Kultúra

A tűz misztériuma - Szent Iván-éji tűzmulatság a hódmezővásárhelyi tájháznál

A tűz misztériuma - Szent Iván-éji tűzmulatság a hódmezővásárhelyi tájháznál

2015. június 23., kedd
A tűz misztériuma - Szent Iván-éji tűzmulatság a hódmezővásárhelyi tájháznál
0624_sz_Ivan_plakat_A2_vegleges_web

A Szent Iván-éji néphagyományok elevenednek meg június 24-én, szerda este nyolc órától Hódmezővásárhelyen, a Népművészeti Háznál. A „magányos szívek” szerelemjóslással kereshetik meg a jövendőbelijüket, a vállalkozó kedvűek tűzugrással tehetik próbára bátorságukat, de árnykiállítással, néptáncbemutatóval és a "fehér éjszaka" varázslatával is várják az érdeklődőket az Árpád utcai tájháznál.

A nyári napforduló ünnepe ősi hagyományokra nyúlik vissza, mely az életet, a termékenységet és a nap győzelmét jelképezi.

Szent Iván

éjjelén a tűz erejével lehet megtörni a sötétség hatalmát A tűzugrás egy dunántúli hagyomány szerint arra vezethető vissza, amikor

Szűz Mária

meglátogatta a várandós

Erzsébetet

, és érkezésére megugrott anyja méhében a kis

Keresztelő Szent János

. Ennek emlékére ugranak az emberek tüzet Szent Iván éjjelén - a bátrabbak a vásárhelyi tájház tüzes ünnepén ezt is kipróbálhatják. E jeles napon a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében megelevenednek az ősi rituálék, például a különböző gyógynövényekből történő szerelemjóslás. A megfelelő növényeket kiválasztva, majd a tűzbe vetve – a kiválasztott személyre gondolva – az egyedülálló hölgyek és urak hamarosan megtalálhatják párjukat. Az Árpád utcai gazdaházban árnykiállítással készülnek - kapcsolódván a fény évéhez -, de fellép

Garamvölgyi Anett

népzenész és a Kankalin néptáncegyüttes, lesz gyermek néptánc előadás a BFMK Bóbita néptánc csoportjának előadásában, valamint a Szent Iván éji varázslat színi előadáson is megelevenedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.