Gazdaság

A világ népességének 70 százaléka okostelefon-felhasználó lesz 2020-ra

A világ népességének 70 százaléka okostelefon-felhasználó lesz 2020-ra

2015. június 3., szerda
A világ népességének 70 százaléka okostelefon-felhasználó lesz 2020-ra
okostelefon_mobiltelefon_kommunkacio

A fejlett mobiltechnológia 2020-ra általánossá válik az egész világon, az okostelefon előfizetések száma több mint kétszeresére nő és eléri a 6,1 milliárdot, a világ népességének 70 százaléka használ majd okostelefont, és 90 százalékuk él majd mobil szélessávú hálózattal lefedett helyen - derül ki az Ericsson szerdán megjelent legújabb mobilitási jelentéséből.

A fejlett piacokon a növekedés forrása az egy személyre jutó eszközök számának emelkedése lesz, a fejlődő régiókban pedig az új előfizetők számának növekedése várható, mivel az okostelefonok egyre megfizethetőbbé válnak - közölte összefoglalójában az Ericsson Magyarország. Az okostelefonok számának folyamatos emelkedése magával hozza az adathasználat növekedésének felgyorsulását: a készülékek adatforgalma a becslések szerint 2020-ra a tízszeresére nő, a teljes mobil adatforgalom 80 százalékát az okostelefonokon bonyolított forgalom teszi majd ki. A jelentés szerint a mobil videó-forgalom 2020-ig minden évben 55 százalékkal nő majd, és az időszak végére a teljes mobil adatforgalom körülbelül 60 százalékát teszi ki. Az európai országokban az elmúlt két évben csaknem kétszeresére nőtt az okostelefonok elterjedtsége a háztartásokban, Kelet-Európa fejlődő piacain pedig megháromszorozódott. A nagyon fejlett piacokon, mint az Egyesült Királyság vagy Svédország, a szám már meghaladta az asztali számítógépekét. Az európaiak több mint egyharmada állítja, nagyon fontos számára, hogy bárhol is tartózkodik, elérhesse az internetet - idézi a közlemény Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatóját. Az okostelefon a legkedveltebb eszköz olyankor, amikor a mobilitás az alapvető követelmény, például üzenetküldésnél és hanghívásoknál. Az európai internet-felhasználók körében az okostelefonokat és a táblagépeket egyre gyakrabban használják játékra és a közösségi háló elérésére. A jelentés kitér arra is, hogy Európában csaknem valamennyi országban bevezették már az LTE halózati technológiát. Az LTE előfizetések száma Európában 2014 folyamán a háromszorosára nőtt és elérte a mobil előfizetések 8 százalékát. A várakozások szerint 2020 végére körülbelül 700 millió LTE előfizetés lesz, ami az összes mobil előfizetés nagyjából 55 százalékának felel majd meg. Nyugat-Európában van a legtöbb LTE előfizetés, míg Kelet-Európa ezen a téren lemaradásban van, mivel itt más országoknál később osztották ki a frekvencia tartományt. A jelentés szerint Európában a mobilforgalom 2020 végére eléri majd a havi 6,2 ExaByte-ot (EB), ez körülbelül a nyolcszorosa a 2014. évi forgalomnak. A következő években a mobil hangforgalom enyhe növekedése várható, ez azonban szinte nem lesz hatással a teljes mobilforgalom nagyságára. A mobil adatforgalom továbbra is egyenletesen emelkedik, 2014-ben 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.