Közélet

Árvízvédelmi fejlesztés a Maros partján

Árvízvédelmi fejlesztés a Maros partján

2015. június 16., kedd
Árvízvédelmi fejlesztés a Maros partján

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) együttműködésben a román vezető partnerrel (Marosvásárhelyi Vízügyi Igazgatóság - ABAM) együttes projektet valósított meg a közös érdekeltségű Maros jobb parti árvízvédelmi vonal infrastrukturális fejlesztésére, melynek hivatalos záró rendezvényét ma tartották Szegeden. A projekt összesen 1.443.124,82 EUR-ból valósult meg, melyből a támogatás összege 1.226.656,09 EUR volt. A 2012 őszén kezdődött és 2015. június végén lezáruló projekt magyar és román oldalon is több probléma megoldását célozta.

Ahogyan a projekt partner ATIVIZIG projektmenedzsere,

Frank Szabolcs

elmondta, a vízügyi igazgatóság működési területén lévő Maros jobb parti árvízvédelmi vonalon csapadékos időjárási viszonyok között nem lehetett a burkolatlan töltéskoronán gépkocsival közlekedni, ami árvizes helyzetekben jelentős nehézségeket okozott. (Hátráltatta a Makói szivattyútelep üzemeltetését, valamint jelentősen növelte az árvízi jelenségek észlelésének időszükségletét is). Az érintett árvízvédelmi szakasz gátőrtelepeinek műszaki állapota sem biztosította a megfelelő munkakörülményeket, informatikai infrastruktúrájuk is hiányos, elavult volt, melynek következtében az árvízi adatok és jelentések késedelemmel, hiányosan, illetve nem megfelelő formában jutottak el a védelmi központokba. A beruházás keretében az érintett árvízvédelmi vonalon 2,2 km hosszban üzemi út épült és három gátőrtelep infrastrukturális fejlesztése (gáz ellátás, szennyvíz elhelyezés és fűtéskorszerűsítés, hő technikai felújítás) valósult meg. A töltés gyeptakaró megfelelő ápolásához három motoros kézi fűkasza, az informatikai korszerűsítés kapcsán pedig személyi számítógépek, a hozzájuk tartozó szoftverek, illetve egy projektor és egy multifunkcionális nyomtató került beszerzésre – tájékoztatta a megjelenteket Frank Szabolcs. A román vezető partner által elvégzett fejlesztések hasonlóak voltak, melyet Monica Gheorghe a Marosvásárhelyi Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatója mutatott be: a közös érdekeltségű árvízvédelmi vonalon 1,4 km hosszon üzemi út épült, a Muresul Mort (Holt- Maros) csatornán lévő elzáró műtárgy újjáépítése, ill. három gátőrtelep felújítása, infrastrukturális korszerűsítése valósult meg, valamint számítástechnikai eszközöket és töltésfenntartó gépeket is beszereztek. A megvalósult projekt keretében végrehajtott intézkedések együttes hatása, hogy a Maros jobb parti védelmi vonalon az árvízvédelmi észlelések és a beavatkozások időigénye várhatóan lecsökken, valamint a beavatkozások költsége is mérséklődni fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.