Egyház

Magyarországon lehet a moszkvai pátriárka és a pápa első találkozója

Magyarországon lehet a moszkvai pátriárka és a pápa első találkozója

2015. június 28., vasárnap
Magyarországon lehet a moszkvai pátriárka és a pápa első találkozója

Kirill pátriárka és Ferenc pápa első találkozóját egy "semleges ország" láthatná vendégül, például Ausztria vagy Magyarország - nyilatkozta Hilarion volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus külügyi vezetője a Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi számában.

Hilarion metropolita

úgy fogalmazott, hogy "nem szerepel az agendában

Ferenc pápa

látogatása Moszkvába. Programozva van viszont egy találkozó

Kirill pátriárka

és a pápa között". Hozzátette, úgy gondolja, hogy a moszkvai pátriárka és a katolikus egyházfő találkozója "egy semleges országban lesz", ami azt jelenti, hogy nem Moszkvában vagy Rómában. Jelezte, már több ország ajánlkozott a találkozó helyszínéül, ezek közül Ausztriát és Magyarországot nevezte meg. A moszkvai patriarchátus külügyminisztere úgy fogalmazott, nem akarja és nem is tudja megmondani, hogy a találkozóra 2015-ben sor kerül-e. Megjegyezte, hogy a találkozót elő kell készíteni és ezt egy közös nyilatkozhat is megelőzhetné Kirill pátriárka és Ferenc pápa részéről. "Az a reményem, hogy ez a pápa és ez a pátriárka békül meg egymással" - mondta Hilarion, hozzáfűzve, hogy a moszkvai pátriárka és a katolikus egyházfő közötti találkozó húsz éve programon szerepel. 1997-ben

II. Alekszij pátriárkának II. János Pállal

kellett volna találkoznia, de akkor a találkozó elmaradt: "most napról napra közelebbinek tűnik, de elő kell készíteni". Tavaly - a novemberi törökországi látogatásáról a Vatikánba tartó repülőúton - Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, akármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni. A római katolikus és az ortodox (keleti) egyház közötti úgynevezett nagy egyházszakadás, más nevén skizma, 1054-ben következett be. A római egyházhoz 1,2 milliárd hívő tartozik, a 250 milliós ortodox kereszténységen belül az orosz ortodox egyház 165 millió hívőt tart számon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.