Közélet

A vidékfejlesztési program pályázatait az ősszel írhatják ki

A vidékfejlesztési program pályázatait az ősszel írhatják ki

2015. június 19., péntek
A vidékfejlesztési program pályázatait az ősszel írhatják ki

Várhatóan az ősszel írják ki a vidékfejlesztési program 1250 milliárd forintos keretére a pályázatokat, amelyek egyik legfontosabb része az élelmiszer-feldolgozók támogatása lesz - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken, a Zala megyei Kilimánban.

Mezei Dávid Csaba

az eddig kizárólag almatermesztéssel foglalkozó Golden Garden Invest Kft. újonnan épített gyümölcslégyártó részlegének avatásán beszélt arról, hogy a kormányzati célkitűzés szerint a mezőgazdasági kivitelben 20 százalék alá kell csökkennie a feldolgozás nélküli alapanyag arányának 2020-ra. Az elmúlt évek alatt a korábbi 40 százalékról mára 30 százalékra csökkent az arány úgy, hogy a mezőgazdasági export közben bővült, tavaly már meghaladta a 8 milliárd eurót - emelte ki a helyettes államtitkár. A minél magasabb feldolgozottsági arány nemcsak a nemzetgazdaság bevételei szempontjából fontos, de ennek révén lehet új munkahelyeket is teremteni. Az élelmiszeripari alapanyagok feldolgozására az 1250 milliárdból 200 milliárd forint jut majd a vidékfejlesztési programban - jelezte a helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy a pályázatokkal elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat kívánják támogatni, közülük is azokat, akik az elsődleges feldolgozottságú termékek előállításával foglalkoznak. A 2004 óta működő, tavaly átlagosan 25 embert foglalkoztató, 91,5 millió forintos árbevételű, tavaly 19 millió forintos adózás utáni veszteséget elszámoló zalai vállalkozás mostanáig a nem közvetlenül fogyasztásra szánt almát külön értékesítette.

Glattfelder Béla

, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az avatáson elmondta: a Leader-program jóvoltából, 32 millió forintos támogatással alakították ki azt a gyümölcsfeldolgozó részleget, amelynek révén az ipari almát már nem kell eladni, abból gyümölcslevet készítenek. Emlékeztetett arra, hogy tavaly jelentős krízis volt a magyarországi almaértékesítésben, de a mostani kilimáni beruházás azt is jelzi, hogy vannak még tartalékok, lehetőségek. Hangsúlyozta továbbá: a feldolgozással nő a nemzeti össztermék, illetve a munkahelyek száma is bővül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.