szintén a ténylegesen körülírt felelősségi körök hiányához volt köthető. Az államadósság-ráta meghaladta a hazai össztermék (GDP) 80 százalékát, az önkormányzatok kétharmada és a magyar állampolgárok fele súlyosan eladósodott. A tízmilliós lakosságból 1,8 millióan fizettek adót, és többségük az állam alkalmazásában állt. A pénzügyi válság idején a GDP-érték 6,5 százalékkal zuhant - hangzott el a késő estébe nyúló előadáson. A kormány az elmúlt öt évben átalakította a szociális rendszert, segély helyett munkát kínálva a munkaképes lakosságnak. Több százezer főt érintő közfoglalkoztatási program indult, amelynek részvevői adót és társadalombiztosítási járulékot fizetnek. A kormányzati célkitűzések középpontjában álló családok támogatása mindemellett folyamatosan növekszik, elsősorban a családi adókedvezmény rendszerének köszönhetően. Balog Zoltán a gazdaságban elért eredmények között kiemelte azt is, hogy az állam átvette az önkormányzatok adósságterheit, így az önkormányzatokat most már nem fenyegeti pénzügyi összeomlás. Az államadósság-ráta ezzel a plusz teherrel együtt is mára 77 százalékra csökkent - hangsúlyozta. Hozzátette: a kormány intézkedései és új gazdaságpolitikája eredményeként a magánszemélyek devizaalapú hitelállománya 6500 milliárd forintról 513 milliárd forintra csökkent, a tavalyi év végére a foglalkoztatottak száma a korábbi 1,8 millióról 4 millió fölé emelkedett, az államháztartási hiány pedig stabilan és jelentősen a 3 százalékos szint alatt jár. Balog Zoltán szerint 2010 után gyorsan kellett nagy és szokatlan lépéseket megtenni, és néha előfordult, hogy a kormány e lépéseket előzetesen nem magyarázta el. A miniszter kitért arra, hogy az átalakulási folyamat legnagyobb vesztese a roma lakosság volt. Kijelentette: 1990 körül - elsősorban a rosszul átgondolt privatizáció miatt - 1,5 millióan vesztették el az állásukat. Ez zömmel a szakképzetlen munkaerőt érintette, és súlyos hatást gyakorolt a roma lakosságra. A kulcskérdés a foglalkoztatás, és nemcsak Magyarországon. Európában 6-8 milliósra tehető a roma lakosság, és a Világbank felmérése szerint ha körükben sikerülne elérni az átlagos nyugat-európai foglalkoztatottsági szintet, az önmagában 2,2 százalékos gazdasági növekedésnek felelne meg minden egyes EU-tagállamban - hangsúlyozta Balog Zoltán. Hozzátette: új típusú kommunikációra van szükség annak érdekében, hogy érdemben tárgyalni lehessen e tényleges társadalmi problémákat, úgy, hogy ez ne sértse az emberi méltóságot és az emberek személyes érzéseit. Az emberi erőforrások minisztere az előadás előtt

John Whittingdale

brit kulturális, sport- és médiaügyi miniszterrel tárgyalt. Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: meghívta Whittingdale-t az Európa Tanács sportminisztereinek 2016-ban esedékes magyarországi találkozójára. Nagy-Britanniának különösen a 2012-es londoni olimpia óta komoly tapasztalatai vannak a nagy sporteseményekre felépített létesítmények utólagos hasznosításában, és - tekintettel arra is, hogy Magyarország "vizes világbajnokságra" készül - tanácsokkal szolgálhat a sportlétesítmények társadalmilag hasznos további használatához - hangsúlyozta Whittingdale meghívásával kapcsolatban Balog Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.